Hamilelik kilolarını dert etmeyin; cefa çekmeden sefa sürülmez

HABER MASASI
Abone Ol

Hamilelik boyunca alınan kilolar, kadınların en büyük kâbusudur. Sağlıklı beslenme ve sporu hayatınızın merkezine yerleştirirseniz siz değil; kilolar sizden korkar. 30 kilo veren bir annenin deneyimlerini okumaya ne dersiniz?

Bir kadının başına gelebilecek en güzel şeydir; evlat sahibi olabilmek. Böylesi değerli bir varlığa sahip olmak ise uzun ve yorucu bir süreç gerektiriyor. 9 aylık süre boyunca, bir annenin vücudu inanılmaz bir değişim gösteriyor. En belirgin değişim ise alınan kilolar…
0. Kilolar kilolar…
Uzmanlar, hamilelik döneminde bir kadının ortalama 14 kilo almasını doğal olarak karşılıyor. Ancak hamileliğini 30 kiloyla tamamlayanların sayısı bir hayli fazla.
0. İştah açılıyor
Hamilelik döneminde hormonal nedenlerden dolayı annelerin iştahları birazcık açılıyor (!)
0. Ayna kâbusu
Bazı anne adaylarında açılan iştah ise önlenemez bir hal alıyor. Anne adaylarının büyük çoğunluğu; yemek yerken değil aynanın karşısına geçtiğinde aldığı kilolardan yakınmaya başlar.
0. Aman yaklaşmayın
Hamilelik boyunca alınan kilolar doğumdan önce de hem fiziksel hem de ruhsal yorgunluğa neden oluyor. Hamileliği boyunca 30 kilo almış biri olarak rahatlıkla söyleyebilirim; aynanın karşısına geçip söylenmeye başlayan bir gebenin yanından mümkün olduğu kadar hızlı uzaklaşın. Çünkü alınan kiloların sorumlusu olarak ilan edilebilirsiniz.
0. Hoopp kıyafetler çöpe
Alınan kilolar nedeniyle, hamilelik öncesi giydiği kıyafetlerin içine giremeyen birçok kadın çareyi giysileri çöpe atmakta buluyor. Aşırı duygusallığın da etkisiyle gebelerin birçoğu hamilelik öncesi kıyafetlerini tek tek deneyip her birini çöp poşetine yerleştirmeyi en büyük huzur kaynağı olarak görebiliyor.
0. Kilolar bir günde alınmadı
Hamileliğiniz boyunca ister 10 ister 30 kilo alın hiç fark etmez. Yeter ki moralinizi yüksek tutun… Kendinize inanın. İnandıktan sonra alınan kilolar, bir bir sizden uzaklaşacak. Şunu da unutmayın; siz kiloları birkaç gün içinde almadığınız. Yaklaşık 40 haftada aldığınız kiloları, sağlıklı bir şekilde ve yaklaşık bir yıllık bir dilimde vermeyi aklınıza sokun.
0. Bedeninizi iyi tanıyın
Hamileliğin ardından 30 kiloyu 5 ayda veren bir anne olarak, deneyimlerimi paylaşmak istiyorum. Bu konuda uzman değilim yalnızca kendi bedenimi çok iyi tanıyan biriyim.
0. Bol bol su için
Doğum yaptıktan sonra etrafınızda “Şerbet içersen sütün olur. Bol bol yemek yersen bebeğin de aç kalmaz” diyenler olacaktır. Unutmayın sütü en çok arttıran şey “su”. Bebeğinizi emzirdikten sonra bol bol su için…
0. Sağlıklı beslenin
Çocuk aç kalmasın diye çılgınlar gibi yemek yemeyin. Yoğurt, salata, bulgur gibi gıdaları gönül rahatlığıyla tüketin. Sağlıklı bu yiyecekler sütünüzü de arttıracaktır. Elbette elinizden su şişeniz de düşmesin. Gün boyu en az 3 litre su tüketin.
0. Gece yemek yemeyin
Geceleri bebeğinizi beslemek için sık sık uyanacaksınız. Unutmayın gece uyanmaları yalnızca bebeğinizin beslenmesi için gerekli, sizin için değil. Yani bebeğiniz uyandı diye siz de mutfağın yolunu tutmayın.
0. Bahaneler üretmeyin
Birçok kişi gün boyunca evde tek başına bebeğine bakıyor. Bebekler neredeyse bir yaşına gelene kadar annelerine pek fazla iş yapma olanağı vermez. Kısacası bu süreçte yemek pişirmek büyük bir kâbus oluyor. Ama siz siz olun, yemek pişiremiyorum diye hazır yiyecekler tüketmeyin. Özellikle de hamur işinden uzak durun.
0. Kendinizle gurur duyun
Yediğiniz sağlıklı gıdalardan sonra mutlu olun. Gerekirse her gün aynanın karşısına geçin ve verdiğiniz kilolar için kendinizle gurur duyun. Her gün tartılın. Gerçi, uzmanlar sık sık tartılmayı tavsiye etmiyor… Kilo verme serüvenimde neredeyse günde 5-6 kez tartılırdım. Bu durum alışkanlık halini aldı, sürekli tartılıp duruyorum.
0. Kalori hesabı yapın
Gün içinde yediklerinizi not edin ve kalori hesabı yapın. 40 mevlüdü, diş buğdayı gibi özel günlerde; kendinizi kontrol etmeyi bilin. Gerekirse kendiniz için diyet yemekler hazırlayın. Kendinizi kötü hissetmeyin birkaç ay sonra eski kilonuza döneceğinizi hayal edin.
0. Sporsuz asla!
“Spor yapacak zamanın yok” bahanesiyle kandırmayın kendinizi. Spor yapmak için illa da evden dışarı çıkmanız gerekmiyor. Bebeğinizle birlikte evinizde spor yapabilirsiniz. Spor yapmak bebeğinizi de huzurlu bir hale getirecektir.
0. İnancınızı kaybetmeyin
Unutmayın! Siz bu dünyaya çok özel bir varlık getirdiniz. 9 ay boyunca bir canlıyı karnında taşıyan bir kadın; kafasına koyduğu her şeyi yapabilir. Elbette her kadın hamileliği boyunca 25-30 kilo alsın demiyorum ama alınan kiloları kafanızda büyütüp hayatınızı çekilmez hale getirmeyin. “Uğraşıyorum kilo veremiyorum, hamilelik kiloları yapıştı kaldı” cümlesini sakın kullanmayın. Bu duruma inanırsanız, var olan kilonuza yeni kilolar eklenir.