İsrail saldırılarında 43 Filistinli şehit oldu, Lid şehrinde ise OHAL ilan edildi

HABER MASASI
Abone Ol

Gazze Şeridi'ndeki Filistinli direniş grupları, İsrail'e çok sayıda roket fırlatmıştı. Bunun üzerine İsrail'in sivillere düzenlediği saldırıda 13'ü çocuk 43 Filistinli şehit oldu. Lid kentinde bir Yahudi yerleşimci tarafından şehit edilen Filistinli Musa Hassune için düzenlenen cenaze töreninde ise İsrail bayrağının sallanması Filistinliler ve İsrailliler arasında gerginliğe neden oldu. İç savaş görüntülerinin yansıdığı şehirde OHAL ilan edildi. İsrail Başbakanı Netanyahu tehdit mesajı yayınladı, saldırıların şiddetinin artacağını duyurdu.

Dünyanın dört bir yanından gelen tepkilere rağmen Gazze'ye saldırmaya devam eden İsrail, Filistin'e yönelik saldırılarına geç saatlere kadar devam etti. İsrail ordusunun saldırılarında 13'ü çocuk, 43 Filistinli hayatını kaybetti, 296 kişi yaralandı.

İsrail'in Lod kentinde OHAL ilan edildi
Dünyanın dört bir yanından gelen tepkilere rağmen Gazze'ye saldırmaya devam eden işgal güçleri, Filistin'e yönelik saldırılarına geç saatlere kadar devam etti. İsrail'in Lod kentinde sokaklar adeta savaş alanına döndü. Kentin Belediye Başkanı Yair Revivo,
Başbakan Benyamin Netanyahu'dan olağanüstü hal ilan etmesini istediğini söyledi.

İşgal devleti İsrail'in Lod kentinde Yahudi yerleşimciler tarafından şehit edilen Filistinlinin cenazesinde çıkan olayların ardından kentte olağanüstü hal ilan (OHAL) edildi.


Gazze'ye yönelik insanlık dışı saldırılar devam ederken, İsrail'in Lid kentinde de sokaklar adeta savaş alanına döndü.

Cenazede gerginlik

Lid'de bir Yahudi yerleşimci tarafından şehit edilen İsrail vatandaşı Filistinli Musa Hassune için düzenlenen cenaze töreninde, bazı Yahudilerin İsrail bayrağı sallaması, Filistinliler ile İsrailliler arasında gerginlik yaşanmasına neden oldu.

"İç savaş patlak verdi"

Cenaze töreni sonrası kentte gerilim giderek artarken, Kentin Belediye Başkanı Yair Revivo, Başbakan Benyamin Netanyahu'dan olağanüstü hal ilan etmesini istediğini söyledi. "Yaşananlar polis için büyük ve ağır olaylar" diyerek ordunun şehirde konuşlandırılması çağrısında bulunan Belediye Başkanı Revivo, "Tüm İsrailliler bilmeli, kontrol kaybedildi. Sinagoglar yakılıyor, yüzlerce araba ateşe verildi. Sokaklarda yüzlerce eşkıya Arap dolaşıyor. Burada resmen iç savaş patlak verdi" dedi.

Kontrol kaybedilebilir

Sosyal Medya: Dünya basını Filistin'de yaşananları görmezden gelmeye devam ediyor

Lid'de meydana gelen olayları, 1938 yılında Almanya'da Nazilerin Yahudilere ait ev, iş yeri ve sinagoglara yönelik saldırılar düzenlediği 'Kristal Gece'ye benzeten Revivo, kentin kontrolü tamamen çıkabilir uyarısında bulundu. Öte yandan, Akka'daki Yahudiler, Filistinlilerin yoğun saldırısı nedeniyle tüm konutları boşalttı. İsrail Gazze'den gelen roketler nedeniyle Tel Aviv'deki Ben Gurion Havalimanı'ndaki tüm uçuşları durdurdu. İsrail işgali altındaki Hayfa Bölgesi'nde bulunan Umm al-Fahm'de Filistinliler ayaklandı.

Netanyahu geri adım atmıyor

Mecra Yayın Yönetmeni Taha Kılınç: On yıllardır aynı şey oluyor
İsrail'in Ramazan ayında şiddetlenen saldırılarını anbean takipteyiz ancak mevzuların arka planı bize gösteriyor ki yaşananlar birkaç haftalık 'gerginliğin' sonucu değil.

Filistinli gençler nasıl ve neye karşı direniyor? İsrail iç siyasetindeki çıkmaz bizi bu noktaya nasıl getirdi? Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri bu kaosun neresinde?

Mecra Yayın Yönetmeni Taha Kılınç Filistin'de on yıllardır yaşananları GZT'de değerlendirdi.


İsrail'in Filistin'e yönelik zulmü devam ederken İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'dan yeni tehdit mesajı geldi. Netanyahu, hafta başından beri İsrail ordusunun Gazze'deki Hamas hedeflerine yönelik yüzlerce hava saldırısı gerçekleştirdiğini bildirerek "Saldırılarımızın şiddetini daha da artıracağız" dedi. Askeri yetkililerle yaptığı güvenlik toplantısının ardından konuşan İsrail Başbakanı, Hamas'ın "Hiç beklemediği şekilde vurulacağını" söyledi.

Ne olmuştu?

Gazze Şeridi'ndeki Filistinli direniş grupları, İsrail polisinin işgal altındaki Doğu Kudüs'te yer alan Mescid-i Aksa ve Şeyh Cerrah Mahallesi'nden çekilmesi için dün yerel saatle 18.00'e kadar süre tanımıştı. İsrail polisinin Mescid-i Aksa ve Şeyh Cerrah'tan çekilmemesi üzerine Filistinli direniş grupları İsrail'e çok sayıda roket fırlatmıştı. Bunun üzerine de İsrail ordusu, Gazze Şeridi'ne yönelik "Surların Muhafızı" adı verilen askeri operasyon başlatıldığını duyurmuştu. İsrail ordusunun saldırılarında 13'ü çocuk, 43 Filistinli hayatını kaybetti, 296 kişi yaralandı.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Doğu Kudüs'teki şiddeti görüşecek
Jurnal.ist

Editör Anlatıyor | İsrail'in Filistinlilere uyguladığı 'mekansal' şiddet
İsrail'in Filistin'e karşı uyguladığı şiddetin Ramazan ayında arttığını hepimiz biliyoruz ancak siyonist rejimin bölge halkına uyguladığı zulüm yalnızca sıcak çatışmalar üzerinden ilerlemiyor. İnsanların sosyalleştikleri ve barındıkları alanlar bir bir ele geçiriliyor. İsrail, Filistin halkının diktiği ağaçlara bile yaşam hakkı tanımıyor.

Şeyh Cerrah gibi birçok mahallede Ramazan ayı dışında da hukuksuz tahliyeler ve ev yıkımları sürdürülüyor. Siyonistlerin amacı insanları göçe zorlamak ve bölgenin etnik yapısını kendi lehlerine çevirmek. İsrail aynı zamanda 'Arapların toprakları çölleştirdiği' algısını oluşturmak içini insanların diktiği ağaçları söküyor. Yani, siyonistlerin 'ağaç dikme projeleri' de çevreci amaçlarla değil, 'bölgenin gerçek sahibi olduklarını' kanıtlamak için.

İsrail'in Filistin'in topraklarını işgal ettiği bir gerçek; ancak işgal altında bile işleyen bir uluslararası hukuk vardır. İsrail ise bütün bu şiddet politikalarıyla savaş suçu işleme konusunda ısrarcı. Siyonistler işgalci bir devlet kurdu ve terör devleti olmaya da devam ediyor.