Kurban Bayramı'nın olmazsa olmazı kavurma önerilerimizi dikkate alın!

MÜGE VARDAR
Abone Ol

Kalp-damar hastalığı, diyabet ve yüksek tansiyonu olan kişiler, Kurban Bayramı'nda doğru saklanıp pişirilmiş, yağsız veya az yağlı etleri tercih edip aşırıya kaçmamaya özen göstermeli.

Tüm aile bireylerinin bir araya toplanıp geniş sofraların kurulduğu bayramlar kimi için paylaşmayı ve beraberliği ifade etse de, kimine yalnızca kavurmaları, tatlıları ve ikramlık şekerlemeleri anımsatıyor. Kurban kesmek ve büyükleri ziyaretten sonra, Kurban Bayramı geleneklerinin başında gelen kavurma, tatlı ve şekerleme ikramları şişmanlık, yüksek tansiyon, kalp-damar, mide ve diyabet hastalığı olan kişiler için fazlasıyla tehlikeli. Özellikle bayramda tüketilen kurban eti, sağlık açısından oldukça büyük önem taşıyor. Hayvanların kontrolsüz seçilmesi, bilinçsizce kesimi, yanlış saklanması, hatalı soğutulması ve dinlendirmeden pişirilmesine kadar birçok neden, sağlığı olumsuz yönde etkileyebiliyor. Etlerin doymuş yağ ve kolesterol içeriği daha yüksek olduğu için; diğer besinlere oranla daha fazla tehlike arz ediyor. Kalp-damar hastalığı, diyabet ve yüksek tansiyonu olan kişiler, Kurban Bayramı'nda doğru saklanıp pişirilmiş, yağsız veya az yağlı etleri tercih edip aşırıya kaçmamaya özen göstermeli.

Kurban eti nasıl dağıtılmalı? İşte yanıtı!
Hayat

Kurban eti nasıl kavrulur?

Kurban eti tarifi?

Kurban eti çözülürse bir daha dondurulur mu?

İşte yanıtları...

0. Sağlıklı kurbanlık nasıl olur?
Sizin sağlığınız kadar yediğiniz hayvanın da sağlıklı olması gerekiyor. Öncelikle eğer kolesterol, mide bağırsak gibi sağlık sorunlarınız varsa, aşırı et tüketimine dikkat etmelisiniz. Sizin sağlığınızın yanı sıra, kesilecek hayvanın da sağlıklı olması gerekiyor. Kesilen hayvanın sağlıklı olduğundan ve hastalık taşımadığından emin olmak için, onları veteriner kontrolünden geçirebilirsiniz.

0. Kesim yeri ve kesim şartları da oldukça önemli
Kurban etinin kesildiği yer ve kesim koşulları da oldukça önemli. Kurbanlıklar hijyenik bir ortamda, dini vecibeler doğrultusunda kesilmelidir. Aynı zamanda, kesilecek hayvanın yakınında kesilen hayvanları görmemesi gerekir. Hayvanın çok aç ya da tok olmaması da etin daha sağlıklı olmasını sağlayan etkenler arasındadır.
0. Kurban eti nasıl saklanmalı?
Kesilen hayvanın eti büyük parçalar halinde kesildikten sonra, mutlaka buzdolabında (+4 derecede) bir gün bekletilmelidir. Uzun süreli saklama sağlanacaksa da derin dondurucu tercih edilmelidir. Aksi halde, bozulmuş bir et yüzünden ciddi sağlık sorunları yaşayabilirsiniz.
0. Eti mutlaka dinlendirin!
Kesim sonrası eti dinlendirmek oldukça önemli. Et dinlendirmediğiniz durumda, hem lezzetsiz hem sert olacaktır. Aynı zamanda, dinlemeden pişirilmiş eti yemenin sağlık açısından birçok zararı var. Dinlemesine fırsat vermeden ateşe atıp kavrulan et, birçok mide sorununa neden olabiliyor.
0. Çözülen eti yeniden dondurmayın
Yalnızca bayramda değil, genel olarak buzdolabından çıkarılan eti hafif çözüldükten sonra kullanın ve çözülen eti yeniden dondurucuya koymayın. Dondurucudan çıkarıp çözülene kadar oda ısısında değil de buzdolabının +4 derecelik kısmında çözülmesi sağlanmalı. Aksi taktirde et tamamen çözülünceye dek ısınan ve yumuşayan yüzey katmanlarında bakteri üremesi çok hızlı olabilir.

0. Etler nasıl pişirilmeli?
Sağlıklı bir bayram geçirmek için, etlerin pişirilme süreci de oldukça önemlidir. Dinlendirilen etler, ızgara ve haşlama olarak kendi yağında pişirilmelidir. Etler önce kısık ateşte ve sonra sonrasında orta ateşte pişirilmelidir. Harlı ateşte pişirilen etler hızlıca pişer, kurur ve bazen de yanar; bu yüzden de sindirimi zor olur.
0. Bayramlar paylaştıkça güzelleşir
Kurban kesmek ve kesilen kurbanın bir kısmını ayırdıktan sonra, kalanını dini vecibeler doğrultusunda ihtiyaç sahipleriyle paylaşmak Kurban Bayramı'nın gerekliliklerinin başında geliyor.