Seçim sonuçlarına nasıl itiraz ediliyor?

HABER MASASI
Abone Ol

'İstanbul'da seçim sonuçları ne zaman açıklanacak?' sorusu gündeme gelirken İstanbul'da yerel seçim sonuçlarının itiraz takvimi kapsamında üç gün daha açıklanmaması söz konusu olabilir. Zira YSK Başkanı Sadi Güven, Yüksek Seçim Kurulu’na itiraz için 3 günlük süre olduğunu belirtti. ‘Seçim sonuçlarına nasıl itiraz ediliyor?’, ‘Şikâyetler nasıl karara bağlanıyor?’ sorularını cevaplandırdık.

Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Sadi Güven, yerel seçimlere ilişkin ''YSK'nın iki günlük karar verme süreci var. İtirazlar için 3 günlük süre var. İstanbul'da Ekrem İmamoğlu önde.'' dedi.

"Şu an itibarıyla yüzde 80'in üzerinde sandık sonuç tutanağını, sayım döküm cetvelini, ilçe birleştirme tutanaklarını partilerle paylaştık." diyen Güven şunları kaydetti:

  • "Şu an itibarıyla 31 bin 102 sandık sisteme tanımlandı, 84 sandık itiraz nedeniyle sisteme taranmamış vaziyette."

İtiraz süreci ne şekilde işliyor?

YSK’nın mevzuatına göre itirazlar sözlü veya yazılı olarak yapılıyor. Sözle yapılan itirazların gerekçesiyle birlikte tutanağa yazılması gerekiyor. İtiraz eden kişinin kimliği belirlenemezse, delil ve gerekçe gösteremediği durumlarda itiraz incelenmiyor.

Seçimlerde yapılan usulsüzlük iddialarına ilişkin itiraz yolu şöyle:

Yazılı itirazlarda da sözlü itirazlarda gösterilen şartlar aranıyor. Yazılı yapılan itirazların sonucunda “alındı” belgesi veriliyor. İtirazların seçim kurulu başkanına yapılması gerekiyor ancak seçim kurulu başkanı olmaması durumunda savcıya itiraz yapılıyor. Savcı, itiraz kaydını işleyerek seçim kurulu başkanına göndermekle yükümlü.

İstanbul'da geçersiz oy sayısı 300 bini buldu: Sonuçlar değişebilir
Gündem

Şikâyet, kurulların veya kurul başkanlarının kesin olmayan kararlarına karşı seçme yeterliğine sahip yurttaşlar, siyasi partiler veya bunların tüzüklerine göre kuruluş kademelerinin başkanları veya vekilleri, müşahitler, adaylar ve Cumhuriyet Senatosu üyeleri ile milletvekilleri tarafından yapılabiliyor. Şikâyet kabul edildiği takdirde, şikâyete konu olan işlem veya tedbirler düzeltiliyorve kanuna aykırı hareketler önleniyor. Şikâyet kabul edilmediği takdirde, derhal tutanağa geçirilerek karara bağlanıyor. Bu kararın bir sureti şikâyetçiye veriliyor. Bu kararlara karşı kanunda ayrıca bir müddet tayin edilmemiş ise, kırk sekiz saat içinde itiraz olunabiliyor.

Şikâyetlerin reddine dair olan kararlara karşı, bildirilmesinden veya tebliğinden itibaren iki gün içinde il seçim kuruluna itiraz edilebiliyor. İl seçim kurulları, iki gün içinde kesin karar veriyor. İl seçim kurulunun vereceği karar kesin oluyor.

Ayrıntılar için tıklayınız