Siz de bayram sofralarında gözü dönenlerdenseniz, dikkatli olun deriz!

MÜGE VARDAR
Abone Ol

Sağlıklı bir bayram geçirmek istiyorsanız, yediklerinize dikkat edin.

Kurban Bayramı'nda beslenme şekli ile ilgili, uzman uyarıları gelmeye başladı. Türk kültür ve geleneği gereği, bayramda aşırı besin tüketimi birçok sağlık sorununa neden olabiliyor. Özellikle bayram ziyaretlerinde ikram edilen şeker, baklava ve çikolata gibi besinler bağırsak ve mide hastalıklarına davetiye çıkarıyor. Bayramı sağlıklı bir şekilde geçirmek adına dikkat edilmesi gereken birçok husus var. Bayram boyunca yediğiniz tatlıdan içtiğiniz suya kadar, her şeye dikkat etmelisiniz.

Bayramda formda kalmanın sırrı 9 adımda gizli!
Hayat

0. Bayram kahvaltısına dikkat edin!
Sabah kahvaltıları her zaman olduğu gibi, bayramda da en önemli öğün. Bayram sabahı da kahvaltınızı atlamadan yapınız; ancak yine geleneklere bağlı olarak Türk kültürünün bayram sofralarındaki zenginlik, engellenemiyor. O günün özelliği ile neredeyse bütün sofralar dolup taşıyor. Aslında bayram sabahı kahvaltısında, her zamankinin aksine çok daha hafif besinler yer almalı. Her zaman tükettiğiniz beyaz ekmek, şekeri yağ ve benzeri besinler yerine; çok daha hafif şeyler tüketilmeli. Unutmayın ki, kurban kesimini tamamladıktan sonra geleneksel bayram ziyaretleri sırasında nasıl olsa doya doya kavurma ve tatlı yiyeceksiniz.
0. Obezite sorunu ve kolesterolü olanlar dikkat!
Zengin bir kahvaltı menüsünden sonra, ziyaret esnasında yediğiniz kavurma ve tatlılar, sistemi rahatsızlıkları başta olmak üzere hipertansiyon, kolesterol yüksekliği ve obezite sorunu olanlarda ciddi problemlere neden olabilir.
0. Bayram menünüze sebze de ekleyin
Kurban bayramı menüsünden eksik olamayan kavurmaları, yalnız tüketmemeye özen gösterin. Etin yanında, mutlaka sebze de tüketin. Etin beraberinde tükettiğiniz sebzeler sayesinde, aldığınız C vitamini ve et içeriğindeki demirin emilimi çok daha kolay olacaktır.
0. Gece yemeğinden uzak durun!
Akşamın belirli bir saatinden sonra yemek tüketimi, sağlık açısından oldukça zararlı olmakla birlikte, kilo alımını da tetikliyor. Bu yüzden, bayram da gece yememeye özen gösterin. Kavurma yiyecekseniz de öğlen yemeğinde ya da çok geçe kalmadan akşamüstü yemeye çalışın. Böylece reflü ve sindirim problemleri daha az olup daha kaliteli bir uyku uyumanız mümkün olacaktır.
0. Yavaş yiyin
Kavurmaları gördüğünüzde bir anda gözünüzün döndüğünü tahmin edebiliyoruz; ancak yavaş ve sindirerek yemek oldukça önemli. Hızlı yemek, midenizi şişirip sindirim sorunları yaşamanıza neden olacaktır. Aynı zamanda yemeğe bir anda yüklenmek, kan şekerinin aniden yükselmesine de neden olabilir.
0. Geleneksel tatlı ikramları
Bayramların en keyifli yanlarının ikramlar olduğu yadsınamaz bir gerçek; ancak en tehlikeli yanı da. Bol şerbetli tatlılar, şekerlemeler, lokumlar, çikolatalar, ikramlık şekerli, bol şekerli kahve ve çaylar… Tüm bunları unutup daha hafif lezzetlere yönelmenizi tavsiye ederiz. Unlu ve şerbetli tatlılar yerine sütle yapılmış az şekerli lezzetler tercih edebilirsiniz.
0. Porsiyonları iyi belirleyin
Sütlü ve hafif diye tabak tabak tatlı yemenin de hiçbir anlamı yok. Ne yerseniz yiyin, porsiyonlarına mutlaka dikkat etmenizi öneriyoruz. Dilerseniz birer porsiyon olmak üzere, ara öğünde meyve de tüketebilirsiniz.
0. Hareket etmeyi ihmal etmeyin
Bayram ziyaretleri bayramların vazgeçilmezi; doğal olarak her ziyarette bir şeyler yiyip içeceksiniz. Tüm bu yedikleriniz şişkinlik, yanma ve gaz şikayetleriyle sonuçlanacak. Bu durumda yapacağınız en doğru şey, egzersiz yamak olacaktır. Bayram boyunca günde en az yarım saat tempolu yürüyüş yapın.
0. Bol su tüketin
Bayram boyunca günlük su tüketim miktarınızı arttırmaya çalışın. Su tüketimini arttırmak, hem sindirimi kolaylaştıracak hem asidik beslenme nedeniyle oluşan artıkların vücudunuzdan atılmasını kolaylaştıracaktır.
0. Kurban Bayramı'nda nasıl beslenmeli?