Bayramda formda kalmanın sırrı 9 adımda gizli!

Bayram
Bayram

Kurban Bayramı'na sayılı günler kala uzmanlardan kurban bayramı sofrası nasıl olmalı, bayramda nasıl beslenilmeli sorularına yanıt geldi!

Kurban Bayramı’na sayılı günler kala, uzmanlardan beslenme önerileri gelmeye başladı. Beslenme uzmanı Dyt. Nafikar Turan, bayramda beslenme konusunda özellikle uyarıyor.

Bayramda beslenme düzeni nasıl olmalı, kurban eti nasıl pişirilmesi, bayramda formda kalmanın yolları sorularının cevabı haberimizde gizli.

Et dinlendirilmeli!

                                    Kurban Bayramı’nda bolca tüketilen etin, sindirimi zor bir yiyecek olduğunu belirten Turan, özellikle yeni kesilmiş etin dinlendirilmeden tüketilmesi durumunda midede şişkinlik ve hazımsızlık gibi şikayetlere yol açabileceğini söylüyor. Fazla et tüketiminin kolesterolü yüksek olanlar ile kalp ve karaciğer hastaları için sakıncalı durumlar yaratacağını ifade eden Turan, bayramlarda özellikle diyet yapan kişilerin diyetlerini bozmamaları gerektiğini bildirdi.
Et dinlendirilmeli! Kurban Bayramı’nda bolca tüketilen etin, sindirimi zor bir yiyecek olduğunu belirten Turan, özellikle yeni kesilmiş etin dinlendirilmeden tüketilmesi durumunda midede şişkinlik ve hazımsızlık gibi şikayetlere yol açabileceğini söylüyor. Fazla et tüketiminin kolesterolü yüksek olanlar ile kalp ve karaciğer hastaları için sakıncalı durumlar yaratacağını ifade eden Turan, bayramlarda özellikle diyet yapan kişilerin diyetlerini bozmamaları gerektiğini bildirdi.
Yağ kısımları mutlaka temizlenmeli

                                    Dyt. Nafikar Turan, kurban bayramında et tüketilirken görünen yağ kısımlarının mutlaka temizlenmesi gerektiğini belirterek, şunları kaydetti: ''Doymuş yağ oranı yüksek olan hayvansal gıdalar, kalp damar hastalıklarına davetiye çıkarır. Etler hazırlanırken görünen yağ temizlendikten sonra, soğutucuda bir iki gün dinlendirilmeli, pişirileceği zaman ayrıca yağ eklenmemeli.''
Yağ kısımları mutlaka temizlenmeli Dyt. Nafikar Turan, kurban bayramında et tüketilirken görünen yağ kısımlarının mutlaka temizlenmesi gerektiğini belirterek, şunları kaydetti: ''Doymuş yağ oranı yüksek olan hayvansal gıdalar, kalp damar hastalıklarına davetiye çıkarır. Etler hazırlanırken görünen yağ temizlendikten sonra, soğutucuda bir iki gün dinlendirilmeli, pişirileceği zaman ayrıca yağ eklenmemeli.''
Porsiyona dikkat edilmeli

                                    Turan, bayramda aynı zamanda porsiyonlara da dikkat edilmesi konusunda uyarıyor. Tüketilen besinlerin miktarı konusunun altını çizen Turan, ''Porsiyonlar, mutlaka kontrol dahilinde belirlenmeli; aksi halde kişiler gün içinde mide sorunu yaşayabilir. Özellikle hipertansiyon ve şeker hastaları beslenmenin miktarı konusunda oldukça özenli, dikkatli olmalı'' diyor.
Porsiyona dikkat edilmeli Turan, bayramda aynı zamanda porsiyonlara da dikkat edilmesi konusunda uyarıyor. Tüketilen besinlerin miktarı konusunun altını çizen Turan, ''Porsiyonlar, mutlaka kontrol dahilinde belirlenmeli; aksi halde kişiler gün içinde mide sorunu yaşayabilir. Özellikle hipertansiyon ve şeker hastaları beslenmenin miktarı konusunda oldukça özenli, dikkatli olmalı'' diyor.
Pişirilme yöntemi en önemli püf nokta!

                                    Ne yendiği ve ne kadar yendiğinin yanı sıra, besinlerin nasıl yendiği de oldukça önemli. Turan, bu konuda özellikle haşlama, buğulama ve ızgara önerilerinde bulunuyor. Kızartmadan uzak durulması gerektiğinin altını sık sık çizen Turan, ''Kurban Bayramı’nda genellikle mangal için et ayrılır; ancak bunu asla tavsiye etmiyorum. Et, ateşle teması olduğunda ve uzun süre yakıldığında, ortaya kanserojen bileşenler çıkar; ki bunlar sağlık için oldukça tehlike arz etmektedir. Bu yüzden, eti yakmamaya ve ateşle doğrudan temas etmemesine özen gösterin'' diyor.
Pişirilme yöntemi en önemli püf nokta! Ne yendiği ve ne kadar yendiğinin yanı sıra, besinlerin nasıl yendiği de oldukça önemli. Turan, bu konuda özellikle haşlama, buğulama ve ızgara önerilerinde bulunuyor. Kızartmadan uzak durulması gerektiğinin altını sık sık çizen Turan, ''Kurban Bayramı’nda genellikle mangal için et ayrılır; ancak bunu asla tavsiye etmiyorum. Et, ateşle teması olduğunda ve uzun süre yakıldığında, ortaya kanserojen bileşenler çıkar; ki bunlar sağlık için oldukça tehlike arz etmektedir. Bu yüzden, eti yakmamaya ve ateşle doğrudan temas etmemesine özen gösterin'' diyor.
Pirinç yerine bulgur tercih edin

                                    Bayram sofralarının bir diğer vazgeçilmezi pirinç pilavı konusunun da altını çizen Turan, ''Pirinç içerdiği maddeler bakımından oldukça kalorilidir ve kandaki şeker miktarını bir anda arttırıp bir anda düşürme özelliğine sahiptir. Bu nedenle pirinç yerine bulgur pilavı tercih edilmesini öneriyorum; ancak bu tüketim de, yine porsiyon kontrolü dahilinde olmalı'' diyor.
Pirinç yerine bulgur tercih edin Bayram sofralarının bir diğer vazgeçilmezi pirinç pilavı konusunun da altını çizen Turan, ''Pirinç içerdiği maddeler bakımından oldukça kalorilidir ve kandaki şeker miktarını bir anda arttırıp bir anda düşürme özelliğine sahiptir. Bu nedenle pirinç yerine bulgur pilavı tercih edilmesini öneriyorum; ancak bu tüketim de, yine porsiyon kontrolü dahilinde olmalı'' diyor.
Sakatatlar iyi temizlenmeli

                                    Sakatatlar konusunun da altını çizen Turan, ‘‘Baş, boyun, ciğer gibi sakatatlar bakteri içerdiğinden iyi temizlenmeli. Bu konuda mutlaka hassas olunmalı; aksi takdirde sağlık sorunlarıyla karşılaşılabilir’’ uyarısında da bulunuyor.
Sakatatlar iyi temizlenmeli Sakatatlar konusunun da altını çizen Turan, ‘‘Baş, boyun, ciğer gibi sakatatlar bakteri içerdiğinden iyi temizlenmeli. Bu konuda mutlaka hassas olunmalı; aksi takdirde sağlık sorunlarıyla karşılaşılabilir’’ uyarısında da bulunuyor.
 ‘Hayır’ demeyi bilin!

                                    Bayram ziyaretlerinde ‘Hayır’ demeyi öğrenmek gerektiğini vurgulayan Turan, ''Ziyaret edilen evlerde ev sahibini kırmamak adına ikram edilen her şey tüketiliyor; bunun sonu yok. Eğer asla hayır diyemeyeceğiniz bir durum varsa, porsiyonu olabildiğince küçültün ya da yanınızdakiyle paylaşın. Ancak mutlaka ‘Hayır’ demeyi öğrenin. Özellikle şekerli besinlerin tüketimi, çok kısa zamanda açlık hissi yaratır'' açıklamasında bulundu.
‘Hayır’ demeyi bilin! Bayram ziyaretlerinde ‘Hayır’ demeyi öğrenmek gerektiğini vurgulayan Turan, ''Ziyaret edilen evlerde ev sahibini kırmamak adına ikram edilen her şey tüketiliyor; bunun sonu yok. Eğer asla hayır diyemeyeceğiniz bir durum varsa, porsiyonu olabildiğince küçültün ya da yanınızdakiyle paylaşın. Ancak mutlaka ‘Hayır’ demeyi öğrenin. Özellikle şekerli besinlerin tüketimi, çok kısa zamanda açlık hissi yaratır'' açıklamasında bulundu.
Aktivite yapmayı ihmal etmeyin

                                    Yemekten sonra, mutlaka fiziksel aktivite yapılması gerektiğini belirten Turan, bayram öğünlerinin yanında salata tüketiminin ihmal edilmemesi gerektiğini de ekliyor. Turan, ''Özellikle mevsim yeşilliklerinin bol olduğu bir salatayla, hem kan şekerini dengelemek hem açlık hissini yatıştırmak mümkün olacaktır. Eti tüketirken demir emilimini arttırmak için mutlaka yanında yeşil salata tüketin. Salatalara nar ekşisi, zeytinyağı ya da mısır gibi kalorisi yüksek sosları eklemekten uzak durulmalı'' diyor.
Aktivite yapmayı ihmal etmeyin Yemekten sonra, mutlaka fiziksel aktivite yapılması gerektiğini belirten Turan, bayram öğünlerinin yanında salata tüketiminin ihmal edilmemesi gerektiğini de ekliyor. Turan, ''Özellikle mevsim yeşilliklerinin bol olduğu bir salatayla, hem kan şekerini dengelemek hem açlık hissini yatıştırmak mümkün olacaktır. Eti tüketirken demir emilimini arttırmak için mutlaka yanında yeşil salata tüketin. Salatalara nar ekşisi, zeytinyağı ya da mısır gibi kalorisi yüksek sosları eklemekten uzak durulmalı'' diyor.
Yemeğin ardından çay içmeyin!

                                    Şekeri aniden azaltıp yükselttiğinden, baklavanın da mutlaka porsiyon kontrolü dahilinde tüketilmesi gerektiğini belirten Turan, yemeklerden sonra çay kahve tüketimi konusunda da, ''Özellikle yemekten sonra içilen çay, demir emilimini azaltacaktır. Aynı zamanda çok sık çay ve kahve tüketimi, su alımını azalttığından dikkatli olmak gerekir'' diyor.
Yemeğin ardından çay içmeyin! Şekeri aniden azaltıp yükselttiğinden, baklavanın da mutlaka porsiyon kontrolü dahilinde tüketilmesi gerektiğini belirten Turan, yemeklerden sonra çay kahve tüketimi konusunda da, ''Özellikle yemekten sonra içilen çay, demir emilimini azaltacaktır. Aynı zamanda çok sık çay ve kahve tüketimi, su alımını azalttığından dikkatli olmak gerekir'' diyor.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >