Sosyal medya reklamlarına düzenleme: Ürünü kendileri almış gibi yapamayacaklar

HABER MASASI
Abone Ol

Ticaret Bakanlığı, sosyal medyada reklam yapan kişilerin hediye gelen tanıtım amaçlı kullandığı ürünleri kendi satın almış gibi göstermelerini yasakladı. Ayrıca sosyal medya etkileyicisi, içeriğin reklam olduğunu belli eden ifadeler kullanmak zorunda olacak.

Ticaret Bakanlığı “Sosyal Medya Etkileyicileri Tarafından Yapılan Ticari Reklam ve Haksız Ticari Uygulamalar Hakkında Kılavuz” paylaştı. Kılavuz Resmi Gazete’de yayımlanan Ticari Reklam ve Haksız Ticari Uygulamalar Yönetmeliği kapsamında hazırlandı.

Influencer'ların link verme savaşları bambaşka bir hal aldı
Sosyal medya fenomenleri ya da yeni nesil piyasayı belirledikleri isimle 'Influencer'lar, kişisel hesaplarından yaptıkları paylaşımlarla milyonlarca kişiyi istedikleri şekilde yönlendirebiliyorlar. Başlarda sadece alışveriş linkleriyle başlayan 'link savaşları' günümüzde, hayatımızın hemen her alanındaki konuya sıçradı. Öyle ki son ABD seçimlerinde bile 'Influencer etkisi' tartışılmaya başladı.
GZT Yayın Yönetmeni Doğukan Gezer, Savaş Çıkarır'ın yeni bölümünde Influencer'lara ve Influencer'ların gittikçe büyüyen pazarlarına dikkat çekti; Elon Musk'ın Bitcoin manipülasyonlarına da değindi.


Kılavuzda “Sosyal medya etkileyicisi aracılığıyla yapılan reklamların, açık ve anlaşılır şekilde ifade edilmesi ve ayırt edilebilir olması zorunlu. Her türlü iletişim aracında olduğu gibi sosyal medyada da sesli, yazılı ve görsel olarak örtülü reklam yapılması yasaktır” denildi.

Twitter'da yeni özellik: Zararlı ve saldırgan yanıtların düzeltilmesi istenecek
Jurnal.ist

Sadece tüketici değiller

Dünya gazetesinden Selanay Yağcı'nın haberine göre; kılavuzda reklam yapan kişilerin, hediye gelen tanıtım amaçlı kullandığı ürünleri kendi satın almış gibi göstermeleri yasaklandı.

Kılavuzda bu konu şu şekilde ifade edildi:

Bir mal veya hizmetin ticari reklamına ilişkin herhangi bir reklam verenden maddi kazanç ve/veya ücretsiz ya da indirimli mal veya hizmet gibi faydalar sağladığı süre boyunca kendisinin sadece bir tüketici olduğu izlenimi oluşturamaz. Sosyal medya aracılığıyla bir mal ve/veya hizmet hakkında iletişim kurmak için sistematik olarak sahte veya var olmayan kimlikleri toplu olarak oluşturamaz ve/veya kullanamaz.

Sosyal medya tasarımları yalana teşvik ediyor
Gerçek Hayat

Farklı platformlar için farklı detaylar verilirken, örnekler şöyle:

  • "YouTube ve Instagram TV için şu kurallar belirlenmiş durumda: “YouTube ve Instagram TV gibi video paylaşım mecralarında yapılan reklamlar ile canlı yayın niteliğinde olan paylaşımlarda, video içinde sürekli olarak veya videonun başlığında ya da açıklama kısmında veya ilgili reklamın geçeceği bölümün başında tüketicileri “daha fazla oku” gibi bir alanı tıklamak zorunda bırakmadan yazılı ve sözlü olarak aşağıda belirtilen açıklamalardan en az birine yer verilir: -“Bu video [reklam veren] reklamlarını içermektedir.” -“Bu video, [reklam veren] ile ücretli işbirliğini içermektedir.” -“[Reklam veren]’in destekleri ile.” -“Bu ürünleri [reklam verenden] hediye olarak aldım.” -Ürünleri bana gönderdiği için [reklam verene] teşekkürler."

Lider Türkiye: Instagram kullanım oranı yüzde 68
Jurnal.ist

Snapchat ve Instagram hikayeleri için ayrı düzenleme

Kılavuzda Instagram Hikayeler’i için bile özel düzenleme var:

“Snapchat ve Instagram hikayeleri gibi içeriğin yalnızca kısa süreliğine görülebildiği reklamlarda, paylaşım süresince reklam verene ilişkin ad, marka, ticaret unvanı gibi tanıtıcı bilgilerden herhangi biri ile birlikte aşağıda belirtilen etiketlerden ya da açıklamalardan en az birine yer verilir: -#Reklam -#Reklam/Tanıtım -#Sponsor -#İşbirliği -#Ortaklık -“@[Reklam veren] ile işbirliği” -“@[Reklam veren] tarafından sağlandı.” -“@[Reklam veren] tarafından hediye olarak alındı.””

Sorumluluk reklam verende

Reklam verenlerin sosyal medya etkileyicilerini bilgilendirmek ve 6502 sayılı Kanun, Yönetmelik ve bu Kılavuz dâhil olmak üzere ilgili kanun ve yönetmeliklere uymasını istemek ile yükümlü. Kılavuzda; reklam verenin, sosyal medya etkileyicilerinin kendi sorumluluğu olduğu gerekçesine dayanarak, söz konusu yükümlülüklerden kaçınamayacağı da belirtiliyor.