Spotify çıtayı yükseltiyor: DNA'ya göre çalma listesi oluşturuluyor!

YUNUS EMRE ŞAHİN
Abone Ol

Son dönemlerde hem masaüstü hem de mobil uygulama tarafında sunduğu yeniliklerle dillerden düşmeyen Spotify, DNA'ya göre çalma listesiyle çıtayı daha da yükseliyor.

Dünya genelinde 160 milyonu aşan kullanıcı sayısıyla en çok tercih edilen servislerin başında Spotify geliyor.Şirket bu kitleyi elinde tutmak ve yeni kullanıcılar kazanmak için hem masaüstü hem de mobilde sık sık güncelleme yayınlıyor. Stockholm merkezli hizmet, son olarak dünyanın en geniş gen havuzlarından (5 milyonun üzerinde üye) birine sahip olan Ancestry DNA ile yapılan anlaşmayla 'DNA bazlı çalma listesi' oluşturmayı amaçlıyor. Peki ama bu nasıl oluyor?

Spotify, ücretsiz abonelere özel fırsatlar sunmaya başlıyor
Teknoloji

Yıllardır genler üzerinde çalışmalar yapan AncestryDNA, gen haritalarından ortaya somut bilgiler çıkarabiliyor. Bunlardan biri de elbette müzik konusunda oluyor. Genlerin müzik zevklerini yansıtıp yansıtmadığı üzerinde mesai yapan bilim adamları, Spotify ile gerçekleştirilen işbirliğiyle genlere bağlı olarak çalma listeleri oluşturuyor.

AncestryDNA tarafından müşterilere gönderilen ve gen havuzunun ortaya çıkarılmasını sağlayan kit.

Gen haritası nasıl çıkarılıyor?

AncestryDNA, gen haritasının kolayca çıkarılması için çok basit bir kit hazırlamış durumda. Bu kit kargoyla evinize ya da ofisinize kadar gönderiliyor. Ardından bu kit tükürük örneğiyle birlikte şirkete gönderiliyor ve analiz sürecinin ardından DNA haritası ortaya çıkarılıyor.

Spotify ise tam olarak bu noktada devreye giriyor. Özel olarak düzenlenmiş çalmalistelerine erişebilmek için 99 dolar ödeme yaparak yeni bir DNA testi gerçekleştirmek gerekiyor. Daha sonrasında şirket web sayfası üzerinden erişim Spotify ilebağlantı kuruluyor ve ilgili müzikler listeleniyor.

Ortaya çıkan veriler doğrultusunda kullanıcılar farklı müzik türleriyle karşılaşıyor.

Ne kadar başarılı?

AncestryDNA kitleriyle elde edilen bilgiler aslında büyük önem taşıyor. Gen haritası oluşturulduktan ve Spotify ile bağlantı kurulduktan sonra kökene bağlı olarak farklı müzik türleri karşınıza çıkabiliyor. Şirket bu konuda hayli iddialı.

Neler olmuştu?

Spotify, aslında uzunca bir süredir köklü bir yenilik için çaba sarf ediyor. Yapay zekâ ve makine öğreniminin aktif şekilde kullanan servis, kullanıcılara daha iyi seçenekler sunabilmek için verileri oldukça sağlıklı bir şekilde işlemek istiyor. Aslında AncestryDNA işbirliğiyle alakalı olarak ilk adımlar çok eskiye dayanıyor.