Srebrenitsa'nın 9 kurbanı daha bugün toprağa verilecek

HABER MASASI
Abone Ol

Bosna Hersek'te yaşanan Srebrenitsa Soykırımı'nın 25'inci yıl dönümünde, kimliği ancak tespit edilebilen 9 kurban daha toprağa verilecek. Kılınacak cenaze namazı öncesi anma programında düzenlenecek.

Bosna Hersek'in doğusundaki Srebrenitsa'da, 1995 yılının Temmuz ayında yaşanan soykırımda öldürülen ve kimlik tespiti yapılan 9 soykırım kurbanı, Potoçari Anıt Mezarlığı'nda kılınacak cenaze namazının ardından ebedi huzura kavuşacak.

Cenaze namazı öncesinde ise aralarında Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da bulunduğu birçok dünya liderinin, soykırımın 25'inci yıl dönümü dolayısıyla gönderdiği görüntülü mesajların gösterileceği anma programı yapılacak.

  • Bu yıl defnedilecek soykırım kurbanlarının en genci öldürüldüğünde 23 yaşında olan Salko İbisevic, en yaşlısı ise 70 yaşında öldürülen Hasan Pezic olacak.

Kötü bir şair, usta bir katil:Radovan Karaciç
Cins

Potoçari Anıt Mezarlığı'na defnedilen soykırım kurbanlarının sayısı 6 bin 652'ye yükselecek

Toprağa verilecek diğer kurbanlar ve yaşları ise şöyle:

Sead Hasanovic (24), Alija Suljic (26), Hasib Hasanovic (25), Zuhdija Avdagic (48), Bajro Salihovic (52), İbrahim Zukanovic (54), Kemal Music (27).

Potoçari Anıt Mezarlığı'na bugüne kadar 6 bin 643 soykırım kurbanı defnedilirken, bugünkü cenaze töreninin ardından bu sayı 6 bin 652'ye yükselecek.

Srebrenitsa Soykırımı'nın sarılmayan yaraları...
Mecra

Srebrenitsa'da ne oldu?

  • Srebrenitsa'nın 11 Temmuz 1995'te Ratko Mladic komutasındaki Sırp birliklerince işgal edilmesinin ardından BM bünyesindeki Hollandalı askerlere sığınan sivil Boşnaklar, daha sonra Sırplara teslim edildi.
  • Kadın ve çocukların Boşnak askerlerin kontrolündeki bölgeye ulaşmasına izin veren Sırplar, en az 8 bin 372 Boşnak erkeği ormanlık bölgede, fabrikalarda ve depolarda katletti. Katledilen Boşnaklar ise toplu mezarlara gömüldü.
  • Savaşın ardından kayıpları bulmak için başlatılan çalışmalarda toplu mezarlarda cesetlerine ulaşılan kurbanlar, kimlik tespitinin ardından her yıl 11 Temmuz'da Potoçari Anıt Mezarlığı'nda düzenlenen törenle toprağa veriliyor.

Çocukları küçük kurşunla öldürürler değil mi anne?
1995'in Temmuz ayında binlerce insan tüm dünyanın gözleri önünde katledildi. Yugoslavya İç Savaşı sırasında başlayan harekat, yalnızca bir toprak parçasının işgali olarak kalmadı, soykırıma dönüştü. Avrupa'nın ortasında, tüm dünya izlerken yaşanan vahşete BM Barış Gücü bile engel olamadı. Daha doğrusu, engel olmak istemedi. Konu insan hakları olduğunda söyleyecek çok sözü olan BM, Bosna-Hersek'in Srebrenitsa şehrini 'güvenli bölge' ilan etmiş, Hollandalı askerleri ise halkı 'korumaları' için göndermişti. Peki gerçekler öyle miydi? Müslümanların tüm silahları, şehrin güvenli bölge olması gerekçesiyle ellerinden alınmış, hepsi savunmasız bırakılmıştı. Sırp kasabı olarak bilinen Ratko Mladiç komutasındaki birlikler 11 Temmuz 1995'te Srebrenitsa'ya girdi. O dönemde bölgedeki Müslümanlar için 'Türk' ifadesi kullanılıyordu. Srebrenitsa'yı Sırp milletine armağan ettiğini duyuran Mladiç, 'Nihayet bu topraklarda Türklerden intikam alma zamanı geldi' dedi. Boşnakların 'ölüm yolu' olarak andığı orman yolunda binlerce Müslüman, Sırpların kurduğu pusularda katledildi. Ailelerinden ayrılan kadınlar ve çocuklar ise Sırp askerlerinin tecavüzüne uğrayıp korkunç işkencelere maruz kaldı.