Suya düşen akıllı telefon 10 adımda nasıl kurtarılır?

YUNUS EMRE ŞAHİN
Abone Ol

Her ne kadar yeni nesil akıllı telefonların büyük bölümü sıvı koruması içerse de suya dayanıklı telefonların sayısı hayli az.

● Dolayısıyla sıvı ya da sudan dolayı zarar gören telefonları tekrardan hayata döndürmek gerekebiliyor. Gerekli adımları bir araya getirdik:

Akıllı telefonlar günlük hayatımızın çok büyük bir parçası. Durum böyle olunca yanımızdan ayırmadığımız ve her gün yüzlerce kez kontrol ettiğimiz cihazlar zaman zaman talihsiz kazalarla karşılaşabiliyor. Bunlar arasında listenin başında ise 'suya düşürme' geliyor. Durum her ne olursa olsun hızlı davranarak akıllı telefonlar sudan zarar gördüğünde durumu bir şekilde kotarabilmek mümkün.

A'dan Z'ye: Android telefonlarda depolama alanı açmak için 12 ipucu
Bilim Teknoloji

İlk etapta sudan zarar gören bir telefonla neler yapılmaması gerektiğine bakmak gerekiyor. Bunun için şu maddeleri belirtebiliriz.

  • Telefonu kesinlikle açmayın
    Herhangi bir tuşa basmayın
    Telefonu sallamayın
    Üzerine üflemeyin
    Fön makinesiyle kurutmayın

Suya düşen telefonu kurtarmak için uygulanması gereken 10 adım

Islanan telefonlara kesinlikle üflenmemesi gerekiyor. Aksi takdirde ahize ya da açık diğer kısımlara su girmesi kaçınılmaz hale geliyor.

1. Adım: Dik tutun ve telefonu kapatın

Telefon sudan dolayı hasar gördüğünde ilk uygulanması gereken adım cihazı dik tutup kapatmak. Cihaz ıslakken çalışır halde kalması daha büyük problemlere yol açabiliyor.

A'dan Z'ye: Android telefonları daha hızlı şarj etmenin 6 yöntemi
Bilim Teknoloji

2. Adım: Koruyucu kılıfı ve SIM kart / microSD kartları çıkarın

Telefonda koruyucu kılıf varsa ikinci adımda doğrudan kılıfı ya da telefon kabını çıkarın. Ardından SIM kart ve microSD kart yuvalarını açarak kartları da çıkarıp bir kenarda muhafaza edin. Böylece telefonun yanı sıra kartlardaki verilerin hasar görmesi de engellenmiş oluyor.

Pili çıkarırken de telefon üzerinde kalan sıvıları bez ya da kağıt havlu sayesinde kurulamak gerekiyor.

3. Adım: Açılabiliyorsa arka kapağı açın ve pili çıkarın

Bazı akıllı telefonlarda SIM kart ve microSD kart yuvaları doğrudan bataryanın yanına konumlandırılıyor. Dolayısıyla bu kartları çıkarmak için cihazın arka kapağını çıkarmak gerekiyor. Tabii başlıkta da belirttiğimiz üzere bataryayı da mutlaka hızlıca çıkarmak gerekiyor.

4. Adım: Kurutmak için kağıt havlu ya da bez kullanın

Telefonun üzerinde kalan suyu temizlemek için kağıt havlu ya da bez kullanabilirsiniz. Ancak sıvıyı etrafa yaymaktan kaçının. Çünkü bu durum telefonun açık notlarına sıvının ilerlemesine sebep olabilir. Su ya da sıvıyı beze daha fazla emdirmeye çalışın.

Telefon bileşenlerini tekrardan takma zamanı. Batarya, SIM kart ve microSD kartları yerleştirdikten sonra cihazın güç tuşuna basın.

5. Adım: Vakum kullanın

Su hasarı fazlaysa ve geniş bir alana yayılmışsa çatlaklardan sıkışan suyu dikkatlice çekmek için vakumlu cihazlar kullanabilirsiniz. Üstelik batarya ya da arka kapak açıldıktan sonra telefon gövdesi için de benzer sistemi uygulayabilirsiniz. Tabii bunu yaparken telefonun kapalı ve bataryanın takılı olmamasına dikkat edin.

6. Adım: Pirinç şart!

Yıllardır internette dolaşan pirinç efsanesi aslında doğru. Pişmemiş pirinç dolu fermuarlı bir torbaya telefonu bırakın. Sıvıyı emme konusunda pirincin müthiş bir etkisi olduğu gerçeği bu alanda da kendisini gösteriyor. Buna ek olarak telefon kurutma poşetleri de satın alınabilir. Yani kısaca bir şekilde kurumasını sağlamak şart.

7. Adım: Telefonu tamamen kurulayın

Telefonun çalışır halde olup olmadığına bakmak için aceleci davranmayın. Pirinç sistemini uyguladıktan sonra telefonu yine de iyice kurulayın.

8. Adım: Telefonu pirinçten çıkarın

Telefonu pirinçten çıkardıktan sonra açma aşamasına hazırsınız.

Son hamle ise telefonu açmak.

9. Adım: Telefonu açın

Bu adımları uyguladıktan sonra sıra en önemli aşamaya geliyor. Telefon açılmıyorsa şarj etmeyi deneyin. Şarj olmadıysa batarya zarar görmüş olabilir; yedek batarya ya da aynı bataryayı bularak şansınızı tekrar deneyin. Eğer telefon açılmıyorsa yapılabilecek herhangi bir şey kalmıyor, servise götürmek dışında...

A'da Z'ye: Android telefonları hızlandırmak için 10 ipucu!
Bilim Teknoloji

10. Adım: Çalışıyorsa son kontrolleri yapın

Telefon açılmışsa ve olması gerektiği gibi çalışıyorsa uygulanması gereken birkaç işlem daha var. Bunlardan ilki tabii hoparlör ya da mikrofonu kontrol etmek. Her ikisi de zarar görmüş olabilir. Müzik dinleyip bir telefon görüşmesi yaparak ikisinin de kontrolünü gerçekleştirebilirsiniz.