Türkiye'nin yıldız ve gezegeninin ismi açıklanacak: Tarih belli oldu

HABER MASASI
Abone Ol

457 ışık yılı uzaktaki Türkiye'nin yıldız ve gezegeninin adı 17 Aralık'ta açıklanacak. 'WASP-52' kodlu yıldız ve yörüngesindeki 'WASP-52-B' kodlu gezegene isim verme kampanyası bitti. Uluslararası Astronomi Birliğince tarafından duyurulacak.

Türk Astronomi Derneği Başkanı Prof. Dr. İbrahim Küçük, 2019'un Uluslararası Astronomi Birliğinin (IAU) kuruluşunun 100'üncü yıl dönümü olması dolayısıyla "Aynı gökyüzü altında 100 yıl" temasıyla çeşitli etkinlikler düzenlendiğini, bu kapsamda üye ülkelere belirlenen yeni yıldız ve gezegenlere isim verme hakkı tanındığını söyledi.

Harika isim önerileri geldi

Dernek olarak "Türkiye Ötegezegenine İsim Veriyor" kampanyası düzenlediklerini belirten Küçük, "Türkiye çapında başlattığımız kampanyaya Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullar katıldı, üniversiteler katıldı. Onlardan dönüşler aldık. Çok arzu ettiğimiz çoğunlukta olmadı ama harika isim önerileri geldi." dedi.

6 isim belirledik

Kampanyaya değişik merkezlerden ve bireysel katılımların da olduğunu anlatan Küçük, "Türkiye'ye verilen WASP-52 kodlu yıldıza ve yörüngesindeki gezegene isim verilmesi kampanyası sona erdi. Uluslararası Astronomi Birliğinin isim verme konusunda birtakım kıstasları, kuralları var. Bu kurallara uyan 6 ismi belirledik ve birliğe gönderdik." diye konuştu.

17 Aralık'ta açıklanacak

Küçük, Türkiye'ye 457 ışık yılı uzaktaki yıldız ve gezegenin isminin 17 Aralık'ta IAU tarafından açıklanacağını bildirdi.

Türkiye Astronomi Derneği Başkanı Prof. Dr. İbrahim Küçük

"Türkiye'nin harika isimli bir yıldızı ve gezegeni olacak"

Gezegen ve yıldıza verilecek isimlerin 7 kişilik jürileri tarafından listelendiğini anlatan Küçük, "IAU büyük ihtimalle ilk sırada belirlediğimiz ismi bize bildirecek. Biz de kamuoyuyla paylaşacağız. Türkiye'nin harika isimli bir yıldızı ve gezegeni olacak. Yasal olarak ismin açıklanmasını beklememiz gerekiyor." ifadelerini kullandı.

Gezegende yaşam yok, gaz gezegeni

Prof. Dr. Küçük, Türkiye'ye isim verme hakkı tanınan gezegenin yaşanabilir değil Jüpiter gibi bir gaz gezegeni olduğunu, yıldızın ise ilkbahardan sonbahara kadar gözlemlenebileceğini belirtti.

31 ışık yılı uzaklıktaki Süper Dünya'ya yolculuk
Uluslararası astronomlardan oluşan bir grup bilim insanı, 31 ışık yılı uzaklıkta yeni bir süper-Dünya keşfetti. GJ 357 d ismi verilen ilginç gezegenin yaşama elverişli olabileceği söyleniyor. Yapılan araştırmalar sonucu, teorik anlamda gezegenin yüzeyinde sıvı halde su bulunma ihtimali var.

Üç güneşi olan gezegen keşfedildi
Bilim Teknoloji

Gezegenlerin dönüş süreleri, dönüş yönleri ve eğimleri
Güneş Sistemi'mizde tespit edilen sekiz gezegenden ikisi olan Venüs ve Uranüs'ün uzaydaki hareketleri, başka gezegenlerinkine göre biraz daha farklıdır. Diğer gezegenler, kendi eksenleri çevresinde batıdan doğuya doğru dönerken Venüs'ün kendi ekseni çevresindeki dönüşü doğudan batıya doğrudur. Hazırladığımız videoda 8 gezegenin dönüş hızları, eğimleri ve yönleri gösterilmektedir.

Uluslararası Uzay İstasyonu'ndan: Dünya Işıkları
ISS'dan yayınlanan videoda, gezegenimizin hemen üstünden kaydedilen görüntülerle dünya ışıkları böyle gözüküyor.

İsviçreli bilim adamlarından şaşırtmayan keşif: Dünya'ya benzer başka bir gezegen
Bilim Teknoloji

NASA'nın yaşama elverişli gözüyle baktığı gezegenlerde yoğun radyasyon olabilir
Bilim Teknoloji

Bilim çaresiz: Güneş sistemimizin çözülemeyen gizemleri
Bilim Teknoloji