Volkswagen'den elektrikli otomobil için 70 milyar avro yatırım

BİLAL AKGÜNDÜZ
Abone Ol

Otomobili "yeniden icat etmek" için çalışmalara başlayan Volkswagen, önümüzdeki beş yılda elektrikli araçlar, otopilot teknolojileri ve batarya üretimi için 70 milyar dolar harcayacak.

Volkswagen, yeni nesil otomobil teknolojileri geliştirmek ve mevcut ürün portföyünü elektrikliye dönüştürmek için hazırladığı yatırım planını yönetim kurulundan geçirdi. Buna göre Alman dev, önümüzdeki beş yıl içerisinde 70 milyar dolar yatırım harcaması yapacak.

2030'a kadar tüm araçlara elektrik seçeneği eklenecek

2018-2020 dönemini kapsayan yatırım planı, Volkswagen grubunun elektrikli otomobil üretim kapasitesini artırma, bazı mevcut üretim tesislerini sadece elektrikli otomobiller için hizmet verecek şekilde dönüştürme, otopilot teknolojileri geliştirme, batarya üretimi için ar-ge ve üretim tesisi inşa etme gibi hedefleri kapsıyor.

1000 kilometre menzile sahip Tesla Roadster tanıtıldı
Teknoloji

Volkswagen Beetle elektrikli otomobile dönüşecek
Teknoloji

Yatırım planı kapsamında ilk tam elektrikli otomobil, hatchback Volkswagen I.D. konsepti referans alınarak 2019'da piyasaya sürülecek. Onu 2020 yılında SUV segmentine yönelik I.D. Crozz konseptinin seri üretim versiyonu izleyecek. 2022'de ise efsane VW minibüsünün elektrikli versiyonu I.D. Buzz satışa çıkacak.

Elektrikli otomobillerini özel olarak geliştirdiği MEB platformunda üretecek olan Volkswagen, hibrit güç sistemlerini tüm otomobil ailesini kapsayacak şekilde genişletmek istiyor. Büyük hedef; 2030'a kadar tüm araçlara elektrik seçeneği eklemek.

Tesla'yı devirip lider olacak

2016'da 217 milyar dolar gelir elde eden Volkswagen, devasa ekonomisiyle elektrikli dönüşümüne ciddi destek veriyor. Dizel skandalından sonra gelecek planlarını değiştiren üretici, 70 milyar dolarlık yatırımla 2025'te elektrikli otomobil piyasasının liderliğini devralacağını iddia ediyor. 2014'ten beri 10 milyar dolar harcamayla sektör lideri olan Tesla'yla kıyas edilince, Volkwagen'in taahhüt ettiği yatırımın sektör hakimiyeti için fazlasıyla yeterli olduğunu anlaşılıyor.

Bugatti ve Bentley'nin elektrikli süper arabaları yolda
Teknoloji

Volkswagen, nihai planını sahip olduğu 12 markaya ait 300 modeli elektrikli otomobile dönüştürme olarak özetliyor. Bu uğurda milyarlarca dolar harcayıp en büyük fabrikalarını sadece elektrikli otomobil ya da batarya üretimi için baştan aşağı yenilemeyi göze alan firma, otomobili "yeniden icat etme" işini epeyi ciddiye alıyor.