BAE'nin yeni Devlet Başkanı Şeyh Muhammed bin Zayid Al Nahyan oldu

HABER MASASI
Abone Ol

Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) hayatını kaybeden Devlet Başkanı Şeyh Halife bin Zayid Al Nahyan'ın yerine Abu Dabi Veliaht Prensi Şeyh Muhammed bin Zayid Al Nahyan yeni Devlet Başkanı olarak seçildi.

  • BAE resmi ajansı WAM'ın haberine göre, devletin 7 emirliğinden oluştan BAE Yüksek Konseyi, Muhammed bin Zayid’i devlet başkanı olarak belirledi.

Haberde başka detaya yer verilmedi.

BAE Devlet Başkanı Şeyh Halife bin Zâyid vefat etti
Mecra

- Halife bin Zayid Al Nahyan'ın vefatı

BAE Başkanlık İşleri Bakanlığı, 74 yaşındaki Devlet Başkanı Şeyh Halife bin Zayid Al Nahyan'ın dün vefat ettiğini duyurmuştu.

Bakanlık, ülkede dünden itibaren 40 günlük resmi yas ilan edildiği ve bayrakların yarıya indirileceğini, bakanlıklarda, devlet dairelerinde ve özel sektörde de 3 gün çalışmalara ara verileceğini bildirmişti.

BAE, Mescid-i Aksa baskınları nedeniyle İsrail'in Abu Dabi Büyükelçisi'ni çağırdı‎
Mecra

BAE'nin ilk Devlet Başkanı Zayid bin Sultan Al Nahyan'ın en büyük oğlu olan Halife bin Zayid, babasının vefatından sonra göreve gelmişti.

Dubai Emiri Al Maktum yeni BAE Devlet Başkanı Al Nahyan'a biatini duyurdu

  • Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Devlet Başkan Yardımcısı ve Dubai Emiri Şeyh Muhammed bin Raşid Al Maktum, ülkenin yeni devlet başkanı olarak seçilen Şeyh Muhammed bin Zayid Al Nahyan'a biatini açıkladı.

Devlet Başkan Yardımcısı Al Maktum, Twitter hesabından, BAE'nin vefat eden 74 yaşındaki Devlet Başkanı Şeyh Halife bin Zayid Al Nahyan için şiirli bir taziye mesajı yayımladı.

Birleşik Arap Emirlikleri; 2 Aralık 1971'de, Abu Dabi, Dubai, Şârika, Acman, Umm el Kayveyn ve Fuceyra olmak üzere toplam altı emirliğin bir araya gelmesiyle kuruldu. Yedinci emirlik olan Ra's el Hayme, ertesi yıl birliğe katıldı.

Dubai, Birleşik Arap Emirlikleri'nin bugün en popüler şehri. Basra Körfezi'nin güneydoğu kıyısında yer alan Dubai, ülkeyi oluşturan yedi emirlikten biri olan Dubai Emirliği'nin başkenti.

Ülkede; yedi emirlik arasında Federal Ulusal Konseyi'nde gündeme taşınan ulusal öneme sahip kritik konularda veto yetkisine sahip iki emirlikten biri Dubai diğeri ise Abu Dabi'dir.

Emirliğin kuzey kıyı şeridinde yer alan Dubai, Abu Dabi ve Şârika emirlikleri arasında yer almakta ve Şarika ve Acman kenti ile birlikte Dubai-Şarika-Acman metropoliten alanını oluşturmakta.

Bugün, hızla gelişen bir şehir olan Dubai, dünya çapında ticari ve kültürel bir merkez konumunda, kozmopolit bir metropol kenti. Dubai, aynı zamanda yolcu ve kargo taşımacılığı açısından önemli ulaşım ve taşımacılık merkezlerinden biri.

Dubai ekonomisi tarihsel olarak petrol ticareti üzerine kurulmuş olsa da, bugün turizm, lojistik, taşımacılık, gayrimenkul işlemleri ve mali hizmetler ülkenin başlıca gelir kaynaklarını oluşturuyor.

Dubai, aralarında dünyanın en yüksek binası olan Burç Dubai'nin de bulunduğu çok sayıda gökdelene ev sahipliği yapıyor. Eski ismi Burc Dubai olan günümüzde Burc Halife olarak anılan yapı adını, Abu Dabi emiri ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin şimdiki devlet başkanı Halife bin Zayid el-Nehyan'dan almıştır.

Ülkenin dikkat çeken diğer bir turizm merkezi ise otelleri ve bölgenin ve dünyanın en kapsamlı alışveriş merkezlerini içinde barındıran Palm Deyra, Palm Cumeyra ve Palm Cebel Ali olmak üzere üç ayrı adadan oluşan yapay Palmiye Adaları.

2012 yılı verilerine göre, Dubai en pahalı kentler sıralamasında Orta Doğu'da birinci, dünya sıralamasında ise yirmi ikinci.

Al Maktum yayımladığı mesajı kendisiyle birlikte Abu Dabi Veliaht Prensi Şeyh Muhammed bin Zayid Al Nahyan'ın bulunduğu bir fotoğrafla paylaştı.

Sekiz mısradan oluşan şiirinin son iki mısrasında Al Maktum, Al Nahyan'a biatini açıkladı.

BAE'de hayatını kaybeden Devlet Başkanı Şeyh Halife bin Zayid Al Nahyan'ın yerine bugün Şeyh Muhammed bin Zayid Al Nahyan yeni Devlet Başkanı olarak seçilmişti.