Suriye, Arap Birliği'ne yeniden kabul edildi

HABER MASASI
Abone Ol

Arap Birliği, Suriye'deki iç savaş nedeniyle 12 Kasım 2011'de Esed rejiminin Birliğe üyeliğini askıya almıştı. Bugün, Arap Birliği üyeleri, üyelerinin oy kullanmasının ardından derhal geçerli olmak üzere Suriye'yi yeniden bünyeye alma konusunda anlaştılar. Alınan bu karar ile Şam'ın 12 yıllık aradan sonra Arap Birliği toplantılarına hemen katılmasına izin verilecek ve Suriye rejimiyle bağları normalleştirmeye yönelik bölgesel çaba pekiştirilecek.

Arap Birliği'nden bir sözcü, Cumhurbaşkanı Beşşar Esed ile ilişkileri normalleştirmeye yönelik bölgesel çabayı pekiştirirken, Arap Birliği dışişleri bakanlarının bugün on yıldan fazla askıya alınan Suriye'yi yeniden kabul etme kararı aldığını söyledi.

  • Arap Birliği Genel Sekreteri Sözcüsü Gamal Roshdy, kararın Arap Birliği'nin Kahire'deki karargahında Arap dışişleri bakanlarının kapalı toplantısında alındığını söyledi.

Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed, Suriye'nin Şam kentinde Suudi Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan ile el sıkışırken çekilen bir kare.

Açıklamada, Suriye'nin Arap Birliği toplantılarına katılımına derhal devam edebileceği belirtildi. Ayrıca, Suriye'deki iç savaştan kaynaklanan, mültecilerin komşu ülkelere kaçışı ve bölgede uyuşturucu kaçakçılığı da dahil olmak üzere krizin çözümü çağrısında bulunuldu.

Arap Birliği'ndeki üyeliği askıya alınan Suriye, Birliğe geri dönecek mi?
Mecra

  • Birleşik Arap Emirlikleri de dahil olmak üzere Arap devletleri Suriye ve Esed'in rehabilitasyonu için bastırırken, Katar da dahil olmak üzere diğerleri, Suriye ihtilafına siyasî bir çözüm getirilmeden tam normalleşmeye karşı çıktı.

Suriye'nin Arap Birliği üyeliği, yıkıcı bir iç savaşa yol açan Esed'a karşı sokak protestolarına yönelik baskının ardından 2011'de askıya alındı ve birçok Arap devleti elçilerini Şam'dan çekti.

Bugünkü karar ile, Ürdün, Suudi Arabistan, Irak, Lübnan, Mısır ve Arap Birliği Genel Sekreterinin Suriye hükümetiyle irtibat kurmak ve krize "adım adım" çözümler aramak için bakanlar düzeyinde bir temas grubu oluşturulacağı söylendi.

Pratik adımlar arasında Suriye'ye yardımın ulaştırılmasını kolaylaştırmaya yönelik devam eden çabalar da yer alıyor.

Suudi Arabistan uzun süre Esed ile ilişkileri düzeltmeye direndi, ancak Suriye'nin kilit bölgesel müttefiki İran'la son yakınlaşmasının ardından Şam konusunda yeni bir yaklaşıma ihtiyaç olduğunu söyledi.

Suriye, Tunus'taki büyükelçiliğini yeniden açıyor
Mecra

Yüz binlerce insanın hayatını kaybettiği iç savaşın başlamasından bu yana bir zamanlar üyesi olduğu Arap Birliği tarafından diplomatik olarak tecrit edilmiş durumda olan Suriye bugün yeniden birliğe alındı.