Siirt'te gezilecek 8 yer

HABER MASASI
Abone Ol

Siirt gezi rehberini sizler için hazırladık. Siirt'te gezilecek yerleri, yenilecek meşhur yemekleri ve çok daha fazlasını bu içeriğimizden öğrenebilirsiniz.

Siirt, gezip görebileceğiniz, medeniyetler arasında köprü kuran önemli şehirlerden biridir. Tarihi ve doğal güzellikleriyle ilgi odağı olan Siirt, gezebileceğiniz farklı noktalarla dolu bir yerdir.

Siirt Simgesi Saat Kulesi

Siirt'in merkezinde yer alan ve Alaaddin Paşa tarafından yapılan Saat Kulesi, altı katlı bir yapıdır. Kulenin tepesi bir kubbeyle örtülüdür. Siirt'i gezip görmek isteyenler merkezde mutlaka bu yapı ile karşılaşacaktır.

Siirt Ulu Camii

Siirt'te bulunan Ulu Camii, Selçuklu mimarisini yansıtmaktadır. Cami içerisinde bulunan minber, günümüzde Ankara Etnografya Müzesi’nde sergilenmekte.

Boton Mağaraları

Botan Mağaraları, Siirt'te bilinen ve popüler olan bir yapıdır. Botan Mağaraları, Botan Çayı karşısında bulunmaktadır. Dicle nehrinin kollarından biri olan Botan Çayı bölgesinde, mağara ve kilise gibi yapıların kalıntıları yer almaktadır. Botan Mağaraları'nın geçmişte ev olarak kullanıldığı düşünülmektedir. Siirt gezisi sırasında bu ilginç yapıları görmek için rotanızı Botan Mağaraları'na çevirebilirsiniz.

Veysel Karani Türbesi

Diyarbakır-Bitlis karayolu üzerinde yer alan Veysel Karani Türbesi, Siirt'e 40 kilometre mesafe uzaklığındadır. Yemen’in Karen Köyü’nde doğan ve çobanlık yapan Veysel Karani tarafından yapılmıştır. Siirt'te gezilecek yerler arasında bulunan yapı, önemli bir turizm alanını oluşturmaktadır.

Siirt Sağlarca Kaplıcası

Siirt'in Eruh ilçe sınırlarında bulunan Sağlarca Kaplıcası, “Billoris Kaplıcası” olarak da bilinmektedir. İçerisindeki mineralleri ile faydalı su olarak hizmete açılan Sağlarca Kaplıcası, Siirt gezinizde görmeniz gereken noktalar arasında yer almaktadır.

Derzin Kalesi

Siirt'in Balkan ilçesindeki Derzin Köyü'nde bulunan Derzin Kalesi, mimari yapısı bakımından Bizans Dönemi'ne ait olduğu düşünülmektedir. Yapım yılı kesin olarak bilinmeyen kale, moloz taşlardan yapılmıştır. Derzin Kalesi'nin mimari yapısının yanında muhteşem manzarasını da görebilmek için gezilecekler arasına bu yapıyı eklemeyi unutmayın.

Erzen Ören Yeri

Siirt'in ilk yerleşim yerlerinden kabul edilen Erzen Ören Yeri, Batman ve Siirt arasında bulunan köylere yakın bir konumdadır. Erzen'de kurulan farklı kentler bulunmaktadır. Bölgedeki kalıntıların çoğu ise toprağın altında kalmıştır.

İrun Kalesi

Siirt'in Şirvan ilçesinin 40 kilometre kuzeyinde yer alan İrun Kalesi, dağın zirvesinde kurulmuştur. Konumu ile Siirt'in doğasına tepeden bakan kale, dağın eteğinden geçen nehir ve tüneller ile de bağlantılıdır. Bu tarihi yapı, Siirt gezisinde görülmesi gereken yerler arasında bulunmalıdır.

Siirt'in En Meşhur 5 Yemeği

Siirt, doğal yapıları ve tarihiyle gezip görülmesi gereken şehirlerden bir tanesidir. Aynı zamanda farkı medeniyetlere ev sahipliği yaparak zengin bir mutfağa sahip olan Siirt'te denemeniz gereken yemekler bulunmaktadır.

Büryan Kebabı

Siirt'in simge yemeklerinden biri olan Bürgan Kebabı, şehirde oldukça meşhurdur. Bürgan Kebabı'nın yapımı zordur. Uzun süre pişirilen et ile pidenin buluşmasıyla ortaya eşsiz bir lezzet çıkar.

Kitel

Kitel ya da Siirt Köfte, Siirt'e özgü yemekler arasında yer almaktadır. İçli köfteye benzetilen Kitel, farklı bir tada sahiptir. Bulgur, kıyma, reyhan, soğan karışımı ile hazırlanan Kitel, Siirt yöresinde sıklıkla tüketilmektedir.

İsmeket Köfte

Siirt yöresinin meşhur yemeklerinden olan İsmeket Köfte, malzemeleri ile diğer köfte yemeklerinden ayrılır. Yağsız kıyma, bulgur, haşlanmış patates, yumurta ve soğan malzemelerinin buluşmasıyla ortaya çıkan İsmeket Köfte, lezzeti ile hayran bırakmaktadır.

Perde Pilavı

Perde Pilavı, Siirt yöresinde meşhur olan ve sıklıkla yapılan bir yemektir. Hazırlanan malzemeler doğrultusunda oluşturulan perde pilavı, tencerelerin ters yüz edilmesiyle klasik şeklini alır. Siirt geziniz sırasında Perde Pilavı, deneyeceğiniz yemekler arasında mutlaka yer almalıdır.

Siz de Perde Pilavı tarifini merak ediyorsanız Lokma'yı inceleyebilirsiniz.

İmçerket

Siirt yörelerinden bir tatlı olan İmçerket, denemeniz gereken tatlar arasında yer almaktadır. Zeytinyağı, yoğurt, yufka ve ceviz malzemelerinin yan yana gelmesiyle ortaya çıkan bu tatlı, mektup zarfı şeklinde sunulur.