Nar ekşisi izlenimi veren soslar ile ilgili yeni karar: Satışı yasaklandı

HABER MASASI
Abone Ol

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından alınan kararla nar ekşisi izlenimi veren nar aromalı sos, nar sosu, narlı sos, nar ekşili sos, nar aromalı şurup ve nar ekşili şurup gibi ürünler yurt içinde satılamayacak.

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan "Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Buna göre, nar ekşisine, nar, nar suyu, nar suyu konsantresi ve su dışında başka bir gıda bileşeni eklenemeyecek.

Piyasaya sürülemeyecek

Nar ekşisi izlenimi veren nar aromalı sos, nar sosu, narlı sos, nar ekşili sos, nar aromalı şurup ve nar ekşili şurup gibi isimlerle nar ekşisi benzeri ürünler yurt içinde piyasaya arz edilemeyecek.

Bu kapsamda yurt içinde piyasaya arzına izin verilmeyen ürünler, 30 Haziran 2024'ten sonra piyasada bulundurulamayacak.

Sağlığımızda kimlerin gözü var?
Her geçen gün çoğalan insan nüfusuyla birlikte gıda ihtiyacı da aynı oranda artıyor. Küresel şirketler asla bitmeyecek olan gıda sektöründe kendilerine kalıcı bir yer edinme derdinde. Bu büyük şirketlerin başında ise ilaç şirketleri geliyor.

Yediğimiz besinlerin daha tohumundan başlayarak genetiği ile oynanıyor. Tohumlar ekildikten sonra gerekli tarım ilaçları yine bu şirketler tarafından temin ediliyor. Tarladaki bitkiler üzerinde oynanan büyük oyunun ardından yiyecek olarak bizlere sunuluyor. GDO'lu yiyecekleri yediğimizde ise hasta olup iyileşmek için aynı şirketlerin ürettiği ilaca ihtiyaç duyuyoruz. Bu kirli sistemden tek etkilenen tüketiciler de değil, üreticiler de durumdan muzdarip.

Amerika'nın San Francisco kentinde yaşayan Dewayne Johnson adlı bir çiftçi tarım ilaçları yüzünden lenf kanseri oldu. Hastalığından Bayer'in satın aldığı dünyanın en büyük tohum ve tarım ilacı üreticilerinden Monsanto şirketini sorumlu tuttu ve dava açıp 289 milyon dolar tazminat aldı.

Dikkatli Bak belgesel serisinin bu bölümünde gıda suçlarını anlattık.

Gıda milliyetçiliği nedir?
Pandemi ile beraber bir tedarik zincirinde kırılma yaşandı bu kırılmanın belirli bileşenleri de milliyetçilik temalı bileşenlerdir. Özellikle maske milliyetçiliği, solunum cihazı milliyetçiliği gibi gelişmeler gördük ama hızlıca aslında gıda paniği başlığı etrafında da gıda milliyetçiliğine dönük gelişmeler vardı. 20 ülke ilk başta belli stratejik gıda ürünlerinin ihracatını yasakladı. Bu artan bir trend şekilde devam etti 2022'ye geldiğimizde gıda milliyetçiliği biraz da enflasyondan beslenen bir olgu gibi duruyor.