Sıradışı malzeme kullanımı ve mobilyasıyla kültleşmiş bir yapı: Barselona Pavyonu

Barselona Pavyonu, 1928-1929.
Barselona Pavyonu, 1928-1929.

Mies van der Rohe ve Lilly Reich tarafından tasarlanan Barselona Pavyonu; İspanya'nın Barselona kentinde bulunan bir sergi binası. Yapının mimarisine hakim olan minimalizm ve modernizm tarzları; ikonik Barselona sandalyesi de dahil olmak üzere binanın özel olarak tasarlanmış tüm prestijli mobilyalarına hakim.

Barselona Pavyonu, iç görünüm.
Barselona Pavyonu, iç görünüm.

Modern Mimarlık tarihinde abartılı malzemeleri ile ün salmış olan bina; mermer, kırmızı oniks ve traverten kullanılarak inşa edilmiş. İlk olarak Alman Pavyonu olarak adlandırılmış olan yapı; Barselona şehrinin gürültüden uzak bir bölgesinde bulunuyor. Traverten bir taban üzerine oturan yapı, kendisini içinde bulunduğu şehrin kaotik yapısından izole ediyor ve pavyonda sakin, ferah ortam oluşturuyor.

Barselona Sandalyesi.
Barselona Sandalyesi.

Barselona Pavyonu, Mies van der Rohe tarafından üretilen bir ızgara sistem kullanılarak tasarlanmış. Bu sistem ile yapının temelini oluşturan traverten ve yapının içindeki duvar sistemi tanımlanıyor. Bu sayede yapı, üzerinde bulunduğu dar alana uygun olarak yatayda genişliyor.

Barselona Pavyonu.

Mies van der Rohe.
Mies van der Rohe.

1980 yılında pavyonu yeniden inşa etmeye karar veren Barselona Belediye Meclisi; uzun süren araştırmaların sonucunda tanınmış mimarlarla inşaata başladı. 1983 yılında başlayan yeniden yapılanma çalışmaları; 1986 yılında tamamlandı.

Malzemelerin orijinal bina ile aynı yerlerden temin edilmesine büyük özen gösterildi. Roma, Yunanistan ve Atlas Dağları'ndan farklı mermerler getirildi. Sergi; günümüzde son haliyle ziyarete açık halde.

Vaziyet planı.
Vaziyet planı.

Dış görünüm.
Dış görünüm.

Pavyonun ufuk çizgisi ile yatayda kurduğu ilişki ve sahip olduğu alçak tavan; mekanın içeriden ve dışarıdan algılanma şeklini doğrudan etkiliyor. Dar ve alçak pavyon; içindeki bu çerçeveler sayesinde daha geniş ve ferah bir görünüme kavuşuyor.

İç görünüm.
İç görünüm.