Huawei'nin B planı devreye giriyor; mobil işletim sisteminin çıkış tarihi açıklandı

Huawei
Huawei

● Çinli Huawei hafta başında hızlıca gelişen Google yasaklaması sonrası kendi yolunu çizmeye hazırlanıyor.
● Kurtuluşu kendi mobil işletim sistemini geliştirmekte bulan Huawei, Android'i bir kenara bırakıp HongMeng OS'a yöneliyor.

● Son olarak, HongMeng OS'un çıkışıyla alakalı Eylül 2019 ya da Mayıs 2020 tarihleri de açıklandı.

ABD Başkanı Donald Trump, Çinli şirketleri uzun süredir köşeye sıkıştırıyor. Bunun sonucunda hafta başında yeni bir kriz ortaya çıktı ve Google, Huawei ile iş ortaklığını askıya aldı. Yani Çinli Huawei, bundan böyle hiçbir şekilde Google servisini kullanamayacak hale getirildi.

Huawei, HongMeng OS ile tamamen kendi yolunu çizmek ve Android ekosistemine rakip olmak istiyor.
Huawei, HongMeng OS ile tamamen kendi yolunu çizmek ve Android ekosistemine rakip olmak istiyor.

Huawei'nin B planı: Kendi mobil işletim sistemini sunmak

Şu anda Huawei kullanan birçok kişi ise epey tedirgin. Çünkü telefonları bir daha güncelleme alamayacak. Sürecin Google tarafından biraz daha uzatılması ve tarihin 19 Ağustos'a ertelenmesiyle birlikte Huawei cephesinde de birtakım gelişmeler yaşandı.

Huawei CEO'su Ren Zhengfei ise yaptığı açıklamalarda gayet rahat görünüyor. Hatta ABD ile olan anlaşmazlık konusuna tamamen hazır olduklarını dile getiriyor. Bunun söylemesinin asıl sebebi ise şirketin B planı.

Huawei'nin Android platformundan çıkışı kendisi için olduğu kadar Google için de tehlikeli. Çünkü Çinli şirket şu anda Android ekosisteminin en büyük oyuncularından biri. Haliyle bu süreçte iki tarafın da yara alacağı aşikar.
Huawei'nin Android platformundan çıkışı kendisi için olduğu kadar Google için de tehlikeli. Çünkü Çinli şirket şu anda Android ekosisteminin en büyük oyuncularından biri. Haliyle bu süreçte iki tarafın da yara alacağı aşikar.

HongMeng OS kurtuluş yolu olabilir mi?

Biraz absürt gelebilir ama Huawei aslında burada kendisine alan açmak için Android'i bir kenara bırakıp2012'den bu yana geliştirdiği HongMeng OS yeni bir mobil işletim sistemi üzerine yoğunlaşıyor.

Ayrıca Huawei kendi mobil işletim sistemini geliştirsin ya da geliştirmesin karşısında birçok farklı engel oluşacağı da ortada. Çünkü öncelikle uygulama geliştiricileri ikna etmesi gerekiyor. Zira iOS ve Android için uygulama geliştiren kişi ve şirketlerin Huawei mobil işletim sistemi için de benzer uygulamaları yazması şart. Aksi takdirde uygulama olmayan bir mobil işletim sistemi olarak defter çok kısa sürede kapanabilir. Ayrıca WindowsPhone konusunda bunu netbirşekilde gördük. Ancak şöyle bir durum da var; HongMeng OS'un doğrudan Androiduygulamalarıyla uyumlu olacağı konuşuluyor. Göreceğiz.

B planının devreye sokulması yani mobil işletim sistemi çalışmalarının hızlandırılmasıyla birlikte tarih de merak edilmeye başlandı. Çünkü az önce de söylediğimiz gibi aslında Huawei'nin

Ağustos 2019'a kadar zamanı var. Yani bu sürede kadar Google ile bir şekilde anlaşması ya da kendi yoluna bakması gerekiyor.

Huawei'nin önemli isimlerinden biri olan Tim Watkins, yeni mobil işletim sisteminin Android'e doğrudan rakip olacağını ve şu anda test aşamasında olduğunu ifade etti. Aynı zamanda şirketCEO'su da mobil işletim sisteminin çıkışıyla alakalı olarak Eylül 2019 ya da Mayıs2020 tarihlerini verdi.

Huawei cephesinde çalışmaların hızlandırılması ve bir an evvel sonuçlandırılması şart. Çünkü milyonlarcakişi konuyla ilgili gelişmeleri merak ediyor ve yakından takip ediyor.

Bu arada, Huawei CEO'su, Apple'a hayran olduğunu ve ailesinin iPhone'larını kendisinin satın aldığını söylüyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >