MIT'nin yeni minik robotları futbol oynarken hünerlerini sergiliyor

MIT
MIT

MIT'nin yenilenen Mini Cheetah robotlarıyla ilgili yayınlanan videoda koşma, zıplama, yürüme ve takla atma gibi hünerlerini sergileniyor.
Kısa bir süre önce yayınlanan videoda, minik robotların keyifli mücadelesi görülebiliyor. Isınma turlarıyla başlayan antrenman futbol maçıyla sona eriyor.
Bu robotlar elbette son kullanıcı ürünleri değiller. Ama Mini Ceetah'ın dayanıklı ve modüler tasarımı onu araştırmacılar için ideal bir amaç haline getirecek gibi görünüyor. Tüm ayrıntılar haberimizde:

Son yıllarda Boston Dynamics başta olmak üzere birçok şirketin özel olarak ürettiği robotlarıyla sıkça karşılaşıyoruz. Yetenekleriyle kimi zaman korkutan robotlar, bağımsız hareket edebilen kafa, kalça ve ayaklarla farklı işlerde kullanılabiliyor.

Robotlar ters döndüğünde ya da bir engelle karşılaştığında da zorlukları aşabiliyor.
Robotlar ters döndüğünde ya da bir engelle karşılaştığında da zorlukları aşabiliyor.

MIT'nin üzerinde bir süredir çalıştığı ve The Cheetah (Çita 3) olarak isimlendirdiği robot, yayınlanan videoda kendini yine ispatlıyor. Bu robotu, Boston Dynamics'in Spot Mini'si ile kıyaslamak mümkün. Zira ikisi de köpek formunda ve benzer görevleri üstleniyorlar.

Çok fazla sayıdaki robot birbirleriyle kalibre şekilde çalışabiliyor. Yani ortak hareket edebiliyor. Robotların bu mükemmel senkronizasyonu birçok kişiye Star Wars'tan The Imperial March'ı hatırlatıyor.

Geçtiğimiz hafta sonu yayınlanan 2 dakikalık videoda mini robotlar öncelikle yeşillikalana sıralı şekilde çıkıyor. Daha sonrasında ise ısınmahareketleriyle maça hazırlanıyorlar. Videoyu izlediğinizde de fark edeceğiniz gibi bu aşamalarda işler bazen ters gidebiliyor. : )

Bu tarz videolar robotların hangi aşamada olduğunun görülmesi açısından büyük önem taşıyor. Evet; tamam, robot teknolojileri sürekli ilerleme kaydediyor. Ancak bunun fark edilmesi için böyle keyifli videolar şart.

MIT'nin yenilenen Çita robotları ters takla bile atabiliyor.
MIT'nin yenilenen Çita robotları ters takla bile atabiliyor.

MIT Çita neler yapabiliyor?

Her şeyden önce MIT Çita'nın aslında 9.07 kilogram ağırlığında olduğundan bahsetmek lazım. Saatte 8 km'ye kadar hızlanabilen bu robot, selefinin soyulmuş bir versiyonu şeklinde de düşünülebilir. MIT bu robotu modüler olması amacıyla geliştirdi. Bacakların her biri, kullanıma hazır parçalardan üretiliyor. Üstelik robot üç elektrikli motorla çalışıyor.

Kalça ve dizlerdeki genişletilmiş hareket aralığı sayesinde beklenmeyen düzeyde hareket kabiliyetine sahip olan robotlar, takla bile atabiliyor. Aslında bu kabiliyetler Çita'nın zorlu bölgelerde hareket kalibiyetini de önemli oranda artırıyor. Arazinin durumuna bağlı olarak robotlartırmanma gibi görevleri gerçekleştirebiliyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >