3 soruda İsmail Akıncı

Gerek yerli gerek yabancı her alanda klasikleşmiş metinleri mümkün olduğunca okumak elzem.
Gerek yerli gerek yabancı her alanda klasikleşmiş metinleri mümkün olduğunca okumak elzem.

Ruhu sadece inceltmek değil terbiye etmek ve ne olduğunu bilmek için ve kendi köklerimizden tamamen kopmamak için kendi klâsik metinlerimize yönelmeliyiz: Gazzâli, İbn Arabî, Molla Sadra, İbn Sina…

Neden okuyalım?

Her şeyden önce ilk hitap ve ilk emir “İkra!” olduğu için. Sonrasında kendimizi/nefsimizi dolayısıyla da Rabbimizi bilmek/tanımak için; içinde yaşadığımız çağı/toplumu, etkilerini, artılarını ve eksilerini kavramak için; insana/ insanlığa, ülkemize hizmet edebilmek için.

Başta İlahi kelamı. Sonrasında bize katkı sağlayacak her alandaki metinleri; tarih, edebiyat, felsefe öncelikli olarak. İlgili olduğumuz alanların temel metinlerini.

Kendimizi geliştirebilmek, insan denen muammayı çözebilmek, varlık âleminde evimizi/yurdumuzu inşa edebilmek için. Varlık’la ve varlıkla ünsiyet kurabilmek için. Toplumsal oluşumları, süreçleri daha iyi kavrayabilmek için.

Ne okuyalım?

Başta İlahi kelamı. Sonrasında bize katkı sağlayacak her alandaki metinleri; tarih, edebiyat, felsefe öncelikli olarak. İlgili olduğumuz alanların temel metinlerini. Öncü, ufuk açıcı yazarların metinlerini. İsim verecek olursak: Ülkemizden Sezai Karakoç’u, İsmet Özel’i, Ahmet Hamdi’yi, Cemil Meriç’i, Kemal Tahir’i özellikle. Yabancı yazarlardan ise ilgi alanlarına göre birçok isim sıralanabilir.

İlgili olduğumuz alanların temel metinlerini.
İlgili olduğumuz alanların temel metinlerini.

Gerek yerli gerek yabancı her alanda klasikleşmiş metinleri mümkün olduğunca okumak elzem. Dostoyevski, Tolstoy, Rilke, Nietzsche, Goethe… Modern düşünceyi anlayabilmek için: Derrida, Heidegger, Foucault, J.Ellul, Chul-Han. Sanat ve estetiğe dair okumalar da yapılmalı pek tabii, ruhumuzu inceltebilmek için. Gombrich, Hegel gibi.

  • Ruhu sadece inceltmek değil terbiye etmek ve ne olduğunu bilmek için ve kendi köklerimizden tamamen kopmamak için kendi klâsik metinlerimize yönelmeliyiz: Gazzâli, İbn Arabî, Molla Sadra, İbn Sina…

Nasıl okuyalım?

Dikkatle. Kavrayarak. Altını çizerek. Not alarak. Sadece kabullenerek değil, eleştirerek. Bilgilerin ve fikirlerin çağrısından/çağrışımından yeni fikirler doğurabilecek bir hazır bulunuşlukla.

Metne müdahale ederek, itiraz ederek. Eksikliğimizin farkında olarak. İştiyakla. İnsan nisyan ile malul, bu yüzden kitabın özünü kavrayıp meselesini ilgili kişilerle tartışmak, meselenin özünü kendi cümlelerinle ifade edebilip kendine mâl etmek de okuma eyleminin kalıcılığı açısından fayda sağlayacaktır.