3 soruda Zeynep Çilek Çimen

Kitap okumanın, klasikleri saymazsak, kişisel seçimler doğrultusunda gelişen bir alışkanlık olduğunu düşünüyorum.
Kitap okumanın, klasikleri saymazsak, kişisel seçimler doğrultusunda gelişen bir alışkanlık olduğunu düşünüyorum.

Özellikle yaşadığımız pandemi sürecinde yanımızda olan belki de tek virüssüz şey kitaplığımızdaki kitaplardı. Birçok insan için bu süreçte yaşadığı içsel yolculuğun ve öz değerlendirmenin bir veçhesi de kitap okumaktı.

Neden okuyalım?

Her ne iş yaparsak yapalım çağın ritmini yakalayamazsak başarıya ulaşmakta zorlanır ve yaşadığımız zamanın gerisinde hissederiz. Ben de mesleğimle ilgili okumalar yaparken üzerinde çalıştığım dönemin tarihi olaylarını da okumalarıma mutlaka eklerim. Çünkü her sanatçı kendi dönemine göre değerlendirilmelidir. İç dünyamda ve fiziksel olarak yaşadığım olaylarla baş etmeye çalışırken de daha önce benzer şeyler yaşamış sanatçıların hatıralarını okuyarak onların hayatla baş etme şekillerinden ve tecrübelerinden faydalanırım. Tüm bu yönleriyle kitaplar bizim hayatımıza ışık tutar ve yalnızlıklarımıza çare olur.

  • Özellikle yaşadığımız pandemi sürecinde yanımızda olan belki de tek virüssüz şey kitaplığımızdaki kitaplardı. Birçok insan için bu süreçte yaşadığı içsel yolculuğun ve öz değerlendirmenin bir veçhesi de kitap okumaktı.

Ne okuyalım?

Kitap okumanın, klasikleri saymazsak, kişisel seçimler doğrultusunda gelişen bir alışkanlık olduğunu düşünüyorum.

Bu sıralar okuduklarımdan öneriler; Marina Abramoviç - Duvarlardan Geçmek, Virginia Woolf - Kendine Ait Bir Oda ve Alev Alatlı - Fesupanallah.

Klasikler dışında dedim çünkü okuma alışkanlığı olanlar zaten tüm dünya klasiklerinden birçoğunu tekrar tekrar okurlar. Sanatın farklı disiplinleri, felsefesini kült kitaplardan alır, bu nedenle çoğu film, dizi, resim ve müzikte klasik eserlere atıflar görürüz. Moby Dick'ten Don Kişot'a dem vurmayan bir film dizi neredeyse yok. Örnekler çoğaltılabilir ama burada asıl olan bir sanat eserinin felsefesini anlamak için okumanın ne kadar önemli olduğudur. Ayrıca okumanın eleştirel düşünme yeteneğini geliştirdiğini artık söylemeye bile gerek yok. Bunun dışında ise mesleki okumalar, keyfi okumalar olmak üzere iki grupta eş zamanlı okumalar yapmayı önerebilirim. Bu sıralar okuduklarımdan öneriler; Marina Abramoviç - Duvarlardan Geçmek, Virginia Woolf - Kendine Ait Bir Oda ve Alev Alatlı - Fesupanallah.

Nasıl okuyalım?

Özellikle çeviri kitap okurken kendinize birkaç özel yayınevi belirlerseniz kitap okumaktan daha çok keyif alabilir ve bu şekilde çeviri hatalarıyla karşılaşma oranınızı da en aza indirmiş olursunuz. Ek olarak kitap okumak için kendinize bir rutin belirleyebilirsiniz. Okuma şekilleri günümüzde daha çeşitli olabiliyor, örneğin ellerimizden düşürmediğiniz mobil telefonlarımız da aslında dijital bir kütüphaneye dönüşebilir.

Günün her saati her anı sesli kitap, podcast dinleyebilir, gazete ve e-kitap okuyabilir, yaşadığımız teknoloji çağının nimetlerinden de bu anlamda faydalanarak kitap okumanın farklı yollarını arayabiliriz.