Börek yetmezliği

börek
börek

Bir ara polemik konusu da olmuştu caanım börek, yapmayı bilenler, mutluluk ve aile saadeti üçgenindeki rolü vs. Oysa onun bunlardan hiç haberi bile olmadı. Sabah kahvaltısında çay ya da sütle, öğle yemeğinde ayranla midemizi şenlendirmeye devam etti. Çünkü seviyorduk.

Şahıs ya da nesnelerin yakınımızda olma ve onları fark etme oranı, uzaklaştıkça artan cinsten oluyor çoğu kez.

Börekle ilgili şu tamlamayı duyduğumda bunun üzerinde düşünmeye başladım doğrusu; börek yetmezliği bir de Hasan’ın sosyal medya hesaplarındaki börek paylaşımlarına yaptığı yorumlar ve börek sevgisi eklenince bu ayki tarifin müsebbibi oldu kendisi. (Hasanla ilgili bildiğim tek şey @ habudur ig hesabındaki paylaşımları) Bir ara polemik konusu da olmuştu caanım börek, yapmayı bilenler, mutluluk ve aile saadeti üçgenindeki rolü vs. Oysa onun bunlardan hiç haberi bile olmadı. Sabah kahvaltısında çay ya da sütle, öğle yemeğinde ayranla midemizi şenlendirmeye devam etti. Çünkü seviyorduk. Yoksa neredeyse her köşebaşında açılan börekçileri, tiki ablaların açmayı düşündükleri kafelerinde börek satma hayallerini başka türlü açıklayamazdık.

Önce sofralarımız kare ya da dikdörtgen masalara dönüştü, ailemiz küçüldü, çekirdek oldu ve börek evlerde pişmek yerine vitrinleri süslemeye başladı, çünkü çok işimiz vardı, börek açmaya zamanımız yoktu.

Hatta ben ve benim gibi Balkan göçmeni bir ailede büyüyen çoğumuz için de börek günlük rutinimizin daima içinde olan adeta ekmeğin yerini tutan temel bir besin öğesi. Buna aileyi yuvarlak sofra etrafında birleştiren bir mutluluk katalizörü olduğunu da eklemeliyim. Sofrada kocaman yuvarlak bakır sini ve etrafında börekten pay kapmaya çalışan büyüklü, küçüklü parmaklar.

Önce sofralarımız kare ya da dikdörtgen masalara dönüştü, ailemiz küçüldü, çekirdek oldu ve börek evlerde pişmek yerine vitrinleri süslemeye başladı, çünkü çok işimiz vardı, börek açmaya zamanımız yoktu. Allah’tan Kastamonulu yufkacılar vardı da imdadımıza yetiştiler. Onların açtıkları yufka değil mi canım alırız tazesinden 1 kilo, yapıveririz böreğimizi. Sonra buna da vaktimiz kalmadı hala işlerimiz bitmemişti ve sipariş bi tık uzağımızdaydı. İyi ki vardılar onlar da, neden olmasınlardı hiç değilse börek görüyordu şekilli masalarımız. Tamam böreği şimdilik açmayalım kabul ama gelin bu Ramazan en yakın Kastamonulu yufkacıdan (çünkü güzel yufka yapıyorlar) 3-4 yufka alıp kendimiz yapalım, sahurda ya da iftarda börek kokusu sarsın evimizi yanında ister buz gibi “işş tii”, isterseniz dumanı üzerinde tavşan kanı çay, ya da ayran belki hoşaf.

Börek günlük rutinimizin daima içinde olan adeta ekmeğin yerini tutan temel bir besin öğesi.
Börek günlük rutinimizin daima içinde olan adeta ekmeğin yerini tutan temel bir besin öğesi.

1 çay bardağı su, 1 çay bardağı yağ (tercih sizin zeytinyağı, tereyağı vs.) 1 tatlı kaşı tuzu karıştırın. 1 yufkayı masaya açın ve bu karışımdan üzerine gezdirin, yufkayı ikiye katlayın. Elinizde “D” şeklinde bir parça olmalı. Sonra bunu 4 eşit üçgen haline getirin. Geniş tarafına istediğiniz malzemeyi koyun ve kenarını az kıvırarak hafif gevşek iri bir sigara böreği şeklinde sarın. Diğer tüm parçalara bu işlemi uygulayın. Tepsiye yerleştirin üzerine su-yağ karışımından sürün, isterseniz susam vs. kullanabilirsiniz, 200 derece önceden ısınmış fırında iyice kızarana kadar pişirin. (Bu süre fırına göre değişmekle birlikte 25-35 dk. olabilir.)

  • NOT: Aynı malzemelerle tepsiye börekleri hafif buruşturarak her yufkanın arasına su-yağ karışımından döküp arasına iç harcı koyarak düz börek de yapabilirsiniz, iç malzeme olarak(3 yufka için)

- Rendelenmiş çiğ patates + soğan + tuz + karabiber (3 patates,1 soğan)

- Çiğ ince doğranmış ıspanak + soğan + tuz + karabiber (yarım kg ıspanak,1 soğan)

- Az kavrulmuş kıyma + domates + soğan + biber + tuz + karabiber kullanılabilir (250gr kıyma 1 er domates, biber, soğan)

* Şef Burak Zafer