Cins'ten "İzlesene" önerileri!

Karadenizli bir ailenin yaşamından bir kesiti konu alıyor.
Karadenizli bir ailenin yaşamından bir kesiti konu alıyor.

Karadeniz’in harika doğası, dağ köylüsü bir ailenin oldukça gerçekçi yansıtılmış yaşam mücadelesi ve umut ile umutsuzluk arasındaki o ince çizgi, film boyunca sizi çevreleyecek.

Kalandar Soğuğu, çekimleri bir buçuk sene süren, beş yılda tamamlanmış, ulusal ve uluslararası pek çok festivalden ödülle dönmüş ve adından uzun süre övgüyle bahsettirmiştir bir Mustafa Kara filmidir. Yönetmenin deyişiyle “insanın kadim yazgısını” anlatan film, sislerin kapladığı yamaçlara tutunmuş Karadenizli bir ailenin yaşamından bir kesiti konu alıyor. Bir dağ köyünde, zor şartlarda ailesiyle yaşamaya çalışan Mehmet, sürekli dağlarda altın arıyor ve bulacağı bir altın yatağı sayesinde ailesini yoksulluktan kurtarabileceğini umuyordur. Film boyunca, Mehmet’in maden arama tutkusu devam ediyor ve bu uğraşı zaman kaybı ve kaçış olarak gören karısıyla arasının açılmasına sebep oluyor. Mehmet sonuçsuz kalan tüm çabalarına rağmen umudunun ardını bırakmayacaktır, ta ki ailesi ve umudu arasında seçim yapmak zorunda kalana kadar. Karadeniz’in harika doğası, dağ köylüsü bir ailenin oldukça gerçekçi yansıtılmış yaşam mücadelesi ve umut ile umutsuzluk arasındaki o ince çizgi, film boyunca sizi çevreleyecek.


The Fall - Düşüş

2006 ABD-Hindistan ortak yapımı film, 1920’lerde bir hastanede geçmektedir. Roy, sakatlanmış ve umutsuz bir dublör, Alexsandria ise ağaçtan düşüp kolunu kırmış küçük bir kız çocuğu.

Roy Alexsandria’ya devamlı masallar anlatır ve filmdeki olaylar da bu masallar etrafında şekillenir.
Roy Alexsandria’ya devamlı masallar anlatır ve filmdeki olaylar da bu masallar etrafında şekillenir.

Genç dublör Royve Küçük Alexsandria hastanede tesadüfen tanışırlar ve aralarında kısa sürede bir dostluk kurulur. Roy ve Alexsandria’nın dostluğu masalsı ve sıra dışıdır. Roy Alexsandria’ya devamlı masallar anlatır ve filmdeki olaylar da bu masallar etrafında şekillenir. Sevgilisi tarafından terk edilmiş mutsuz Roy anlattığı masalları günden güne daha karamsar bir hâle getirir ve mutlu son isteyen küçük kıza “Bende mutlu sonlar yok.” der. Alexandria ise Roy’un gittikçe trajikleşen masalları ve kötüleşen ruh hâli karşısında, hem masalda hem de gerçek hayatta Roy’u yaşama bağlamaya çalışır. 20’ye yakın farklı ülkede çekilen, renkli ve özel efektsiz doğal sahneleriyle, ayinleri, semazenleri ve kahramanlarıyla 4 yıllık bir çabanın ürünü bu film, her ulusa ait bir masal, bir renk cümbüşü ve tüm düşüşlere bir methiye gibi.

Myn Bala - Bin Bala

Kazakistan’ın harika doğasını hayranlıkla seyredeceksiniz.

Kazakistan’ın Sovyetler Birliği’nden ayrılışının 20. yılı anısına 2011 yılında çekilen film, Kazaklar ve Moğollar arasında geçen savaşları, Kazakların Moğollara karşı ortaya koyduğu varlık mücadelesini işliyor. Gerçekçi ve çetin savaş sahneleriyle çekildiği dönemde adından oldukça söz ettirmiş bu yapım, at binme, ok atma ve kılıç kuşanmada dünyanın en iyi antrenörlerine sahip olan ülkenin bu konudaki zenginliğini ustalıkla sergiliyor. Savaş sahnelerinin yanı sıra, 1800’lü yıllardaki Orta Asya Türklerinin bozkır yaşamını, atları ve Kazakistan’ın harika doğasını hayranlıkla seyredeceksiniz ve kalbiniz direnişlerini özgürlük sevdalarıyla bileyen bir halkla beraber atacak.