Kanto XLV Ezra Pound

Ezra Pound
Ezra Pound

İplik pazara düşmez koyun hiçbir kazanç sağlamaz tefecilik yüzünden tefecilik salgın bir hastalıktır, tefecilik genç kızın elindeki iğneyi köreltir durdurur eğirenin marifetini.

Tefecilik(1) yüzünden kimsenin iyi taştan evi olmadı her taş pürüzsüz ve tam yerine göre kesilmiş o tasarım belki yüzlerini örter,

Tefecilik yüzünden hiç kimsenin kilise duvarında boyanmış cenneti olmadı harpes et luz(2) veya bakirenin vahyi aldığı yerde ve kesikten bir hale yansır…


tefecilik yüzünden hiç kimsenin kilise duvarında boyanmış cenneti olmadı harpes et luz(2) veya bakirenin vahyi aldığı yerde ve kesikten bir hale yansır… tefecilik yüzünden Görmez hiç kimse Gonzaga’yı,(3) varislerini ve cariyelerini hiçbir resim dayansın veya yaşasın diye yapılmaz sadece satılmak için yapılır hızlıca satılsın diye tefecilik, yani tabiata karşı günah yüzünden, ekmeğin daha da bayat paçavralardan(4) ekmeğin kağıt kadar kurudur, ne dağ buğday, ne kuvvetli un var tefecilik yüzünden hat kalınlaşır tefecilik yüzünden bariz bir sınır yoktur ve hiçbir adam barınma yeri bulamaz taşçı taşından alıkonulur dokumacı ise ipliğinden

Tefecilik yüzünden

İplik pazara düşmez koyun hiçbir kazanç sağlamaz tefecilik yüzünden tefecilik salgın bir hastalıktır, tefecilik genç kızın elindeki iğneyi köreltir durdurur eğirenin marifetini.

Tefecilik ana rahmindeki çocuğu katleder. Tefecilik gelin ve damat arasında yatan bir felci yatağa sokar.
Tefecilik ana rahmindeki çocuğu katleder. Tefecilik gelin ve damat arasında yatan bir felci yatağa sokar.

Pietro Lombardo(5) tefecilik sayesinde gelmedi Duccio(6) tefecilik sayesinde gelmedi ne Pier della Francesca,(7) ne Zuan Bellin(8) ne de “La Calunnia”nın(9) boyanması tefecilik sayesindedir Angelico(10) tefecilikle gelmedi, gelmedi Ambrogio Praedis,(11) Gelmedi Adamo me fecit(12) yazılı hiçbir kilise St. Trophime(13) tefecilik sayesinde değil Aziz Hilaire(14) tefecilik sayesinde değil, Tefecilik murcu paslandırır. Hem zanaatı hem zanaatkârı paslandırır. İplikteki telleri kemirir. Kimse onun deseniyle altın dokumayı öğrenemedi, Gök mavisi çürür tefecilikle, kızıl elbise nakışsız kalır. Zümrüt kendisine bir Memling(15) bulamaz Tefecilik ana rahmindeki çocuğu katleder. Tefecilik gelin ve damat arasında yatan bir felci yatağa sokar.

Contra naturam(16)

Eleusis17 için fahişeler getirmişler tefeciliğin emrine binaen Cesetler ziyafete gelmişler.

Dipnotlar

1 Tefecilik burada daha genel anlamda faizi de kapsamaktadır.

2 “Arplar ve utlar,” anlamına gelmektedir ve Villon’un annesi için yazdığı bir balattan alınmıştır. Baladın bu kısmında annesi boyanmış bir cennet aradığından bahsetmektedir.

3 İtalya’daki Mantova şehrinin efendilerinin herhangi birine atfen olabilir; ama muhtemelen buradaki kişi Francesco Gonzaga’dır. Kendisi Isabella d’Este ile evlenmiş ve onu ressamlara hami olması için teşvik etmiştir. Eşinin yapılan portrelerinden birisi de Leonardo da Vinci’ye aittir.

4 Beyaz ekmeğin ortaya çıkmasına bir itiraz.

5 İtalyalı mimar ve heykeltıraş (1435-1515). En meşhur eseri Ravenna’daki Dante’nin mezarıdır.

6 Duccio di Buoninsegna (1278-1319), İtalyan ressam ve Siena ekolünün öncüsüdür.

7 İtalya’nın Umbria bölgesinden bir ressamdır (1420-1492). Portreleri ve altar panoları ile meşhurdur.

8 Giovanni Bellini (1430-1516), Venedikli ressam, Fatih Sultan Mehmet’in portresini yapan Gentile Bellini’nin ağabeyidir.

9 “İftira”, Sandro Boticelli tarafından yapılmış bir tablonun ismi.

10 Giovanni da Fiesole olarak da bilinir (1387-1455), Floransa bölgesinden İtalyan bir ressam.

11 Milanolu portre ve minyatür ressamı (1455-1508).

12 “Beni Âdem yaptı,” anlamına gelir. Verona’daki San Zeno Kilisesi’nin bir sütununda yazmaktadır. Pound, ustası tarafından gururla imzalanan bu sütun ile modern zamanlarda üretilen yüzlerce sütunun zıtlığına vurgu yapmaktadır.

13 Fransa’nın Arles şehrindeki bir kilisenin ismidir. Manastıra kapanmış avlusu ve yontulmuş sütunları göze çarpan özellikleridir.

14 Fransa’daki Poitiers bölgesindeki bir kilisenin ismidir.

15 Hans Memling (1430-1495), dindar ressam ve Flaman ekolünün portre çizeridir.

16 “Tabiata karşı” anlamına gelmektedir.

17 Yunanistan’ın Attika kasabasında “Elefsis Gizemleri”nin şöleninin yapıldığı bir yer. “Elefsis Gizemleri” de Kantolar eserlerinin ana parçalarından birisini oluşturur.