Saat kaç?

Ayşe Şasa
Ayşe Şasa

Ne çok yakından ne de çok uzaktan görülebilir hakikat. Böyle ancak görülmek istenen görülebilir. Mikroskopla güle bakılmaz mesela, mikroskopla gül görülmez. Güle dairdir belki ama gül değildir. Zaman ve mekân sağlanmadan görülmez hiçbir şey, zaman ve mesafe olmadan kendini açmaz hiçbir anlam. Şimdi soralım yeniden; Dünyada saat kaç?

Vakti vardır her şeyin. Olanın, olacak olanın, olmakta olanın… Her şeyin bir vakti var. Anlamın bütün elbiselerinden soyunup kendini aşikâr etmesinin de vakti var.

Bir şiirin bir şiir olarak bütün varlığıyla arz-ı endam etmesinin de vakti var, harflerin çoğalarak devasa bir kapı halinde açılmasının da... Saatin on ikiyi vurmasının, alınan her bir nefesin geri verilmesinin, bir çiçeği açtıracak güneşin doğmasının, çekilip giderken yerine ayı bırakmasının da vakti var. Bir çocuğun doğmasının, doğan her çocuğun büyümesinin ve elbette ölmesinin de vakti var. Her şey bir vakte göre, bir vakt için.

***

  • Güzelin de vakti vardır. Güzel, her zaman güzel değildir. Çirkinin de vakti var. Çirkin de her vakit çirkin değil. Görmenin de vakti var; bakmaktır onun vakti de. Bakmak, mesafedir aslında.

Mesafeyi zorunlu kılar görmek. Bakmak zamanı; görmek ise mekânı zorunlu kılar. Ne çok yakından ne de çok uzaktan görülebilir hakikat. Böyle ancak görülmek istenen görülebilir. Mikroskopla güle bakılmaz mesela, mikroskopla gül görülmez. Güle dairdir belki ama gül değildir. Zaman ve mekân sağlanmadan görülmez hiçbir şey, zaman ve mesafe olmadan kendini açmaz hiçbir anlam. Şimdi soralım yeniden; Dünyada saat kaç?

Görmenin de vakti var; bakmaktır onun vakti de.
Görmenin de vakti var; bakmaktır onun vakti de.

İthaf

6 yıl olmuş göçeli, ne çabuk. 6 koca yıl geçmiş arayışını tamamlayalı. Fikir sancılarıyla geçen yetmiş küsur yıllık arayışı tam 6 yıl önce sona ermiş. Daha önce üzerine konuştuk elbette. Hatırlamak ve hatırlatmak için bu sene devrini vesile kabul edelim.

Şahitlik ederiz ki güzel bir insandı. Cins, bu Haziran sayısını 16 Haziran 2014'te dünyaya veda eden Türk sinemasının önemli ismi, senarist Ayşe Şasa'ya ithaf ediyor. Delilik Ülkesinden Notlar'ın yazarına yani… Allah rahmet etsin.