Sütçü İmam- 2016: 97 yıllık tiyatro

Sütçü İmam
Sütçü İmam

Komutan masasının arkasındadır pencere. Askeri sırttan görürüz. “Yeni komutan benim” sözünü duyarız. Asker, hiç beklemeden belindeki silaha davranır. Çok hızlıdır, karşısındaki komutanı alnından vurur. Burada netliği pencereye alırız.

Sahne 1 - Karargah pencere - Dış/gece

Kamera tam ekran komutan odasının penceresindedir. Netlik tam pencerenin üzerindedir. Derinden ses yükselmektedir.

Pencerenin ardından belli belirsiz konuşma sesi gelmektedir. Birden pencereyi mermi parçalar ve dışarı çıkar. Pencere parçalanmaz. Merminin çıktığı nokta ve dar etrafı zedelenir. Ekran siyaha düşer. Yazı gelir: Sütçü İmam - 201

Sahne 2 - Karargah koridor - İç/gece

Karargahın yarı aydınlık koridorunda 20’den fazla asker yürümektedir. En öndeki bol yıldızlı omuz, fazlasıyla kasıntı ve muzaffer edadadır.

Üniformasıyla bir asker, komutanın masasının önünde koltukta oturmaktadır. Sehpanın üzerinde silah durmaktadır. Gayet vakur ve soğukkanlı bir şekilde kımıldamadan oturuyordur.

Adımlarını izleyen adamları ise tam techizatla onu takiptedir. (Görüntüler slowmotion verilir. Sesler de aynı oranda yavaşça duyulur. Müzik yoktur, soluk sesi ve inceden bir ritim vardır.)

Sahne 3 - Komutan oda - İç/gece

Üniformasıyla bir asker, komutanın masasının önünde koltukta oturmaktadır. Sehpanın üzerinde silah durmaktadır. Gayet vakur ve soğukkanlı bir şekilde kımıldamadan oturuyordur. Dışarıdan bir takım sesler duyar. Kulak kesilir. Silahı alıp ayağa kalkar. Kapıya yönelir. Silahı beline koyar. Beklemeye başlar. Bir kapıyı, bir askeri veririz. Birkaç saniye sonra kapı sertçe açılır.

Sahne 4 - Karargah koridor - İç/gece

Komutan odasının önünde askerler yığılmıştır. Kapıyı açıp önden giren 2 askerin arkasında komutan durmaktadır. Dışarıdan, yarı aydınlık koridora odanın ışığı ters etki yapar ve silüet manzara görürüz.

Asker, hiç beklemeden belindeki silaha davranır. Çok hızlıdır, karşısındaki komutanı alnından vurur.
Asker, hiç beklemeden belindeki silaha davranır. Çok hızlıdır, karşısındaki komutanı alnından vurur.

Sahne 5 - Komutan oda - İç/gece

İçerideki asker hiçbir şey söylemeden beklemeye devam etmektedir. Tetikte bekler hali vardır. Vakur ve sakin tavrı devam etmektedir. İçeri giren askerlerin peşinden çok yıldızlı komutan da içeri girmiştir. Küstahça yüz ifadesiyle içerideki askere bakar. Odada hızlıca göz gezdirir. Çok geçmeden konuşur: Komutan: Yönetime el koyduk, yeni komutan benim. Keskin bir efekt sesi ile ekran siyaha düşer…

Sahne 6 - Komutan oda - İç/gece

Ekran siyahtan açılır. “Yarım saat önce” yazısı ekrana gelir-gider. Asker, telefonda komutanıyla konuşmaktadır.

  • Asker: Komutanım başlarında Terzi Paşa olan bir grup makamınızı teslim almaya geldi. Telefondaki ses: Evladım oranın namusu sensin, makamı teslim etme.

Sahne 7 Karargah pencere - Dış/gece

İlk sahnedeki plandayız. Bu defa netlike içeridedir. Pencerenin önünden içerisi hafif flue olmakla beraber içerideki her şey görülmektedir. Komutan masasının arkasındadır pencere. Askeri sırttan görürüz. “Yeni komutan benim” sözünü duyarız. Asker, hiç beklemeden belindeki silaha davranır.

Çok hızlıdır, karşısındaki komutanı alnından vurur. Burada netliği pencereye alırız. Bir kurşun pencereden çıkar. Çatışma sesleri derine iner. Pencerenin arkasında flue şekilde yaşananları, çatışmayı belli belirsiz görürüz. Ekrana filmin ismi gelir: Sütçü İmam - 2016

NOT: Bu senaryo, 1919 ve 2016’da Anadolu’da yazılan bir tiyatro oyunundan esinlenilerek yazılmıştır.