Barış Harekatı'nın ilk dakikasında düşmanı 'kör eden' sistem

ARŞİV: KORAL Mobil Elektronik Harp Sistemi, askeri taktik araçlara entegre edilerek harekat bölgesinde yer alıyor.

Türkiye'nin güney sınırında oluşturulmaya çalışılan terör koridorunu yok etmek için başlattığı Barış Pınarı Harekatı'nın ilk dakikasında devreye giren milli sistem, düşmanın tüm iletişimini Jammer özelliği ile kesti. ASELSAN tarafından 2013'te çalışmalarına başlanan KORAL, aynı anda düşmana ait füze, uçak ve helikopteri radardan çıkarıp 'kör' etme özelliğine sahip.

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK), Suriye Milli Ordusu'yla birlikte Suriye'nin kuzeyinde YPG/PKK ve DEAŞ terör örgütlerine karşı Barış Pınarı Harekatı'nı 9 Ekim 16.00 itibariyle başlattı.

Ceylanpınar ilçesinde obüs sesleri duyulurken, Suriye sınırında savaş uçaklarının uçtuğu bilgisine ulaşıldı.

Milli Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, "Hudutlarımızın güvenliğini sağlamak, sınırlarımızın güneyinde terör koridoru oluşturulmasını engellemek, milli güvenliğimize tehdit oluşturan teröristleri etkisiz hale getirmek, yerinden edilmiş Suriyelilerin evlerine dönüşleri için uygun şartları sağlamak maksadıyla Barış Pınarı Harekatı saat 16.00’da uygulanmaya başlanmıştır" ifadeleri yer aldı.

Bölgedeki iletişim ağını kesen sistem devrede

Harekatın ilk dakikalarında dikkati çeken bir gelişme yaşandı. ASELSAN tarafından özgün olarak geliştirilen KORAL Mobil Elektronik Harp Sistemi, düşman iletişimi de dahil olmak üzere operasyon bölgesindeki tüm iletişim ağını kesti.

KORAL Mobil Elektronik Harp Sistemi bir süredir test ediliyordu.
KORAL Mobil Elektronik Harp Sistemi bir süredir test ediliyordu.

Kısaca KORAL nedir?

KORAL Mobil Elektronik Harp Sistemi, askeri taktik araçlara entegre edilen ve geniş bir frekans bandında çalışan Elektronik Destek Sistemi (KORAL ED) ile Elektronik Taarruz Sistemi'nden (KORAL ET) oluşuyor.

Dünyada sayılı ülkede var olan bu teknoloji, Türkiye'nin elektronik harp sektöründe geldiği aşamayı göstermesi bakımından büyük önem taşıyor.

KORAL Mobil Elektronik Harp Sistemi için 2013'ten bu yana yürütülen yoğun sistem doğrulama ve sistem test süreci ile sistem test sürecinin son aşamasında gerçekleştirilen modern ve karmaşık yapıdaki radar sistemlerine uygulanan elektronik taarruz denemelerinden alınan olumlu sonuçlar sisteme olan güveni artırıyor.

Jammer sistemi KORAL, "geniş frekans yön kapsama" kabiliyeti ile geniş bir alanı kontrol altına alıyor. Uçak, tank ve helikopterleri aynı anda köreltilebiliyor. Füzeleri havada imha edebiliyor. İstenirse yönünü değiştirip farklı hedeflerde patlatabiliyor. Savaş uçaklarının yön bulma yeteneğini ortadan kaldırıyor.


Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >