Donald Trump'tan seçmenlerine: 'Nefret de etseniz bana oy vereceksiniz!'

Donald Trump.

● Amerika Birleşik Devletleri'nde seçim heyecanı artarken Başkan Donald Trump'ın seçim çalışmaları da tam gaz devam ediyor.

● 2020 seçimleri öncesi çok sayıda miting ve etkinliğe katılan Trump, yaptığı konuşmalarla seçmenlerini ikna etmeye çalışıyor.

● Trump, New Hampshire'da yaptığı mitingde seçmenler için 'Beni sevseniz de, benden nefret de etseniz bana oy vermek zorundasınız' ifadelerini kullandı.

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump,2020 seçimlerine büyük bir titizlikle hazırlanmaya devam ediyor. ABD Başkanı, birkaç ay önce başlattığı etkinlik ve mitinglerle vaatlerini sıralarken Demokratlar cephesinden henüz aday çıkmamış olması da Trump'ın 'rahat konuşmalarına' zemin hazırlıyor denebilir. 3 Kasım 2020'de gerçekleştirilecek olan ABD Başkanlık seçimleri üzerine yürütülen tartışmaların odak noktasında yer aldığını söyleyebileceğimiz Donald Trump, göreve geldiği ilk dönem itibariyle Amerika tarihinin en yaşlı başkanı olma unvanını kazanmıştı. Trump'ın ikinci kez göreve gelmesini kimin engelleyebileceği konusu ABD basınının bir numaralı gündem maddesiyken Demokratların yüzündeki (önceki seçimde sıkça görülen) kendinden emin ve Trump karşıtı alaycı gülüş, bu sefer yerini gergin bir bekleyişe bırakmış görünüyor.

Donald Trump, ABD seçimlerinin en iddialı adayı konumunda yer alıyor.
Donald Trump, ABD seçimlerinin en iddialı adayı konumunda yer alıyor.

Başkanlık seçimlerine bir yıldan daha uzun bir zaman kalmasına karşın Demokratların Trump'ın karşısına hangi adayla çıkacaklarına dair mücadelesi de tüm hızıyla sürüyor. Barack Obama döneminde sekiz yıl başkan yardımcılığı yapan ve şu anda Demokrat Parti yarışında önde görünen Joe Biden ile 2016 Başkanlık seçimlerinde Hillary Clinton’la Demokrat Parti’nin adaylığı için çekişen Bernie Sanders dışındaki 22 aday adayı, şimdilik Washington çevreleri dışında çok bilinen isimler değil.

Demokratların aday adayı Bernie Sanders.
Demokratların aday adayı Bernie Sanders.

Joe Biden'la birlikte Trump'ın en önemli 'olası rakipleri' arasında değerlendirilen Bernie Sanders ilk olarak 2016 yılındaki anketlerle gündeme gelmişti. 2016 yılı anket istatistikleri, Sanders'ın Demokrat Parti adayı olması halinde Trump'ı geride bırakacağını söylerken Demokratlar, aday olarak Hillary Clinton'ı seçmişti. 2020 seçimleri için hazırlıklarını hızlandıran ve bu sefer 'adaylık konusunda' kararlı olan Sanders da seçimin renkli parçalarından biri olarak yorumlanabilir.

Amerika Birleşik Devletleri'ndeki seçim süreci bu düzlemde ilerlerken en güçlü aday konumundaki Donald Trump, düzenlediği 'New Hampshire mitinginde' ilginç açıklamalarda bulundu. Mali güvencelerinin 2020’de yeniden seçilmesine bağlı olduğunu söyleyen Trump, 'Beni sevseniz de benden nefret etseniz de bana oy vermek zorundasınız' dedi. Tarihi bir ekonomik yükseliş vaadiyle Beyaz Saray’a seçilen Trump sık sık 2016 Başkanlık seçimini kaybetmiş olsaydı piyasaların çökeceğini söylüyor. Trump, 2020’de bozguna uğraması halinde Amerikalılar’ın 401k olarak adlandırılan bireysel emeklilik hesaplarının boşa gideceğini söyledi.

2020 seçimlerinde Beyaz Saray'ın yeni daimi misafirinin kim olacağı belli olacak.
2020 seçimlerinde Beyaz Saray'ın yeni daimi misafirinin kim olacağı belli olacak.

Terör saldırıları sonrası ilk miting

Cumhuriyetçi aday ayrıca Çin'le alakalı politikaları da savunmayı ihmal etmedi. Donald Trump, 250 milyar dolar seviyesindeki Çin ithal ürününe yüzde 25 oranında gümrük vergisi adapte etmişti. Trump geri kalan 300 milyar dolarlık Çin ithal ürününe de yüzde 10 oranında gümrük vergisi uygulama konusundaki kararlılığını da sürdürüyor. Trump ticaret savaşının Çin’de milyonlarca kişiye iş kaybettirdiğini, bu nedenle Pekin’in bir ticaret anlaşmasıyapmayı istediğini, ancak Amerika’nın bu konuda acele etmediğini söylüyor. Ayrıca Trump, mitinginde 'Çin'le anlaşma yapmaya henüz hazır değiliz' dedi.

Çin ve ABD arasındaki ticaret savaşları hız kesmeden devam ediyor.
Çin ve ABD arasındaki ticaret savaşları hız kesmeden devam ediyor.

Donald Trump'ın New Hampshire'da düzenlediği miting, Teksas'ın El Paso eyaletinde ve Ohio'nun Dayton kentinde 31 kişinin ölümüyle sonuçlanan terör saldırılarının ardından düzenlenen ilk miting konumunda yer alıyor. Bu saldırılar Kongre’de silah güvenliği konusunda hızla adım atılması çağrılarının yükselmesine neden olmuştu. Trump, ABD’nin vatandaşlarının kanunla verilen kendilerini koruma hakkını zorlaştıramayacağını söyledi ancak akıl hastalarının kaldığı tesislerin kapasitesinin arttırılması gerektiğini savundu. Trump bunun maliyetinin nasıl karşılanacağını ise söylemedi. Trump ayrıca Avrupa Birliği’nin (AB) Çin’den daha küçük ama daha kötü olduğunu söyledi.


Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >