F-35 projesinde sorun üstüne sorun!

F-35 savaş uçağı

ABD ile uzun bir süredir gerilimlerin ana sebebi haline gelen F-35 projesi ile ilgili itibar kaybı yaşanıyor. F-35 projesi sürekli olarak sorunlarla anılıyor. Uzmanlar ise Türkiye'nin bu projeden çıkarılmasının, Türkiye'nin lehine olacağı görüşünde...

Türkiye'nin F-35 programına katılım sürecindeki soru işaretleri henüz cevap bulmuş değil.

F-35 projesinde yaşanan sorunların da ardı arkası kesilmiyor.

Yeni Şafak'tan Hasan Hız ise süreci ve yaşanan aksaklıkları Türk Hava Kuvvetleri bünyesinde yıllarca önemli görevlerde bulunmuş Emekli Hava Pilot Tümgeneral Beyazıt Karataş'a sordu.

Emekli Hava Pilot Tümgeneral Beyazıt Karataş
Emekli Hava Pilot Tümgeneral Beyazıt Karataş

ABD ile yaşanan siyasi sorunlar nedeniyle Türkiye'nin bu savaş uçaklarını alsa dahi kullanılmasında zorluklar yaşacağını vurgulayan Karataş, şu ifadelere yer verdi:

  • "F-35 uçaklarının teknik özellikleri dikkate alındığında özetle; Görünmezliği, antenleri, sensörleri, silah sistemleri ve NATO'nun müşterek çalışma konseptine uygun her platforma kriptografik bağlantılara bilgi aktarımı ve paylaşımı yapma özelliklerine sahip 'kusursuz uçak alma' algısı yaratabilir. Türkiye ile ABD/NATO arasında yaşanan sorunlar göz önüne alındığında F-35A uçakları lojistik sistemi işletimi açısından milli lojistik sistemimizi hemen hemen devre dışı bırakacağı için özellikle dikkate alınması gereken önemli bir problem olarak karşımızda durmaktadır. F-35A uçaklarının işletimi Türkiye'nin kontrolünün dışına çıkacaktır. Bunlardan birincisi; Otonom Lojistik Bilgi Sistemi (Autonomic Logistics Information System-ALIS). İkincisi; Performansa Dayalı Lojistik (Performance Based Logistics-PBL)'tir."

Karataş, "Örneğin; 30 uçağınız var ve yüzde 70 faaliyet oranına göre 21 uçağınızın her zaman faal olmasını istiyorsunuz. F-35’lerin ana şirketi ile yapılan anlaşma uyarınca hizmet alımı yapıyor milli lojistik planlamanızı ABD’ye teslim ediyorsunuz. ABD’li şirket anlaşmaya uygun olarak 21 uçağınızın faal tutulabilmesi için lojistik sisteminizi sizin adınıza yönetiyor. Yani kendi uçağınızın faaliyetlerini eskiden olduğu gibi milli lojistik konseptinize uygun olarak yönetemezsiniz. En yakıcı sorun ise, eğer F-35 anlaşmasına dahil olmuşsanız mevcut lojistik sistemi dışına çıkmanız yanı ALIS kullanmayacağım, PBL yapmayacağım deme şansınız yok" dedi.

"F-35'in eksikleri ortaya çıkarsa satışları düşer"

Karataş konuşmasında; "F-35’lerin harekata yönelik özelliklerinin büyük bölümünün zaten çoktan Rusya’nın eline geçtiği kabul edilmektedir. ABD o zaman neden Türkiye’nin S-400 almasını engellemeye çalışırken zayıf ve anlamsız nedenler ortaya sürmektedir? Bu soruya cevabı fazla uzatmadan verelim. Eğer F-35’lerin eksiklikleri erken ortaya çıkarsa 'saadet zincirinin' halkası kopacak, iptaller artacak ve satışlar düşecektir"ifadelerine yer verdi.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >