Göçmenlerin kahramanı Rackete, İtalyan Bakana dava açıyor

Göçmenleri kurtaran Alman Kaptan Carola Rackete
Göçmenleri kurtaran Alman Kaptan Carola Rackete

Libya açıklarında 53 göçmeni Sea Watch 3 isimli gemiye alan Alman Kaptan Carola Rackete İtalya'nın Lampedusa Adası'na izinsiz yanaştığı için yagılanıyordu. Kaptan Rackete önce gözaltına, ardından da ev hapsine alınmıştı ve 10 yıl hüküm giymesi bekleniyordu. Son aşamada serbest bırakılan Rackete İtalyan Bakan Salvini'ye dava açıyor.

Euro News Türkçe'de yer alan habere göre, Akdeniz'de kurtardığı göçmenleri Lampedusa Adası'na götürerek İtalya'nın aşırı sağcı, popülist hükümetinin sert tepkisine neden olan Alman kaptan Carola Rackete, İtalya Başbakan Yardımcısı ve İçişleri Bakanı Matteo Salvini'ye hakaret davası açıyor.

  • Carola Rackete'nin üyesi olduğu Alman sivil toplum kuruluşu Sea Watch, İtalyan siyasetçiye hakaret davası açılacağını bildirdi.

Göçmenleri taşıyan Sea Watch 3 isimli gemi
Göçmenleri taşıyan Sea Watch 3 isimli gemi

Sea Watch'un avukatı Alessandro Gamberini, dava dosyasının hazırlandığını duyurdu.

Radio Cusano Campus'a açıklama yapan ve Salvini'yi nefreti körüklemekle suçlayan avukat Gamberini, "Bakan Salvini'ye karşı dava dosyamızı hazırladık" diye konuştu.

  • Davayı kaybetmesi halinde Salvini'nin ödeyeceği para cezasına atıfta bulunan Gamberini, "Hakaret davası, birilerine rast gele hakaret edilemeyeceğini, edildiği takdirde bunun cebinden çıkacak bir külfetinin olacağını anlatmak için bir mesaj vermenin güzel bir yoludur. İnsanları ceplerinden hedef aldığınızda, bir daha kimseye rast gele hakaret edemeyeceklerini anlarlar." ifadesini kullandı.

Ne olmuştu?

Akdeniz'de 53 göçmeni gemisine aldıktan sonra İtalyan Sahil Muhafaza ekiplerinin engellemelerine rağmen gemide kalan 41 göçmeni Lampedusa Adası'na bıraktıktan sonra ev hapsine alınan kaptan 31 yaşındaki Rackete, çıkarıldığı mahkemece serbest bırakılmıştı.

İtalyan yargıç, Carola Rackete'nin 'Göçmenlerin hayatını kurtarmak için yapılması gerekeni yaptığına' hükmetmişti.

  • Ancak kararın ardından açıklama yapan İtalya'nın göçmen karşıtı İçişleri Bakanı Salvini, kadın kaptanı kınayarak 'korsan' ve 'haydut' ifadelerini kullanmıştı.

Ayrıca Salvini, Rackete'yi İtalya'dan kovacağını söylemişti.

Tecavüz ve ölüm tehditleri aldı

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >