40 göçmeni kurtaran kaptan Carola Rackete'ya gözaltı cezası

Sea Watch-3
Sea Watch-3

Gemisinde 40 göçmenle günlerdir liman arayışı içinde olan kaptan Carola Rackete, son çare olarak izinsiz şekilde İtalya kıyısına yanaşmıştı. Sea-Watch 3 yardım gemisinin kaptanı Carola Rackete, gemideki durumun gittikçe vahim bir hal aldığını ve intihar vakalarının yaşanmasından korktuklarını söylemişti. 40 sığınmacıyı kurtaran kaptan Carola Rackete İtalya tarafından gözaltına alındı.

İzinsiz olarak İtalya'nın Lampedusa limanına yanaşan Sea-Watch 3 yardım gemisinin kaptanı Carola Rackete gözaltına alındı. Gemiye ise el kondu. İtalyan İçişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada olayla ilgili olarak 20 bin euroluk para cezası kesileceği bildirildi.

Carola Rackete‘ın gözaltına alınması İtalyan hükümetine yönelik tepkilere neden oldu. Dünyanın dört bin yanından yüz binlerce sosyal medya kullanıcısı #freeCarolaRackete, #freeCarola hashtag’i ile “Hayat kurtarmak suç değil” dedi. Almanya merkezli Sea Watch örgütüne ait, Hollanda bandıralı geminin Alman vatandaşı kaptanı Carola Rackete, 16 gün boyunca güvenli bir liman açılması talebine yanıt gelmemesi üzerine önceki gün sabaha karşı izinsiz olarak limana yanaşmıştı. Rackete, geminin limana girişini engellemeye çalışan “bir savaş gemisine direnmek” suçlamasıyla gözaltına alındı ve ardından ev hapsine alındı. Göçmenleri taşıyan gemiye liman izni verilmemesi ve kaptanın gözaltına alınması, İtalya’nın göç karşıtı popülist hükümetinin eleştirilmesine yol açtı.


Carola Rackete -REUTERS
Carola Rackete -REUTERS

Ne olmuştu?

Bir Alman sivil toplum kuruluşuna ait olan Hollanda bandıralı Sea-Watch 3 gemisi, 2 hafta boyunca İtalya açıklarında uluslararası sularda bekledikten sonra geçen Çarşamba günü izinsiz olarak İtalya kara sularına girmişti. Geminin kaptanı Carola Rackete, sorumluluğunu taşıdığı göçmenlerin güvenliğini daha fazla garanti edemediği gerekçesiyle İtalya'nın izin vermemesine rağmen kara sularına girmiş ve Lampedusa limanına doğru yol almaya başlamıştı. Ancak gemi günlerce Lampedusa limanına 3 mil mesafede bekletildi ve limana yanaşmasına izin verilmedi.

Sea Watch-3'ün 40 göçmeni kurtaran Alman kaptanı Carola Rackete
Sea Watch-3'ün 40 göçmeni kurtaran Alman kaptanı Carola Rackete

Sea-Watch 3'ün 31 yaşındaki Alman kaptanı Carola Rackete, İtalyan sularında 2 gece geçirdikten sonra yaptığı açıklamalarda gemideki durumun çok gergin olduğunu söylemişti. Roma'daki Yabancı Basın Derneği'ne Skype bağlantısı ile konuşarak gazetecilerin sorularını yanıtlayan Rackete gemideki durumu "Şu an durum inanılmaz derecede gergin. Gittikçe kötüye gidiyor. Son günlerde durum daha da ağırlaştı" cümleleriyle özetlemişti.

  • Alman insani yardım gemisi Sea-Watch 3 yaklaşık iki hafta önce Akdeniz'den kurtardığı 53 sığınmacıyı karaya çıkarmak için izin bekliyordu. Kadın, hasta ve çocukların oluşturduğu 13 kişilik bir grubun karaya ayak basmasına izin verilirken, 40 sığınmacının gemiden ayrılmasına izin çıkmamıştı.

Kaptan, İtalya'nın liman açması taleplerini Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne taşımalarına rağmen olumlu yanıt alamamalarının ardından gemideki göçmenlerin psikolojik durumunun kötüleştiğini anlattı.

Durumun çok vahim bir boyutta olduğuna dikkat çeken kaptan, "Görünürde hiçbir çözüm kalmamıştı. Hiçbir ülke bize yardım etmiyordu. Ne yapacağımızı bilmiyorduk, bu onlar (göçmenler) için çok çok zordu… İnsanlar açlık grevine gitme, denize atlama ya da kendilerine zarar verme tehdidinde bulunuyordu. Bunlar çok ağır hale gelince izinsiz olarak (İtalyan) kara sularına girerek güvenli limana yanaşma kararına mecbur kaldım. İnsanların hayatının tehlikede olduğundan korkuyordum. Şu an da durum hala çok gergin. Lampedusa limanı açıklarındayız. Yetkililer defalarca gemiye çıktı ama bizimle iş birliği yapmıyorlar. Hala limana yanaşma konusunda bir işaret görünmüyor" şeklinde açıklama yapmıştı.

Kaptan Rackete, dün gece acil tıbbi yardıma ihtiyaç duyan bir kişi ile 11 yaşında refakatçisiz bir çocuğun daha gemiden alınarak İtalya'ya götürüldüğünü aktarmıştı.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >