İstanbul Havalimanı'nda uçak kuleye neden çarptı?

Atatürk Havalimanı genel görünüm
Atatürk Havalimanı genel görünüm

● Türk Hava Yolları’nın (THY) İstanbul-Ankara seferini yapan Boeing 777-300ER tipi yolcu uçağının kanadı İstanbul Havalimanı’nın apronunda aydınlatma direğine çarptı.

● Çarpmanın etkisiyle uçağın kanadında hasar meydana gelirken yolcular uçaktan indirildi. Yolcuların başka uçakla Ankara'ya gönderileceği açıklandı.

● Tedbir amaçlı uçağın etrafı havalimanı itfaiyesi tarafından çevrilirken uçağın elektrik direğine çarpmasına kule tarafından yanlış taksi yoluna yönlendirilmesinin neden olduğu tahmin ediliyor.Zira havaalanındaki T12 yolunun her dönüş noktasında maksimum kanat açıklığının 36 metre olduğu, uçağın ise kanat açıklığının 65 metre olduğu kazanın kaçınılmaz olarak meydana geldiği belirtiliyor.

● Taksi yolu sistemi, uçağın piste iniş ve pisttenayrılış sırasındaki ve apron sahasındaki hareketlerinisınırlayıcı durumları en düşük seviyeye indirecekşekilde tasarlanmalıdır.

Türk Hava Yolları’nın (THY) İstanbul-Ankara seferini yapan Boeing 777-300ER tipi yolcu uçağının kanadı İstanbul Havalimanı’nın apronunda aydınlatma direğine çarptı. Olay sırasında uçakta olan bilişim ve teknoloji yazarı Serdar Kuzuloğlu, yaşananları Twitter hesabından şu sözlerle paylaştı:

  • "İstanbul- Ankara uçuşunu yapmakta olan TK2108 sefer sayılı Boeing 777-300 uçağımız pist başı için taksi yaparken büyük bir gürültüyle sarsıldı. Sağ kanadımız pist kenarındaki bir kuleye çarpmış. Büyük hasar var. Hayatımda böyle bir şeye şahit olmadım. Uçak değiştiriyoruz."
  • Olay saat 08.05’te meydana geldi. TC-LJE tescilli uçak, yolcularını G2 köprüsünden aldıktan sonra motor çalıştırmak üzere geri itilmeye (push back) başladı.
  • Uçak, taksiye başladığında sağ kanadını aydınlatma direğine çarptı.
  • Tedbir amaçlı uçağın etrafı havalimanı itfaiyesi tarafından çevrildi. Olayla ilgili olarak soruşturma başlatıldı.

THY'den açıklama geldi

THY Basın Müşavirliğinden yapılan açıklamada, 'TK 2108' sayılı İstanbul (IST) -Ankara (ESB) seferini icra etmek üzere kalkış için pist başına doğru taksi yapan "TC-LJE" kuyruk kodlu 'Boeing 777/300' tipi uçağın, yol kenarında bulunan elektrik direğine kanat kısmından temas ettiği belirtildi.

Açıklamada, "Yolcularımızın ve ekibimizin sağlık durumlarında herhangi bir olumsuzluk yaşanmamakla birlikte konu ile ilgili araştırmalar devam etmektedir. Uçağımızda bulunan 274 yolcumuz, sefere yeni atanan TC-JJG kuyruk kodlu uçağımız ile seyahatlerini gerçekleştirecektir" ifadeleri kullanıldı.

THY Basın Müşavirliğinden yapılan açıklamada, 'TK 2108' sayılı İstanbul (IST) -Ankara (ESB) seferini icra etmek üzere kalkış için pist başına doğru taksi yapan "TC-LJE" kuyruk kodlu 'Boeing 777/300' tipi uçağın, yol kenarında bulunan elektrik direğine kanat kısmından temas ettiği belirtildi.

Açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

  • "Yolcularımızın ve ekibimizin sağlık durumlarında herhangi bir olumsuzluk yaşanmamakla birlikte konu ile ilgili araştırmalar devam etmektedir. Uçağımızda bulunan 274 yolcumuz, sefere yeni atanan TC-JJG kuyruk kodlu uçağımız ile seyahatlerini gerçekleştirecektir"

Kazanın uçağın yanlış yola yönlendirilmesiyle ilgili olduğu düşünülüyor

Tedbir amaçlı uçağın etrafı havalimanı itfaiyesi tarafından çevrilirken uçağın elektrik direğine çarpmasına kule tarafından yanlış yola yönlendirilmesinin neden olduğu tahmin ediliyor.Zira havaalanındaki T 12 yolunun her dönüş noktasında maksimum kanat açıklığının 36 metre olduğu, uçağın ise kanat açıklığının 65 metre olduğu kazanın kaçınılmaz olarak meydana geldiği belirtiliyor. Kulenin uçağı normalde T 11 taksi yoluna yollaması gerektiği kaydediliyor.

Havalanında taksi yolları ne işe yarar?

Havaalanlarının maksimum kapasite ve verimliliği, ancak pist, yolcu ve yük terminali ihtiyaçları ile uçak muhafaza ve servis alanları arasında gerekli denge sağlandığında elde edilebilir. Havaalanlarının bu farklı ve ayırt edici işlevsel elemanları taksi yolu sistemi aracılığıyla birleştirilir. Dolayısıyla, taksi yolu sisteminin elemanları havaalanı işlevlerini birleştirme görevi üstlenir ve havaalanından en uygun şekilde faydalanılmasını sağlamak için bu elemanlar şarttır.

Havaalanlarında taksi yolu örneği.
Havaalanlarında taksi yolu örneği.

Taksi yolu sistemi neye göre tasarlanır?

Taksi yolu sistemi, uçağın piste iniş ve pistten ayrılış sırasındaki ve apron sahasındaki hareketlerini sınırlayıcı durumları en düşük seviyeye indirecek şekilde tasarlanmalıdır. Gerektiği gibi tasarlanmış bir sistem, pistteki trafik akışının düzenli ve sürekli bir şekilde, minimum hızlanma veya yavaşlama ile ve mümkün olan en yüksek hızla gerçekleşmesini sağlayabilmelidir. Bu gereklilik, taksi yolu sisteminin en yüksek güvenlik ve verim seviyeleri ile hizmet vermesini sağlar.

Bütün havaalanlarının taksi yolu sistemleri, uçakların pist sistemine iniş ve pistten ayrılış taleplerini (önemli bir gecikme olmaksızın) karşılayabilmelidir. Pistten düşük seviyede faydalanılan durumlarda, taksi yolu sistemi bunu en az sayıda eleman kullanarak gerçekleştirebilir; ancak, pistin kullanım oranı arttıkça, taksi yolu sisteminin havaalanı kapasitesini sınırlayan bir etken haline gelmemesi için sistem kapasitesinin de yeterli oranda genişletilmesi gerekir.

Pist kapasitesinin önemi

Pist kapasitesinin doyuma ulaştığı sıra dışı durumlarda, uçaklar minimum ayırma mesafelerinde iniş veya kalkış yaptıklarında, taksi yolu sistemi uçağın havaalanına inişi sonrasında mümkün olan en erken zamanda pisti terk etmesini ve uçağın piste kalkıştan hemen önce girmesini sağlayabilmelidir. Bu, uçağın pistteki hareketlerinin minimum ayırma mesafesinde sürdürülebilmesini sağlar.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >