Kandilli'den ürküten deprem uyarısı: Sona doğru yaklaşıyoruz

Kandilli Rasathanesi İstanbulluları uyardı: Bir sona doğru yaklaşıyoruz ama ne zaman olacağını bilmemiz mümkün değil.
Kandilli Rasathanesi İstanbulluları uyardı: Bir sona doğru yaklaşıyoruz ama ne zaman olacağını bilmemiz mümkün değil.

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, yaşanan son depremlerle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Özener, "Dün yaşanan deprem tali fayın üzerinde gerçekleşti. Depreme yaklaştığımızı söyleyebilirim ama zaman veremem. Marmara'da olacak depremin 7 üzeri olacağı bilimsel gerçek" dedi.

İstanbul’daki depremin ardından Kandilli Rasathanesi’nden açıklama yapıldı. Prof. Dr. Haluk Özener açıklamasında "Depremin kaç büyüklüğünde olacağı ve ne zaman olacağı veya olmayacağı konusu halk önünde tartışılmamalı. Enerji birikiyor ve çıkacak. Bir sona doğru yaklaşıyoruz ama ne zaman olacağını bilmemiz mümkün değil. Şu saatte olacak şu gün olacak gibi konuları vatandaşlarımız gündeminden çıkarıp deprem bilincinde yaşaması gerekiyor" dedi.

Özener, yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

"Artçı şoklar güneye doğru ilerliyor"

Son 30 yıldaki 4 ve 4.5'luk depremlere bakarsak daha çok doğu ve batı segmentinde olduğunu görüyoruz. Orta segment 1766 depreminin olduğu yer. 200'ün üzerinde deprem kaydettik dünden bu yana. Son 4 depreme dikkatinizi çekmek istiyorum. 5.7 ve artçıların olduğu yer ana fayın kuzeyinde olan depremler. Bundan sonra olan bazı depremlere baktığımızda artçı şokların güneye doğru ilerlediğini görüyoruz. Dolayısıyla Kandilli olarak burada yapmamız gereken artçı şokları izlemek ve gelişimini takip etmek.

Son yaşanan depremler ana fayın üzerinde gerçekleşti.
Son yaşanan depremler ana fayın üzerinde gerçekleşti.

"Deprem aktivitelerinin nereye doğru kaydığını takip ediyoruz"

Depremleri takip ediyoruz. Deprem aktivitelerin nereye doğru kaydığını ve ne ifade ettiğini çok yakından takip ediyoruz. Öncelikle Türkiye'nin deprem ülkesi olduğunu kabul etmemiz lazım. Bu gerçeği kabul ederken psikolojimizi de bozmamız gerekiyor.

  • "Sona doğru yaklaşıyoruz"
  • Bilemediğimiz tek şey depremin zamanı. Özellikle Marmara için de bir çok bilim insanı 1999 depreminin ardından bir sonraki depremin Marmara'da gerçekleşeceği. Depremin kaç büyüklüğünde olacağı ve ne zaman olacağı veya olmayacağı konusu halk önünde tartışılmamalı. Enerji birikiyor ve çıkacak. Bir sona doğru yaklaşıyoruz ama ne zaman olacağını bilmemiz mümkün değil. Şu saatte olacak şu gün olacak gibi konuları vatandaşlarımız gündeminden çıkarıp deprem bilincinde yaşaması gerekiyor. Git gide o sona yaklaştığımızı söyleyebilirim ama zaman vermemiz mümkün değil.


Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >