Rusya tepkili: İngiliz ajanın ölümü Rusya ile mi ilişkili?

Beyoğlu'nda sokak ortasında ölü bulunan İngiliz ajanı James Gustaf Edward Lemesurier

Dün sabah namazına karşı sokak ortasında bulunan İngiliz ajanının cesedi, beraberinde pek çok şüpheyi getirdi. İddiaların içinde Rusya'nın da olması, Rus yetkilileri kızdırdı. Rusya, Lemesurier'un ölümüne ilişkin soruşturmanın henüz başlamadığını belirterek, İngiliz medyasının 'Rusya karşıtı tutumuna' tepki gösterdi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı'nca yapılan açıklamada, İngiliz ajanı James Gustaf Edward Lemesurier'un Beyoğlu'nda sokak ortasında cesedinin bulunmasına dair değerlendirmelere yer verildi.

İngiliz medyasının Lemesurier'un ölümünün Rusya ile ilişkilendirmesine 'anlam verilemediğinin' belirtildiği açıklamada, "James'in ölümüne dair soruşturma bile başlamadı ancak İngiliz gazeteciler Rusya karşıtı yaklaşımlarına başladı bile. Rusların masumiyeti belli olduğunda, İngiliz medyası yankılanan başka taraflara geçecektir" yorumu yapıldı.

Rusya'nın eski casusu Aleksander Litvinenko'nun zehirlenerek öldürülmesinde de benzer bir durumun yaşandığı savunulan açıklamada, "Gerçek, dürüst gazetecilik İngiliz medyasıyla bağdaşmıyor" ifadesine yer verildi.

İngiliz ajanın cesedinin bulunduğu sokak.
İngiliz ajanın cesedinin bulunduğu sokak.

Algı operasyonu yapan bir örgütün kurucusuydu

İngiliz ajanı James Gustaf Edward Lemesurier, Bosna, Kosova, Irak, Lübnan ve Filistin'de örev yapmış ve görevi neticesinde İngiltere Kraliçesi tarafından 'şövalye' nişanıyla ödüllendirilmişti.

Casus Suriye'de algı operasyonları yürütüyordu. Bunu da kurduğu Beyaz Miğferliler örgütü ile yapıyordu. Bu örgüt sözde sivil toplum kuruluşuydu ancak 'kimyasal silah kullanıldı, bebekler öldürüldü' gibi, Rusya'yı zor durumda bırakacak iddialar ortaya atıyordu. Bu nedenle de Rusya'nın dikkatini çekmişti.

Ne olmuştu?

Beyoğlu'nda sabaha karşı namaz kılmak için camiye giden vatandaşlar sokak ortasında bir kişinin cansız bedenine rastlamıştı. Sokakta bulunan erkek cesedinin kim olduğu ekipler tarafından araştırılırken, şaşırtıcı gerçek ortaya çıkmıştı. Cesedin, eski İngiliz askeri istihbarat görevlisi James Gustaf Edward Le Mesurier'e ait olduğu öğrenildi. İstanbul Valiliği, olayla ilgili geniş çaplı tahkikat başlatmıştı.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >