GZT
GZT
0
Jurnal.ist

JURNAL.İST HAKKINDA // NEDİR, KİMDİR?

Telefon bağımlısı olanlar dikkat: Kalp hastalıklarına neden olabilir

Jurnal.ist
JURNAL.İST
13 ARALIK 2022 , SALI 09:34
Abone ol
Telefon bağımlısı olanlar dikkat: Kalp hastalıklarına neden olabilir
DHA

Akıllı telefonların sık kullanılmasının hareketsizliği artırarak, kandaki kolesterol seviyesini yükselttiğini belirten Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Adnan Kaya, “Akıllı telefon bağımlılığının getirdiği hareketsizlik kilo artışına, tansiyon ve şeker regülasyon bozukluğuna, damar sertliğine ve neticede artmış kalp damar riskine yol açmaktadır" dedi.

1-8
Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Adnan Kaya, teknoloji bağımlılığının kalp hastalığı ve farklı hastalıklarla ilişkisi hakkında açıklamalarda bulundu. Modern yaşam tarzının gün geçtikçe insanları daha az hareket etmeye ittiğini belirten Doç. Dr. Kaya, günlük yaşam rutininde olan yürüyüş, arkadaşlarla grup oyunları, sohbet gibi temel etkinliklerin ya sanal ortama ya da kapalı spor salonlarına taşındığını, bu değişimde internet ve akıllı telefonların kilit rol oynayarak insanların sağlığını kötü yönde etkilediğine dikkati çekti.
DHA

Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Adnan Kaya, teknoloji bağımlılığının kalp hastalığı ve farklı hastalıklarla ilişkisi hakkında açıklamalarda bulundu. Modern yaşam tarzının gün geçtikçe insanları daha az hareket etmeye ittiğini belirten Doç. Dr. Kaya, günlük yaşam rutininde olan yürüyüş, arkadaşlarla grup oyunları, sohbet gibi temel etkinliklerin ya sanal ortama ya da kapalı spor salonlarına taşındığını, bu değişimde internet ve akıllı telefonların kilit rol oynayarak insanların sağlığını kötü yönde etkilediğine dikkati çekti.

2-8
HASTALIĞIN CİDDİYETİ BİLİNMELİ<br><br>Kalp damar hastalıklarının kanser de dâhil olmak üzere tüm hastalıklardan daha fazla ölüme neden olduğunu dile getiren Doç. Dr. Kaya, “Toplam ölümlerin yüzde 30 kadarını kalp damar hastalıkları oluşturmaktadır. Kalbimiz tüm vücudumuzu besleyen bir pompa olarak çalışırken kendi ihtiyaçları, koroner damarlar dediğimiz damarlar tarafından karşılanır. Temelde 3 damar ve dallarından oluşan bu damar ağı da yaşlanma ile birlikte damar sertliği dediğimiz bir süreçten geçerler. Damar sertliği kabaca damarın içinden geçen kan ve benzeri maddelerin (kolesterol) damarı içeriden oksitleme, paslandırma sürecidir diyebiliriz. Olay damarın en içi tabakası olan endotelin altında oksijen ile oksitlenmiş kolesterolün birikmesi ve vücudumuzun bu olaya yangı ile cevap vermesidir" diye konuştu.
DHA

HASTALIĞIN CİDDİYETİ BİLİNMELİ

Kalp damar hastalıklarının kanser de dâhil olmak üzere tüm hastalıklardan daha fazla ölüme neden olduğunu dile getiren Doç. Dr. Kaya, “Toplam ölümlerin yüzde 30 kadarını kalp damar hastalıkları oluşturmaktadır. Kalbimiz tüm vücudumuzu besleyen bir pompa olarak çalışırken kendi ihtiyaçları, koroner damarlar dediğimiz damarlar tarafından karşılanır. Temelde 3 damar ve dallarından oluşan bu damar ağı da yaşlanma ile birlikte damar sertliği dediğimiz bir süreçten geçerler. Damar sertliği kabaca damarın içinden geçen kan ve benzeri maddelerin (kolesterol) damarı içeriden oksitleme, paslandırma sürecidir diyebiliriz. Olay damarın en içi tabakası olan endotelin altında oksijen ile oksitlenmiş kolesterolün birikmesi ve vücudumuzun bu olaya yangı ile cevap vermesidir" diye konuştu.

3-8
TANSİYON VE KOLESTEROL YÜKSEKLİĞİNE DİKKAT EDİLMELİ<br><br>Sürecin gelişimine değinen Doç. Dr. Kaya, “Doğuştan itibaren damarlarımızda başlayan bu süreç ailevi yatkınlık (genetik faktör), tansiyon yüksekliği, diyabet, kolesterol yüksekliği, obezite, sigara içimi, alkol alımı, sedanter yaşam ve sağlıksız beslenme gibi faktörlerinde varlığında hızlı bir şekilde ilerleyerek erkeklerde 40'lı yaşlarda kadınlarda menopozdan sonra komplikasyonlarla kendini göstermektedir. Bu komplikasyonlar göğüs ağrısı, kalp krizi, ani kardiyak ölüm şeklinde olabileceği gibi şikâyet olmadan bir damarın tam tıkanması veya kalp yetmezliğine kadar değişebilmektedir" şeklinde konuştu.
DHA

TANSİYON VE KOLESTEROL YÜKSEKLİĞİNE DİKKAT EDİLMELİ

Sürecin gelişimine değinen Doç. Dr. Kaya, “Doğuştan itibaren damarlarımızda başlayan bu süreç ailevi yatkınlık (genetik faktör), tansiyon yüksekliği, diyabet, kolesterol yüksekliği, obezite, sigara içimi, alkol alımı, sedanter yaşam ve sağlıksız beslenme gibi faktörlerinde varlığında hızlı bir şekilde ilerleyerek erkeklerde 40'lı yaşlarda kadınlarda menopozdan sonra komplikasyonlarla kendini göstermektedir. Bu komplikasyonlar göğüs ağrısı, kalp krizi, ani kardiyak ölüm şeklinde olabileceği gibi şikâyet olmadan bir damarın tam tıkanması veya kalp yetmezliğine kadar değişebilmektedir" şeklinde konuştu.

4-8
KALP DAMAR HASTALIKLARINDAN KORUNMANIN YOLLARI<br><br>Kalp damar hastalıklarının önlenmesinde en önemli unsurun yaşam tarzı değişikliği yapılması olduğunun altını çizen Doç. Dr. Kaya, şunları söyledi:<br><br>“Yaşam tarzı değişikliği ile diyetten doymuş yağların çıkarılması, basit karbonhidratların azaltılması, katı yağların (margarin) çıkarılması, sigara ve alkolden uzak durulmasını kast ediyoruz. Yeşil sebze, meyve ve zeytinyağının sık kullanıldığı Akdeniz tipi beslenme alışkanlığı kazanılması ve günlük 45 dakikalık bir yürüyüş yapılması önemlidir. Yaşam tarzı değişikliğinin yanında yüksek tansiyonun, diyabetin ve kolesterol yüksekliğinin tedavisinin güncel yönergeler çerçevesinde yapılması ve varsa kilonun azaltılması ile damar sertliği artış hızında azalma, hatta geriye dönme sağlanabilir."
DHA

KALP DAMAR HASTALIKLARINDAN KORUNMANIN YOLLARI

Kalp damar hastalıklarının önlenmesinde en önemli unsurun yaşam tarzı değişikliği yapılması olduğunun altını çizen Doç. Dr. Kaya, şunları söyledi:

“Yaşam tarzı değişikliği ile diyetten doymuş yağların çıkarılması, basit karbonhidratların azaltılması, katı yağların (margarin) çıkarılması, sigara ve alkolden uzak durulmasını kast ediyoruz. Yeşil sebze, meyve ve zeytinyağının sık kullanıldığı Akdeniz tipi beslenme alışkanlığı kazanılması ve günlük 45 dakikalık bir yürüyüş yapılması önemlidir. Yaşam tarzı değişikliğinin yanında yüksek tansiyonun, diyabetin ve kolesterol yüksekliğinin tedavisinin güncel yönergeler çerçevesinde yapılması ve varsa kilonun azaltılması ile damar sertliği artış hızında azalma, hatta geriye dönme sağlanabilir."

5-8
AKILLI TELEFON BAĞIMLILIĞI KİLO ALIMINA NEDEN OLABİLİR<br><br>Modern yaşam tarzının gün geçtikçe insanları daha az hareket etmeye ittiğini söyleyen Doç. Dr Kaya, “Günlük yaşamın rutininde olan yürüyüş, arkadaşlarla grup oyunları, sohbet gibi temel etkinlikler ya sanal ortama ya da kapalı spor salonlarına taşınmaktadır. Bu değişimde kilit rol oynayan internet ve akıllı telefonlar insanların sağlığını kötü yönde etkilemektedir. Hem ruhsal sağlığımız hem de fiziksel sağlığımız olumsuz etkilenmektedir. Özellikle akıllı telefon bağımlılığı yürürken bile dikkatin dağılıp kazalara sebep olmakla birlikte; hareket azlığına, kilo alımına, yaşamdan keyif alamamaya da yol açmaktadır" ifadelerini kullandı.<br>
DHA

AKILLI TELEFON BAĞIMLILIĞI KİLO ALIMINA NEDEN OLABİLİR

Modern yaşam tarzının gün geçtikçe insanları daha az hareket etmeye ittiğini söyleyen Doç. Dr Kaya, “Günlük yaşamın rutininde olan yürüyüş, arkadaşlarla grup oyunları, sohbet gibi temel etkinlikler ya sanal ortama ya da kapalı spor salonlarına taşınmaktadır. Bu değişimde kilit rol oynayan internet ve akıllı telefonlar insanların sağlığını kötü yönde etkilemektedir. Hem ruhsal sağlığımız hem de fiziksel sağlığımız olumsuz etkilenmektedir. Özellikle akıllı telefon bağımlılığı yürürken bile dikkatin dağılıp kazalara sebep olmakla birlikte; hareket azlığına, kilo alımına, yaşamdan keyif alamamaya da yol açmaktadır" ifadelerini kullandı.

6-8
OBEZİTEYE DAVETİYE ÇIKARIYOR<br><br>Özellikle Kovid-19 pandemisi ve akıllı telefonun yoğun kullanımının getirdiği hareketsizlik sonucunda alınan kiloların kalıcı kilolar haline geldiğine dikkat çeken Doç. Dr. Kaya, “Bu durum toplumda obezite artışına sebep olmuştur. Dolayısıyla alınan kilolar tansiyon ve şeker hastalarının takiplerinde aksamalar, kan basıncı ve kan şekeri yüksekliği ile acil servislere başvuruları artırmıştır. Daha önce tek ilaç ile kontrol altında olan kan basıncı kombinasyon tedavilerine yükseltilmiş, aynı şekilde kan şekeri yüksekliğini kontrol etmek için ek ajanlar gerekmiştir" açıklamasında bulundu.
DHA

OBEZİTEYE DAVETİYE ÇIKARIYOR

Özellikle Kovid-19 pandemisi ve akıllı telefonun yoğun kullanımının getirdiği hareketsizlik sonucunda alınan kiloların kalıcı kilolar haline geldiğine dikkat çeken Doç. Dr. Kaya, “Bu durum toplumda obezite artışına sebep olmuştur. Dolayısıyla alınan kilolar tansiyon ve şeker hastalarının takiplerinde aksamalar, kan basıncı ve kan şekeri yüksekliği ile acil servislere başvuruları artırmıştır. Daha önce tek ilaç ile kontrol altında olan kan basıncı kombinasyon tedavilerine yükseltilmiş, aynı şekilde kan şekeri yüksekliğini kontrol etmek için ek ajanlar gerekmiştir" açıklamasında bulundu.

7-8
HAREKETSİZ YAŞAM TARZI OLUMSUZLUĞU ARTIRABİLİR<br><br>Benzer şekilde kötü beslenme ve sedanter yaşam tarzı (düzensiz fiziksel aktivitenin olduğu ya da fiziksel aktivitenin olmadığı yaşam tarzı) kalp hastalıklarını tetiklemektedir.
DHA

HAREKETSİZ YAŞAM TARZI OLUMSUZLUĞU ARTIRABİLİR

Benzer şekilde kötü beslenme ve sedanter yaşam tarzı (düzensiz fiziksel aktivitenin olduğu ya da fiziksel aktivitenin olmadığı yaşam tarzı) kalp hastalıklarını tetiklemektedir.

8-8
Akıllı telefon bağımlılığı kandaki kolesterol parametrelerinde olumsuz etkilenmeye sebep olarak kalp damarlarında aterosklerozise (damar sertliği) sebep olmaktadır. Akıllı telefon bağımlılığının getirdiği hareketsizlik kilo artışına, tansiyon ve şeker regülasyon bozukluğuna, damar sertliğine ve neticede artmış kalp damar riskine sebep olmaktadır" diyerek sözlerini noktaladı.
DHA

Akıllı telefon bağımlılığı kandaki kolesterol parametrelerinde olumsuz etkilenmeye sebep olarak kalp damarlarında aterosklerozise (damar sertliği) sebep olmaktadır. Akıllı telefon bağımlılığının getirdiği hareketsizlik kilo artışına, tansiyon ve şeker regülasyon bozukluğuna, damar sertliğine ve neticede artmış kalp damar riskine sebep olmaktadır" diyerek sözlerini noktaladı.

TEKNOLOJİ VE TASARIM
AKILLI TELEFON
AKILLI TELEFON BAĞIMLILIĞI
KALP HASTALIKLARI
KALP DAMAR RİSKİ
Haber Merkezi

+ GZT Haber Merkezi'nden çıkan tüm içeriklerde olduğu gibi burada da 'GZT bakış açısı' hakim... Son dakika ise en hızlı, merak edilen ise en anlaşılır, dolu dolu bir konu ise en doyurucu şekilde takipçilerimize sunuyoruz. Yine de soru işareti kaldı ise iletisim@gzt.com'a mail atmanız, sosyal medya hesaplarımızdan bize mesaj göndermeniz yeterli.

Bize Ulaşın

Bir proje fikrim var
Sizinle çalışmak istiyorum
Basın sponsoru arıyorum
Bir şeyler söylemek istiyorum

Sosyal Medya

Bip Kanalı
Instagram
Twitter
Facebook
YouTube
TikTok
LinkedIn
GZT
Hakkımızda
Medya Kiti
Gizlilik Politikası
Kişisel Verilerin Korunması
Mobil Uygulamalar
Sosyal Medya
Kullanım Koşulları
Çerez Politikası
Künye
Site Haritası
Muhabbetle
İstanbul'da yapıldı.Tüm hakları saklıdır, Net Medya 2020GZT.com altında yayınlanan köşe yazıları ve haberlerin tüm hakları Albayrak Medya A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazıları ve haberlerin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
YASAL UYARI: BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri DirectFN Finansal Veri ve Teknoloji Hizmetleri Ltd. Şti. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.
ÇEREZ POLİTİKASI
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunundaki amaçlar ile sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerezler kullanılmaktadır.
ÇEREZ POLİTİKASI

Gizliliğe Genel Bakış

Bu web sitesi, sitede gezinirken deneyiminizi iyileştirmek için çerezler kullanır. Bu çerezler, web sitesinin temel işlevleri için gerekli olduklarından tarayıcınızda depolanan gerekli olanları içerir. Analiz etmemize yardımcı olması için üçüncü taraf çerezleri de kullanırız. ve bu web sitesini nasıl kullandığınızı anlayın. Bu çerezler tarayıcınızda yalnızca sizin izninizle saklanacaktır. Ayrıca bu çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz de vardır. Ancak, bu çerezlerden bazılarını devre dışı bırakmak tarama deneyiminizi olumsuz etkileyebilir.

Gerekli (Her Zaman Etkin)
Çerezin AdıÇerez TürüÇerez Saklama Süresi

ARRAffinity

(gzt.com)

Oturum (Session) Çerezi

Azure tarafından kullanıcı isteklerinin aynı instance a erişebilmesi için tuttuğu çerezdir

Oturum boyunca

_gat_UA-3434195-44

(gzt.com)

İşlevsel ve Analitik Çerez

Google Analytics'in analitik veriler tuttuğu çerezdir.

Oturum boyunca

_gid

(gzt.com)

İşlevsel ve Analitik Çerez

Google Analytics'in performans ölçümlerini yapmak için veri tuttuğu çerezdir

1 Gün

_ga

(gzt.com)

Zorunlu Çerez

Google Analytics'in performans ölçümlerini yapmak için veri tuttuğu çerezdir

730 Gün
__gads

Takip Çerezi

Google DoubleClick (DFP)'nin kullanıcıları takip etmek ve yeniden pazarlama yapmak gibi çalışmaları için kullanılan çerezdir

730 Gün
IDE (.doubleclick.net)

Takip Çerezi

Reklam amaçlı kullanıcı davranışlarını takip etmek için kullanılan 3. parti uygulama çerezidir.

390 Gün
_ym_visorc_44958496 (.gzt.com)

İşlevsel ve Analitik Çerez

Yandex Metrica'nın kullanıcı oturumu ile ilgili tuttuğu çerez

Oturum boyunca
sync_cookie_csrf (mc.yandex.ru)

Takip Çerezi

Kullanıcı davranışlarını ölçmek ve takip etmek için kullanılan Yandex Metrica çerezidir.

Oturum boyunca

sync_cookie_csrf (mc.webvisor.org)

Takip Çerezi

Kullanıcı davranışlarını ölçmek ve takip etmek için kullanılan Yandex Metrica çerezidir.

Oturum boyunca
cX_S (gzt.com)

İşlevsel ve Analitik Çerez

Kullanıdığımız cXense Tool'unun analitik veriler tuttuğu çerezdir

Oturum boyunca
_ym_isad (gzt.com)

İşlevsel ve Analitik Çerez

Yandex Metrica'nın kullanıcının reklam engelleyicileri kullanıp kullanmadığını belirlemek için kullandığı çerez

Oturum boyunca
yabs-sid (gzt.com)

İşlevsel ve Analitik Çerez

Yandex metrica'nın analitik veriler için kullandığı oturum id si

Oturum boyunca
cX_P (gzt.com)

İşlevsel ve Analitik Çerez

Kullandığımız cXense Tool'unun analitik veriler tuttuğu çerezdir

365 Gün
gckp (.cxense.com)

Takip Çerezi

Kullanıcı davranışlarını ölçmek ve takip etmek için kullanılan cxense çerezidir.

365 Gün
cX_G  (.gzt.com)

İşlevsel ve Analitik Çerez

Kullanıdığımız cXense Tool'unun analitik veriler tuttuğu çerezdir

365 Gün
__auc (.gzt.com)

Takip Çerezi

Alexa Analytics'in kullanıcı hedefleme ve analytics verileri için kullanılmaktadır.

366 Gün
sync_cookie_ok (.mc.webvisor.org)

İşlevsel ve Analitik Çerez

Kullanıcı davranışlarını ölçmek ve takip etmek için kullanılan Yandex Metrica çerezidir.

1 Gün

yandexuid

(.webvisor.org)

İşlevsel ve Analitik Çerez

Kullanıcı davranışlarını ölçmek ve takip etmek için kullanılan Yandex Metrica çerezidir.

7300 Gün
_ym_wasSynced (.gzt.com)

İşlevsel ve Analitik Çerez

Yandex metrica'nın analitik veriler tuttuğu çerezdir

1 Gün
Yandexuid (.yandex.ru)

İşlevsel ve Analitik Çerez

Yandex metrica'nın site kullanıcı sayısını belirlemek için kullandığı çerez

365 Gün
_ym_d (gzt.com)

İşlevsel ve Analitik Çerez

Yandex metrica'nın kullanıcının ilk oturum açma tarihini tuttuğu çerez

365 Gün

_ym_uid

(gzt.com)

İşlevsel ve Analitik Çerez

Yandex metrica'nın kullanıcı oturum id si

365 Gün