Halep Emevî Camii'nde, 12 yıl aradan sonra ilk teravih namazı kılındı

Suriye'nin Halep kentinin tarihî simgelerinden biri olarak kabul edilen Emevî Camii, İslâm mimarisinin önemli eserlerinden biri olarak, yüzyıllar boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yaptı. UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan cami, 2013'te Suriye'de devam eden çatışmalar sırasında ciddi şekilde tahrip edilerek büyük bir yıkım yüzleşti.
Suriye'de eli kanlı Baas rejiminin 61 yılın ardından çökmesiyle restorasyon çalışmalarına başlatılan tarihî camide, 12 yıl aradan sonra ilk teravih namazı kılındı.
1-15
Beşşar Esed rejim güçlerinin 2013'teki saldırıları sonucu büyük hasar gören caminin Vakıflar Bakanlığı'nın desteğiyle başlatılan restorasyon çalışmaları yaklaşık 3 ay sürdü.
2-15
Restorasyon çalışmalarının tamamlandığı bölümde, Ramazan-ı Şerîf'in ilk teravih ve yatsı namazları, camide ilk kez kılındı.
5-15
Saldırılarda zarar gören cami için Vakıflar Bakanlığı titiz bir restorasyon çalışması yürüttü.
6-15
Şu aşamada, Emevî Camii'nin restorasyon ve bakımının ancak ilk kısmının tamamlandığı, geri kalan onarım çalışmalarının tam olarak tamamlanması için çalışmalar devam edeceğini aktarıldı.
7-15
Halep Emevî Camii
Emevîlerin kudretli halifesi Velîd bin Abdulmelik, başkent Şam’da inşa ettirdiği devasa Emevî Camii’nin ardından, mabedin bir benzerini de Halep’e yaptırmaya karar verdi.
8-15
Eski bir kilise arazisinde karar kılınıp inşaatın başlamasından kısa bir süre sonra, 715 yılında Halîfe Velîd vefat etti.
9-15
Tahta geçen kardeşi Süleyman bin Abdulmelik, inşaatı bitirme sorumluluğunu da devralarak, projenin gözetmenliğine kuzeni Ömer bin Abdulaziz’i getirdi.
10-15
İki yıl sonra, 717’de cami ibadete açıldığında, ismi de Şam’daki benzeri gibi “Emevî Camii” adını taşıyordu.
11-15