Haftanın Manzarası

FÖTÖ’nün, rüşvet verilen katip üzerinden kendi üyelerinin yanı sıra PKK, DHKP-C ve MKP'li yaklaşık 10 bin terör örgütü şüphelisi hakkındaki soruşturma ve yakalama kararlarını sızdırdığı ortaya çıkarıldı. Aramaları kişi başına 50 lira karşılığında yapan Doğanşehir Adliyesinde görevli katip Nazif Gürkan Şen'in FETÖ’nün verdiği rüşvetle lüks villa aldığı belirlendi.
FÖTÖ’nün, rüşvet verilen katip üzerinden kendi üyelerinin yanı sıra PKK, DHKP-C ve MKP'li yaklaşık 10 bin terör örgütü şüphelisi hakkındaki soruşturma ve yakalama kararlarını sızdırdığı ortaya çıkarıldı. Aramaları kişi başına 50 lira karşılığında yapan Doğanşehir Adliyesinde görevli katip Nazif Gürkan Şen'in FETÖ’nün verdiği rüşvetle lüks villa aldığı belirlendi.

Bu haftanın manzarasını bizler için Ersin Çelik derledi.

Mübaşiri satın alan FETÖ, 10 bin terör şüphelisini kaçırdı:

Kişi Başı 50 Liraya İhanet

Gerçek Hayat Dergisi 984. Sayı
Gerçek Hayat Dergisi 984. Sayı

FÖTÖ’nün, rüşvet verilen katip üzerinden kendi üyelerinin yanı sıra PKK, DHKP-C ve MKP'li yaklaşık 10 bin terör örgütü şüphelisi hakkındaki soruşturma ve yakalama kararlarını sızdırdığı ortaya çıkarıldı. Aramaları kişi başına 50 lira karşılığında yapan Doğanşehir Adliyesinde görevli katip Nazif Gürkan Şen'in FETÖ’nün verdiği rüşvetle lüks villa aldığı belirlendi. 15 Temmuz’dan 15 gün önce bilgi sızdırmaya başlayan Şen’e sorgulama yaptıranlar arasında FETÖ elebaşı Gülen'in avukatları da var. Şen, rüşvet aracılığını FETÖ üyesi avukat nişanlısının yaptığını da itiraf etti.

1 Temmuz 2016 ile 15 Ocak 2019 arasında Malatya Doğanşehir Adliyesinde yaşanan bilgi sızdırma ihanetinin neden bu kadar geç fark edildiği de ayrı bir muamma.

Gülen'in Avukatı Da Var

Delillerin toplanmasının ardından Savcı Serhat Özveren, rüşvet karşılığında Gürkan Nazif Şen ve ona usulsüz sorgulama yaptıran FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in avukatlarından Adnan Şeker, kardeşleri Yaşar ve Musa Şeker ile avukatlar Hilal Kamacı, Betül Fırat ve Hasan Hüseyin Zedef hakkında gözaltı kararı verdi. Şüpheliler, hakimlikçe tutuklandı. Şüphelilerin FETÖ üyeliğinin yanı sıra zincirleme şekilde "gizliliğin ihlali", "kişisel verileri hukuka aykırı olarak ele geçirmek veya yaymak", "rüşvet verme" ve "rüşvet alma" suçlarından cezalandırılmaları istendi.

‘Bürokrasi İmamı’nı Susturmak İstediler

FETÖ’nün Bürokrasi İmamı olduğu iddia edilen Hazim Sesli’nin kaldığı cezaevi olan Menemen Cezaevi'nde 7 farklı yerinden şişlenerek saldırıya uğradığı ileri sürüldü. İddiaya göre Hazım Sesli, tutuklu bulunduğu Menemen Cezaevi'nde sabaha karşı ailesi ile telefon görüşmesi yaparken kimliği belirsiz kişilerce şişlendi. Tek kişilik hücrede tutulan Sesli’nin saldırıya uğramasının ardından ailesi yaşananlara tepki gösterdi. Kazım Sesli’nin eşi Gönül Sesli, “Telefon görüşmesi sırasında yanında bulunan gardiyanların o esnada yanından ayrıldıklarını ve eşinin kimliği belirsiz bir kişinin saldırısına uğradığını” aktardı. Sesli’ye ilk müdahalenin cezaevi revirinde yapıldığı öğrenildi.

Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu'nun Arapça ile problemi ne?

Tarih Kurumu ve Atatürk Araştırma Merkezi'nin düzenlediği sempozyumlarda Arapça sunum kabul edilmediği öğrenildi.
Tarih Kurumu ve Atatürk Araştırma Merkezi'nin düzenlediği sempozyumlarda Arapça sunum kabul edilmediği öğrenildi.

Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu’na bağlı Tarih Kurumu ve Atatürk Araştırma Merkezi'nin düzenlediği sempozyumlarda Arapça sunum kabul edilmediği öğrenildi. Tarih Kurumu başkanlığının Birinci Dünya Savaşı ile ilgili sempozyumlarına bildiri özeti gönderen Iraklı akademisyenlere bildirilerini Türkçe ya da İngilizce yazmaları bildirilir. Bildiri sahibi Tarih Kurumu Başkanı’na sorunca Arapça bildirilerin az olması ve simultane tercümenin pahalılığı gerekçe olarak gösterir.

İngiliz emperyalizmine karşı verilmiş Kûtu'l-Amare savaşı ile ilgili bir sempozyumda Iraklı tarihçilere İngilizce sunum yapmaları, İngilizce tebliğ yazmaları dayatılması yurtiçi ve yurtdışında tepkiyle karşılandı. Kurumun dünyanın en yaygın birkaç dilinden biri olan Arapçayı maliyeti gerekçe göstererek reddetmesi şaşkınlığa yol açtı.

Gerçek Hayat’a konuşan bir tebliğci,

  • “Yurtdışından ve yurt içinden bütün katılımcıların uçak biletleri ve Ankara'da 4 ya da 5 yıldızlı otellerde konaklama masraflarını karşılayan Türk Tarih Kurumu’nun simültane tercümenin pahalılığı şeklindeki gerekçesi oldukça ilginç bir savunmadır. Gerekçenin arka planında ne yattığını hepimiz merak ediyoruz” dedi.

AYK, Arapçayı Dil Olarak Kabul Etmemekte

Bir medeniyet dili olan Arapça’nın bu listede yer alamaması ise mutlaka izah edilmesi gereken bir skandal.

Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu (AYK)’nin sitesine girdiğimizde Zuluca, Yoluba dili, Tamil dili, Telegu dili, Yunanca, Ermenice vs gibi pek çok küçük dilin araştırma dili olarak kabul edildiğini gördük.

CHP’lilerin Taksim’e çıkmasını Gül istedi

Mustafa Varank
Mustafa Varank

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Gezi kalkışmasının perde arkasıyla ilgili çarpıcı detaylar paylaştı. 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Gezi vandallığıyla ilgili "gurur duydum" sözlerini değerlendiren, dönemin Başbakanlık Müşaviri olan Varank şu ifadeleri kullandı: “Ben o zamanları hatırlıyorum. Sokaklardaki vandallığı hatırlıyorum. Türkiye'nin ekonomisine nasıl sabotaj yapıldığını, uluslararası kanallarda 'ekonomiyi durdurursak Türkiye durur' dendiğini çok iyi hatırlıyorum. Bunların hiçbiri gurur duyulacak şeyler değil.”Taksim Meydanı'nın terör örgütlerinin panayır alanı haline geldiğini ve 2 ay kadar orayı nasıl işgal ettiklerini çok iyi hatırladığını vurgulayan Varank, "Sayın Cumhurbaşkanımızı, Abdullah Gül aradı ve dedi ki; 'ben rica ediyorum, lütfen müsaade edin, CHP meydana girsin, sonra zaten kendileri oradan ayrılacaklar.' CHP o meydana girdi ve o meydan 2 ay boyunca işgal edildi” dedi ve “Şimdi kendime soruyorum. Acaba bir danışıklı dövüş var mıydı?" diye sordu.

Sığınmacıların Vekaletini Aldı AİHM’e Gidiyor

 Türkiye Barolar Birliği Başkanı, Metin Feyzioğlu
Türkiye Barolar Birliği Başkanı, Metin Feyzioğlu

Sığınmacılara şiddet uygulayan Yunanistan aleyhinde dava açmaya hazırlanan Türkiye Barolar Birliği Başkanı Feyzioğlu, "Bize düşen hukuk çerçevesinde AİHM'de Yunanistan'ı mahkum ettirmektir. Bunu yapacağız, göreceksiniz" dedi. Şiddet gören sığınmacılardan vekalet alınarak, Yunanistan'ın AİHM'e şikayet edileceğini açıkladığını hatırlatan Feyzioğlu, bu açıklamadan sonra Avrupa Birliği'nin (AB) Yunanistan'a "insan hakları ihlali yapan kamu görevlilerinin soruşturulması" çağrısında bulunduğunu belirtti.

Feyzioğlu, "Bu göstermelik mi, değil mi bilmiyoruz. Ama Yunanlıların da anayasalarında hukuk devleti olduğu yazıyor" dedi.

Türk ve İslam Düşmanı Virüsler

Yahudi bir patrona ait New York Times gazetesi ABD’nin koronavirüse karşı aldığı uçuş yasağını Türkiye’nin fotoğrafını kullanarak servis etti. Bir başka Amerikan medya organı olan CNN ise Kaliforniya'da hapishanelerde uygulanan ziyaretçi yasağını bir cami fotoğrafıyla servis etti. Türkiye'ye yönelik algı çalışmasına dahil olan İngiliz BBC ise koronavirüs haberlerinde konuyla hiç ilgisi olmayan Türkiye fotoğraflarını art arda kullandı. İtalya'daki mağazaların kapatılması haberini cami fotoğrafıyla servis eden BBC, Kanada Başbakanı Justin Trudeau'nun eşi Sophie Gregoire Trudeau'nun Kovid-19 testinin pozitif çıktığı haberinde de Türkiye fotoğrafı kullandı.

Kara Tahtanın Yerine Televizyon

 İlk ve orta öğretimde uzaktan eğitime geçildi.
İlk ve orta öğretimde uzaktan eğitime geçildi.

Korona paniğine eğitim camiası da katıldı. Türkiye’de iki adet korona vak’asının görülmesinden sonra eğitime ara verildi. İlk ve orta öğretimde uzaktan eğitime geçildi. Daha önce virüsün kaynağı olan Çin’in eğitim sistemini değiştirerek geçtiği uzaktan eğitimin bir benzeri şimdi ülkemizde de uygulanacak. Öğrenciler, öğretmenler ve velilerin sağlığı için ülke genelindeki bütün okulların 16 Mart Pazartesi'den itibaren 30 Mart Pazartesi'ne kadar 2 hafta süreyle tatil edileceğini kaydeden Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, ardından geçilecek uzaktan eğitim modeliyle ilgili, "Gün boyunca yayın olacak, yayınların hangi saatte, hangi sınıf seviyesindeki öğrenciler için olacağı belirlendi" dedi.

Dünyadan Kısa Kısa

Yolsuzluk Devleti Yedi Bitirdi

Uzun yıllardır devam eden yolsuzluğun tetiklediği ekonomik kriz yüzünden protestolarla sarsılan Lübnan, tarihinde ilk kez temerrüde düştü. Başbakan Hassan Diyab, pazartesi günü yapılması gereken 1.2 milyar dolarlık eurobond tahvil senedi ödemesini askıya aldıklarını açıkladı.

  • Televizyondan ulusa seslenen Lübnan Başbakanı Hassan Diyab, devletin bu yıl toplam 4.6 milyar dolarlık eurobond tahvil senedi ödemesi olduğunu, bu borcun 1.2 milyar dolarlık ilk kısmının vadesinin 9 Mart'ta sona erdiğini ancak ödemenin askıya alınacağını duyurdu.

76 Yaşındaki Papaz Müslüman Oldu

30 yıl papazlık yapan 76 yaşındaki Leif Skjetne, Müslüman olduğunu duyurdu.
30 yıl papazlık yapan 76 yaşındaki Leif Skjetne, Müslüman olduğunu duyurdu.

İsveç'in Jönköping kentinde 30 yıl papazlık yapan 76 yaşındaki Leif Skjetne, Müslüman olduğunu duyurdu. İsveç Dagens gazetesine açıklamalarda bulunan Skjetne, '2 yıl önce Fas'a yerleşerek adımı Ahmet olarak değiştirmiştim. Geçen ay da Müslüman olmaya karar verdim.' ifadelerini kullandı. İsveç Kilise Birliği'ne istifasını sunduğunu aktaran Skjetne, 2015 yılında 18 yaşındaki bir sığınmacı çocuğun İsveç'te bakımını üstlendiğini, onunla birlikte hayatının değiştiğini dile getirdi. Skjetne, İsveç'teki bütün malını, mülkünü sattığını belirterek, hayatının geri kalan dönemini Fas'ta geçireceğini bildirdi.

Bir Günde 35 Bin Kişilik Yiyorlar

BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), yayımladığı durum raporunda, Afrika Boynuzu bölgesinde yeni çekirge sürülerinin oluşmaya başladığına dikkati çekti. Bölgedeki durumun “alarm verici” seviyelerde olduğu belirtilen raporda, çekirgelerin yeniden üremeye başladığı ve bu sürülerin gıda güvenliğine benzeri görülmemiş tehdit oluşturduğu aktarıldı.

  • Raporda, çekirgelerin etkisini göstereceği ülkeler arasında Kenya, Somali, Etiyopya, Sudan, Eritre, Suudi Arabistan, Kuveyt, Birleşik Arap Emirlikleri, Kuveyt, İran ve Pakistan gösterildi. Bir kilometrekarede yer alan 40-80 milyon çekirge, sadece bir günde 35 bin kişiye yetecek gıdayı tüketebiliyor.

İran Sokakları Boşalttı

İran'da, virüs ilk kez 19 Şubat'ta Kum kentinde tespit edilmiş, ardından tüm eyaletlere yayılmıştı.
İran'da, virüs ilk kez 19 Şubat'ta Kum kentinde tespit edilmiş, ardından tüm eyaletlere yayılmıştı.

İran'da yeni tip koronavirüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 85 kişi artarak 514'e yükseldi. İran Genelkurmay Başkanlığı, koronavirüs tedbirleri kapsamında satış yerleri, sokak ve caddeleri boşaltacaklarını açıkladı. Çin ve İtalya'nın ardından en çok can kaybının yaşandığı ülke İran'da, virüs ilk kez 19 Şubat'ta Kum kentinde tespit edilmiş, ardından tüm eyaletlere yayılmıştı.

Laf Torbası

  • Bugün el sıkışmadık, birbirimize baktık ve ‘ne yapacağız’ dedik. Oldukça tuhaf bir histi. Bunu (namaste selamı) yaptık.
  • Donald Trump, ABD Başkanı

  • Şehirlerin karantinaya alınması daha büyük sorunlara yol açabilir.
  • Hasan Ruhani, İran Cumhurbaşkanı
  • Mücadeleyi birlikte yürütmek lazım, ayrıştırarak değil. Virüsün pasaportu yok, milliyetçi kapanmaları engellemek lazım.
  • Emmanuel Macron, Fransa Cumhurbaşkanı

  • Daha birçok aile, vadeleri dolmadan sevdiklerini kaybedecek.
  • Boris Johnson, İngiltere Başbakanı
  • Çok istisnai bir durum ile karşı karşıyayız. Çok özel durumlarda bazı özel önlemler alınması gerekiyor. Bu, tarih boyunca küçük bir kesitten başka bir şey değildir ancak bizden çok şey talep eden bir kesittir.
  • Angela Merkel, Almanya Başbakanı