Her evin olmazsa olmazı

Üzerlik tohumu, sedefotu ailesinin bir ferdi. Beyaz çiçekleri var ve yaprakları ise söğüt yaprağına benzer.
Üzerlik tohumu, sedefotu ailesinin bir ferdi. Beyaz çiçekleri var ve yaprakları ise söğüt yaprağına benzer.

Üzerlik yağının çıkarılması da hardal yağının çıkarılması gibidir. Üzerlik yağı vücuda hararet vericidir, dimağ çevresindeki tabakaların tıkanıklığını açar, burundan damlatıldığı zaman ağrı ve sızıyı giderir. Üzerlik cilde sürülüp ovuşturulduğu zaman; felç, yüz felci ve sara hastalıklarına karşı faydalıdır.

O sedefotu ailesinin bir ferdi. Beyaz çiçekleri var ve yaprakları ise söğüt yaprağına benzer. Onun adı üzerlik. Olgun ve dolgun tohumlarına ise ‘üzerlik tohumu’ denilir. Rengi kırmızıya çalan, susamdan büyük, küçük nohut hacminde tohumları yuvarlak kavuz içindedir. Hafif acı ama lezzetlidir. Çabucak dağılır, kokusu ağır ve uzun müddet bozulmadan kendini muhafaza eder. Tohumu, kökü, yaprağı, çiçeği ve yağı özetle her şeyi kıymetli. Tıbbın ana bitkilerinden biri. Ayrıca boya sanayiinde renklendiricilerinden…

Üzerliğin en bilinen özelliği ‘tütsü’ yönüdür.

Tohumunun Temel Özellikleri

Üzerlik yağı veya suda kaynatılarak elde edilen suyu, burundan damlatılacak olursa, göz kızarmasına karşı faydalı olduğu gibi nezleyi de keser.
Üzerlik yağı veya suda kaynatılarak elde edilen suyu, burundan damlatılacak olursa, göz kızarmasına karşı faydalı olduğu gibi nezleyi de keser.

● Üzerlik tohumu hararet vericidir.

● Ağrıları keser. Her ağrı kesici gibi fazla kullanılması bağımlılığa yol açar.

● Temizleyici, terletici ve cildi güzelleştiricidir.

● Şişmanlatıcı özelliklere sahiptir.

● Hararet verici özelliğinden dolayı vücuttaki kalın ve kaygan karışımları yakar ve idrarla birlikte dışarı atar, kanı temizler ve tabiatı yumuşatır.

● Göz zayıflığı yaşayanlar, üzerliğin tohumunu toz haline getirip bal yahut safran yağı ile karıştırıp içerlerse fayda görürler.

● Bağırsak kurtlarını düşürür

● İdrar ve adet kanamasını ve sütü çoğaltır.

● Cinsel istek ve arzuyu da tahrik eder.

Kaynatılmış suyu cilde sürülür veya içilirse; felç, yüz felci, uyuşukluk, buruşukluk, siyatik, kulunç, bel ağrısı, mafsal ağrıları, sara, sarılık, siroz, adale gevşemesi, asabîye rahatsızlıkları, baş ağrısı, yorgunluk, kazıklıhumma ve bağırsak ağrılarına karşı faydalıdır.

● Kapalı gözenekleri de açar, göğsü ve akciğerleri temizler

● Böbrek ve mesane hastalıklarına karşı da faydalıdır.

● Tatlı su ile yıkanır, sonra dövülüp ezilir, ardından sıcak su içinde bal ve susamyağı ile kaynatılıp içilirse, kusturmak suretiyle mideyi, göğsü, başı ve vücudun üst bölgelerini balgamdan ve toksik maddelerden temizler. Vücutta oluşan iltihaplanmaların da daha hızlı iyileşmesine yardımcı olur. Yani günümüz tabiriyle detoks yapar.

● Eğer bal ile kaynatılıp 30 gün düzenli içilirse; nefes darlığını, müzmin sara ve baş ağrısını iyileştirir. 12 gün devam edilirse siyatik ağrısını keser.

● Turp suyu veya zeytinyağı içinde kaynatılıp kulağa damlatılacak olursa, kulaktaki ağırlığı ve çınlamayı giderir ve işitmeyi kuvvetlendirir. Eğer göze sürme gibi çekilirse, göze gelen perdeye ve göz iltihabına karşı faydalıdır.

● Saç köklerini güçlendirip, saç derisini beslediği için, saç dökülmelerinin, kırılmalarının önüne geçer.

● Sirke ile kaynatılıp zayıf organlar üzerine sürülürse, kuvvetlendirir. Eğer saça sürülürse siyahlaştırır, uyuşukluğu giderir.

● Eğer sızma zeytinyağı ile kaynatılır ve belli bir süre kullanımına devam edilirse, verem ve karaciğer hastalıklarına (sarılık ve siroz gibi) faydalıdır. Yan etkisi ise ekşi nar, elma veya sirke ile yapılmış bal şerbeti ile giderilir.

● Üzerlik yağı veya suda kaynatılarak elde edilen suyu, burundan damlatılacak olursa, göz kızarmasına karşı faydalı olduğu gibi nezleyi de keser.

Üzerlik Yağı Ve Faydaları

Üzerlik yağının çıkarılması da hardal yağının çıkarılması gibidir.

Üzerlik yağı vücuda hararet vericidir, dimağ çevresindeki tabakaların tıkanıklığını açar, burundan damlatıldığı zaman ağrı ve sızıyı giderir. Üzerlik cilde sürülüp ovuşturulduğu zaman; felç, yüz felci ve sara hastalıklarına karşı faydalıdır.

  • Omurgalar üzerine sürüldüğünde his ve harareti kuvvetlendirir, sinirlerde, bağlarda meydana gelen ağrıları çözer, soğuk özellikli mafsal ağrılarına, siyatik, uyuşukluk ve titremeye karşı da faydalıdır.

Üzerlik yağı ile lavman yapılırsa, soğuk özellikli böbrekleri ısıtır, soğuk özellikli siyatik hastalığına, uyuşukluğa ve titremeye karşı da faydalıdır.

Üzerlik Tütsüsü

Üzerliğin en bilinen özelliği ‘tütsü’ yönüdür.
Üzerliğin en bilinen özelliği ‘tütsü’ yönüdür.

Üzerliğin en bilinen yönünün ‘tütsü’ olduğunu belirtmiştik. Onun adı halk arasında "nazar otu"dur. Üzerlik yani nazar otu, insan ve ortamı kötü enerjilerden arındırır. Özellikle ev veya mekânlara gelmiş kem gözlü kimseler gelmeden veya gittikten sonra yakılarak tütsüsü yapılır.

Bu kadim bilgiye sahip olan eski insanlar bunu sürekli yaparlar. Ayrıca bilinir ki, cinler üzerlik tohumunun kokusunu sevmedikleri için yakıldığında o ortamda var iseler orayı terk ederler. Etkiyi artırmak için defneyaprağı kurusu ve/veya günlük bitkisi ile de birlikte yakılır.

Üzerlik Tohumu Çayı

  • Uygun bir kaba 2 su bardağı kadar tatlı su ile 2 tatlı kaşığı kadar üzerlik tohumu koyup 5-6 dakika kadar kaynatın. Sonra süzüp afiyetle için veya demleme aletleri ile demleyin.

NOT: Sürekli kullanılması tavsiye edilmez. Kullanımlarda aralar verilmesi icap eder. Sürekli kullanım bağımlılığa yol açabilir.