Kısa haberler

BAE yönetiminin İsrail anlaşmasına Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan Erdoğan’dan sert tepki geldi.
BAE yönetiminin İsrail anlaşmasına Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan Erdoğan’dan sert tepki geldi.

Geçek Hayat 1034. sayısında dünyadan kısa haberleri bizler için derledi. Başlıklar:

Türkiye Abu Dabi elçisini çekebilir; İlk biyolojik silah Ruslardan; Sessiz sedasız iç savaş; Nazlıaka’ya mahkeme yolu; İnce’den önce davrandı; İhvan'dan bir ölüm daha.

Türkiye Abu Dabi elçisini çekebilir

Birleşik Arap Emirlikleri yönetiminin İsrail anlaşmasına Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan Erdoğan’dan sert tepki gedli.

“Filistin’e yönelik adım yenilir yutulur bir adım değil. Abu Dabi yönetimiyle özellikle diplomatik ilişkileri askıya almak veyahut da bizim de büyükelçiyi geri çekme gibi bir adımımız olabilir” açıklamasında bulunan Erdoğan, “Gemilerimize karşı yapılabilecek en ufak bir saldırıyı cevapsız bırakmayız” dedi. Türkiye düşmanlığı ile tanın BAE yönetiminin Erdoğan’ın çıkışına nasıl bir tepki vereceği pek merak edilmese de Ankara’nın müteakiben atacağı adımlar merak konusu oldu.

İlk biyolojik silah Ruslardan

Rusya, biyolojik silah savaşında şimdilik 1-0 öne geçti.
Rusya, biyolojik silah savaşında şimdilik 1-0 öne geçti.

Bill Gates ve örgüt üyeleri korona aşısı konusunda dünya ile dalga geçen açıklamalar yaparken, Rusya’dan karşı atak geldi. Rusya lideri Putin, korona virüse karşı geliştirilen ilk aşının tescil edildiğini açıkladı. Böylece Rusya, biyolojik silah savaşında şimdilik 1-0 öne geçti görünüyor. Ancak durum tam da öyle olmayabilir. Putin yaptığı açıklamada “Aşının oldukça etkili olduğunu, kararlı bir bağışıklık oluşturduğunu biliyorum. Tekrarlıyorum: Aşı gerekli tüm denemelerden geçti” iddiasında bulundu. Aşının alıcı antikor ve hücresel bağışıklık oluşturduğunu belirten Putin, “Bunu çok iyi biliyorum, zira kızlarımdan biri aşıyı yaptırdı. Bir anlamda kızım da aşı deneyinde yer aldı diyebiliriz” dedi.

Dünyanın geri kalanı ise aşı konusunda çekimser. ABD ve AB ülkeleri, hakkında hiçbir ‘bilimsel’ makale bulunmayan aşının Rus oyunu olup olmadığını tartışıyor. Rusya’yı iyi tanıyan ülkeler ise Putin’in bunu nasıl bir silaha dönüştürebileceğini iyi biliyor.

Sessiz sedasız iç savaş

ABD’nin bazı bölgeleri iç savaş görüntülerini aratmayan sahneler yaşıyor.
ABD’nin bazı bölgeleri iç savaş görüntülerini aratmayan sahneler yaşıyor.

Basında çok yer almasa da, ABD’nin bazı bölgeleri iç savaş görüntülerini aratmayan sahneler yaşıyor. Chicago kentinde bir şüpheliyi gözaltına almak isteyen polislere atış açılması, polisin de karşılık verip bir çocuğu yalamasıyla ortalık karıştı. Bir anda sokaklara dökülen binlerce ABD’li lüks mağazaları yağmalayıp dükkânları ateşe verdi. Polisin gerçek mermilerle ateş açtığı olaylarda en az 13 polis de yaralandı. 100’den fazla ‘sokak direnişçisi’ ise gözaltında.

Nazlıaka’ya mahkeme yolu

Aylin Nazlıaka
Aylin Nazlıaka

CHP’nin yeni Kadın Kolları Başkanı Aylin Nazlıaka, İstanbul Sözleşmesine karşı olan erkekler için ‘tecavüzcü’ dedi. Daha da ileri giden Nazlıaka “Erkekler, İstanbul Sözleşmesi’nden rahatsız değil; eşine, sevgilisine ya da hiç tanımadığı bir kadına şiddet uygulayan, katleden, tacizci, tecavüzcü erkekler rahatsız” dedi. Bu ifadelerin ardından sosyal medyada Nazlıaka için suç duyurusunda bulunma çağrısı yapıldı. AK Partili kadınların, kullandığı uygunsuz bir ifade nedeniyle A. Dilipak hakkında suç duyurusunda bulunmasını hatırlatan twitter kullanıcıları, bu seferberliği örnek göstererek Nazlıaka için de şikâyet çağrısı yaptı.

İnce’den önce davrandı

Muharrem İnce
Muharrem İnce

2014 yılında DAEŞ’in Musul konsolosluğumuza yaptığı baskının sorumlusu olarak gösterildi. Hiçbir önlem almadığı için yapılan baskında rehin alındı ve 101 gün teröristlerin elinde kaldı. Daha sonra devlete sırtını dönüp CHP’den milletvekili oldu. CHP’de istediğini alamayınca onlara da sırtını döndü. Ama bu sefer döner dönmez Kılıçdaroğlu tarafından partiden atıldı. Bir süredir parti çalışmaları yapan Öztürk Yılmaz, kurduğu yenilik partisinin tek adayı olarak geçtiğimiz hafta genel başkan seçildi. Yılmaz ilk açıklamasında ‘tek başına iktidar olacağız’ dedi. Böylece CHP’den kopan yeni bir parti daha siyasetteki yerini aldı. Gözler şimdi Muharrem İnce’de.

İhvan'dan Bir Ölüm Daha

Mısır'da tutuklu bulunan Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) liderlerinden İsam el-Iryan 66 yaşında vefat etti.
Mısır'da tutuklu bulunan Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) liderlerinden İsam el-Iryan 66 yaşında vefat etti.

Müslüman Kardeşler Teşkilatının önemli isimlerinden İsam el-İryan tutuklu bulunduğu hapishanede vefat etti. 66 yaşındaki el-İryan için web sitesinden açıklama yapan İhvan, Akrep Hapishanesinde 7 yıldır gayri insani şartlar altında tutuklu kaldığını belirtti. "Şehitler böylece birbirleri ile yarışırlar. Davalı ve davacı Allah katında toplandığında ne acı bir kısas vardır" diyerek şehadetini duyurdu. İhvan Sözcüsü Talat Fehmi İryan'ın ölüm nedeninin bilinmediğini ve ziyaret yasağı uygulandığını aktardı. Iryan'ın avukatı Abdulmunim Abdulmaksud, yaptığı açıklamada, defin tarihinin henüz belli olmadığını aktardı.