Lübnan gözüyle Türkiye

Beyrut'ta Türk bayrakları
Beyrut'ta Türk bayrakları

Beyrut liman faciası gerçekleşince yardıma ilk koşanların içerisinde Türkiye vardı. Türkiye tereddütsüz bir şekilde Lübnan’ın yanında yer aldı, acısına ortak oldu. Yaralıların tedavi edilebilmesi için sahra hastanesi kurdu, 5 bin 500 ton buğday tedarik etti. Ayrıca Lübnan’daki insânî yardım kuruluşlarını seferber ederek muhtaç durumdaki insanlara acil yardımlarda bulundu. Lübnanlı yetkililer ile biraraya gelen Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay Beyrut limanının yeniden inşasını üstleneceklerini taahhüt etti.

İnsânî mevzular söz konusu olduğunda Türkiye’nin kesinlikle tarafsız kalmadığına, insaniyet namına üzerine düşeni fazlasıyla yerine getirdiğine şahit oluyoruz. Bu da elbette kalplerde yerini buluyor. İnsanlar, zor zamanlarında yanlarında kimi görüyorlarsa ona derin bir muhabbet ve bağlılık duyuyor. Lübnan halkı, kardeş Türkiye’yi yanında görmekten son derece memnun. Nitekim Hasbani Belediyeler Birliği Başkanı Sami es Safedi, Türkiye’nin Lübnan Büyükelçisi Hakan Çakıl’a Lübnan halkının kronik sorunlarını çözme noktasında geliştirilen projeler için teşekkürlerini iletti.

  • Türkiye’nin Lübnan halkının sorunlarıyla samimi bir şekilde ilgileniyor olması ve bu noktada çözümler üretmesi Lübnan vicdanında olumlu yankılar buluyor, ülkedeki varlığını da bir şekilde pekiştiriyor.

Lübnan’ın Türkiye algısını maalesef bildiğiniz gibi mezhepçi yaklaşımlar belirliyor. Tarih algısı da buna göre oluşturulduğu için Türkiye’nin müşahhas / görünür işler yapması bu açıdan önemli. Lübnan toplumunda seyahat veya öğrenim için gidilecek en yakın ülkelerden birinin Türkiye olduğunun altını çizelim bu arada. Son otuz yıldır Türk mamullerinin Lübnan pazarında bir yeri bulunduğunu da unutmayalım.