Rusya yalan mı söylüyor?

Rusya kendilerinde korona yokmuş gibi davransa da virüs Putin’in sarayında dolaşıyor.
Rusya kendilerinde korona yokmuş gibi davransa da virüs Putin’in sarayında dolaşıyor.

Dünyanın birçok ülkesine yayılan ve ciddi önlemler alınmasına rağmen hızla büyüyen koronavirüs salgını her gün insanların ölmesine neden oluyor. Ölümlerin en fazla olduğu ülkelerin başında İtalya ve İspanya geliyor. Rusya, büyük coğrafyasına rağmen virüsten nasıl bu kadar uzak kalabildi yahut gerçekten kalabildi mi? Üstelik Çin’in yakın komşusu olarak.

Dünyayı etkisi altına alan koronavirüs her geçen gün hızla yayılırken rakamlara göre Rusya neredeyse en düşük yayılma hızına sahip ülkelerden biri gibi gösteriliyor. Büyük coğrafyasının yanı sıra, dolaşımda olan vatandaşlarının bu virüsü getirmemiş olması oldukça şaşırtıcı. Tüm dünyada Rusya’nın koronavirüs vak’aları hakkında yalan söylediği yazılıp çiziliyor.

Salgın yoksa
Salgın yoksa

Bu iddialardan ilki, Rusya Doktorlar Birliği Sendikası’na ait. Sendika, ülkedeki koronavirüs salgınının gerçek boyutunun gizlendiğini ve vak’aların "zatürre" olarak kaydedildiğini öne sürüyor. Öte yandan Tüketici Haklarının Korunması ve İnsan Refahının Denetlenmesi Federal Servisi'nin verilerine Rusya'da koronavirüs şüphesi nedeniyle 138 bin 869 kişi tıbbi gözetim altında bulunuyor. Yani Rusya insanlığın gözünün içine baka baka yalan söylüyor.

Bu iddiların yanı sıra Rusya’da alınan önlemlerin kapsamı, hastalığın büyük bir yayılım hızına sahip olup olmadığı sorusunu akıllara getiriyor.

  • Putin salgın nedeniyle, ülke genelinde 1 haftalık ücretli tatil ilan edildiğini duyurdu. Halbuki tatilin ilan edildiği gün Rusya'da resmi olarak sadece 658 vaka 3 de ölü vardı. Bu önlemlere rağmen ancak 27 Mart itibariyle kafe gibi kamuya açık mekanların kapatılması kararı alındı. Salgın yoksa Putin neden tatil ilan etti? Elbette salgın vardı ve gizleniyordu.

Korona Kremlin'de

İngiltere’de Prens Charles’ten sonra başbakan Boris Johnson’da da korona tespit edildi ve karantinaya alındılar. Bu haberden sonra geçtiğimiz cuma günü Kremlin çalışanlarında da korona tespit edildiği duyuruldu. Rusya kendilerinde korona yokmuş gibi davransa da virüs Putin’in sarayında dolaşıyor.

Korona'dan Söz Edene Hapis

Rusya’da, yeni tip koronavirüs salgınına karşı alınan tedbirleri ihlal edenlerin "terör, holiganlık, sabotaj eylemi" kapsamında cezalandırılması konuşuluyor.

Ortaya atılan iddialardan bir diğeri de Rus ordusunun koronavirüse karşı tatbikat yaptığı. Bu tatbikatın nedeninin kitle imha silahı, biyolojik ve kimyevî silah kullanımı sırasında savaş için eğitilen dünyanın en büyük ordusuna sahip olması olarak gösteriliyor.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo da Rusya’yı koronavirüs salgını hakkında doğru olmayan bilgileri yaymakla suçladı. Pompeo, bu ülkelere yalan bilgileri yaymalarına son vermeleri gerektiğini 'doğrudan söylediklerini' ifade etti.

Aslan Önlemi Yalan Çıktı

Rusya devlet başkanı Vladimir Putin’in koronavirüs tedbirleri kapsamında insanların sokağa çıkmasını önlemek için Rus şehirlerinin sokaklarına yaklaşık 800 aslan ve kaplan çıkardığı haberi sosyal medyada en çok paylaşılan haberlerden birisi oldu. Elbette bu haber gerçeği yansıtmıyordu. Aslanların çekilen fotoğrafları

Daily Mail ve New York Post tarafından 2016 Nisan ayında paylaşılmış. Fotoğrafın çekildiği yer de Güney Afrika’nın Johannesburg şehri. Yani Rusya’da böyle bir önlem alındığı bilgisi doğru değil.

Rusya 22 Mart tarihinde İtalya’ya koruyucu ekipman ve koronavirüsle mücadele konusunda yardımcı olacak uzman ekipler gönderdi. Bazı iddialara göre Rusya bu yardımla kendi ülkesinde bir sorun olmadığı imajını vermeye çalışıyor.

  • Söylenenlerin bir kısmı her ne kadar iddialardan ibaret de olsa ülkede çıkan vaka sayısına göre yanlış giden işler olduğu kesin. Rus’un yalan balonu patlar ama ne zaman bilinmez.