Twitter Trump’a savaş açtı

Şimdilik ABD genelindeki gösterilerle uğraşan Trump’ın, bu günleri atlatabilirse, Twitter ve bazı medya kuruluşlarıyla ayrıca savaşmasını beklemek yanlış olmaz.
Şimdilik ABD genelindeki gösterilerle uğraşan Trump’ın, bu günleri atlatabilirse, Twitter ve bazı medya kuruluşlarıyla ayrıca savaşmasını beklemek yanlış olmaz.

Türkiye’de de siyasi manipülasyonları nedeniyle sık sık eleştirilen ve FETÖ’cülere verdiği desteği gizlemeyen Twitter, ABD’de seçimler yaklaşırken de tarafını belirledi. Twitter, dünya genelindeki en sadık kullanıcılarından biri olan Trump’a savaş açtı.

Trump’ın yeni kararnamesine Twitter’ın cevabı ise ‘burada kanun benim’ oldu.
Trump’ın yeni kararnamesine Twitter’ın cevabı ise ‘burada kanun benim’ oldu.

Olaylar, Twitter’ın yalan haber ve bilgileri kısıtlamak için uygulamaya koyduğu "bilgiyi doğrulama" etiketini Trump'ın üzerinde denemesiyle başladı. ABD Başkanı’nın California eyaletindeki "uzaktan oylama" hakkında attığı tweetlerin altına CNN’in linkini ekleyen twitter, sert tepki gördü. Yeni uygulamayı ifade hürriyetine tecavüz olarak gören, dahası tweetinin altına ‘sahte habercilik’ yaptığını sık sık belirttiği CNN’in linki eklenen Trump, sosyal medya şirketlerinin denetim altına alınması için harekete geçti.

Artık yayınlanan mesajlardan sorumlular

  • ABD'de sosyal medya şirketlerini içeren ‘İletişim Uygunluk Yasası'nın 230. Maddesi, sosyal medyada yayınlanan mesajlardan dolayı şirketlerin suçlanamayacağını içeriyordu. Twitter ve Facebook gibi şirketleri "yayıncı" olarak değil bir "platform" olarak değerlendiren yasa, sosyal medya şirketlerine de içerik konusunda sorumluluktan muafiyet tanıyordu.

Fakat Twitter’ın düşmanca tavrı, tüm sosyal medya platformlarına pahalıya patladı. Trump, imzaladığı bir kararname ile, sosyal medya şirketlerinin daha sıkı denetlenmesinin önünü açtı. Böylece ABD mahkemeleri ve federal kurumlar, Facebook ve Twitter gibi şirketlere karşı gerektiğinde yasal işlem başlatabilecek.

Twitter’dan karşı hamle

 Trump’ın ırkçı beyaz polislerin öldürdüğü zenci Floyd için yapılan eylemler hakkında attığı bir tweet Twitter tarafından kısıtlandı.
Trump’ın ırkçı beyaz polislerin öldürdüğü zenci Floyd için yapılan eylemler hakkında attığı bir tweet Twitter tarafından kısıtlandı.

Trump’ın yeni kararnamesine Twitter’ın cevabı ise ‘burada kanun benim’ oldu. Trump’ın ırkçı beyaz polislerin öldürdüğü zenci Floyd için yapılan eylemler hakkında attığı bir tweet Twitter tarafından kısıtlandı. Trump’ın 29 Mayıs’ta paylaştığı "Bu EŞKIYALAR, George Floyd'un anısına saygısızlık ediyor ve buna izin vermeyeceğim. Şimdi Vali Tim Walz'la konuştum. Ordunun sonuna kadar yanında olduğunu söyledi. Zorluk çıkması halinde durumu kontrol altına alacağız. Yağma başlarsa ateş açma da başlar. Teşekkür ederim" mesajı, Twitter tarafından "Bu mesaj, şiddetin yüceltilmesine ilişkin Twitter kurallarını ihlal etmektedir” denilerek açıkça sansürlendi.

  • Şimdilik ABD genelindeki gösterilerle uğraşan Trump’ın, bu günleri atlatabilirse, Twitter ve bazı medya kuruluşlarıyla ayrıca savaşmasını beklemek yanlış olmaz.

11 yıldır Twitter’da

2009 yılının Mart ayından bu yana Twitter’ı aktif olarak kullanan Trump, bugüne kadar 53 bine yakın tweet attı. Başkan olduktan sonra hesabını daha aktif kullanmaya başladı. 4 yıllık başkanlığı süresinde en çok ‘Rusya ve seçim hilesi’ konusunda tweet attı. Bu konu hakkındaki yaklaşık 1080 tweeti ile bu konudaki tartışmalara ve yargı sürecine cevap verdi. Bunu 857 tweet ile Fox News ve Fox sunucusu Sean Hannity hakkındaki paylaşımları izledi. Kendisi hakkında olumsuz haber yapan medya için kullandığı ‘Fake News’ kalıbını yaklaşık 800 tweette kullandı. Bir o kadar tweet de CNN, NBC ve New York Times’ı hedef alarak attı.