Yazarlar Birliği'nde edebiyat şöleni

Birçok sevilen isim gençlerle buluştu...
Birçok sevilen isim gençlerle buluştu...

Batı lisanında “literature” kelimesi, harf demek olup daha sonra mektup yerine kullanılan “letter”dan gelir. Çünkü Batı dünyasının kökeni yazılı kaynaklara dayanır. Bizde ise sözlü kültür ile harmanlanmış olan yazılı metinlerimiz edeb ile irtibatlı olarak “edebiyat”tan gelir. Bu sebepten edebiyat, kültürlerin kâğıt üzerindeki bir yansımasıdır aynı zamanda.

Türkiye Yazarlar Birliği, bu muazzam mirasımızı canlandırmak adına edebiyatımızı bir festivale/şenliğe dönüştürerek bu yıl 11.’sini düzenledi. Yazarlar Birliği (TYB) İstanbul Şubesi edebiyat festivalini bu sene Gençlik ve Spor Bakanlığı, İstanbul Ticaret Odası, Fatih, Zeytinburnu, Pendik ve Sultanbeyli belediyeleri ile Tvnet’in desteğiyle tertip etti. Edebiyat şöleni 26-27-28 Aralık tarihlerinde “Edebiyat ve Gençlik” temasıyla İstanbullularla buluştu.

Halka açık olarak yapılan festivale, sanat ve fikir dünyamızın güzide isimleri katıldı. Gerçekleştirilen paneller, söyleşiler, şiir ve müzik dinletileri, edebiyatseverleri capcanlı bir kültür aktivitesiyle buluşturdu. 30’dan fazla yapılan oturumda 80’e yakın konuşmacı yer aldı. Müzik ve şiir dinletileri, tiyatro gösterimi, belgesel-film, yarışmalar, hediye kitaplar “edebiyat festivalini” renklendirdi.

SÖZ SANATLARININ YERİ

Açılış konuşmasını Türkiye Yazarlar Birliği Şeref Başkanı D. Mehmet Doğan’ın yaptığı festivalde kanun virtüözü ve bestekâr Göksel Baktagir’in mini konseri oldukça ilgiyle karşılandı. Akabinde Türkiye Yazarlar Birliği İstanbul Şube Başkanı Mahmut Bıyıklı’nın idaresinde, A. Ali Ural ve Doç. Dr. Mehmet Samsakçı’nın konuşmaları yer aldı. Yine Türkiye Yazarlar Birliği Genel Başkanı Musa Kazım Arıcan da açılış gününde Doç. Dr. Dursun Ali Tokel ve Prof. Dr. Şaban Sağlık’ın konuştuğu “Edebiyatçıların Gençlik Yılları” başlıklı oturumu yönetti.

Kızlarağası Medresesi'nde Naime Erkovan'ın moderatörlüğünde gerçekleşen oturuma katılan yazarlar ilk kitaplarını ve yazma ilgilerinin nasıl ortaya çıktığını anlattı.
Kızlarağası Medresesi'nde Naime Erkovan'ın moderatörlüğünde gerçekleşen oturuma katılan yazarlar ilk kitaplarını ve yazma ilgilerinin nasıl ortaya çıktığını anlattı.

Kızlarağası Medresesi’nde Dr. Savaş Ş. Barkçin de gençlerle başbaşa sohbet etti.

Bizzat bize verdiği bilgi gereğince edebiyatımızı nasıl anlamalıyız sorusu üzerinde bir sohbet gerçekleştirdi. Kadimi bugüne bağlamak, güzel ve iyi olmak; bunların hepsinin de edebiyat ile ilişkisini kurmak üzerine inşa ettiği muhabbetinde tevhide bağlanmada söz sanatlarının yerini izah etti.

BİRÇOK SEVİLEN İSİM GENÇLERLE BULUŞTU

Festival, bu yıl İstanbul’un muhtelif mekânlarına yayılarak icra edildi. Yoğunluklu olarak TYB İstanbul’un mekânı olan Kızlarağası Medresesi’nde gerçekleşen etkinliklerin bir kısmı Akademi Beyoğlu, İstanbul İl Milli Eğitim Kütüphanesi, Pertevniyal Lisesi, Üsküdar Ali Fuat Başgil Anadolu İmam Hatip Lisesi’nde yapıldı.

Necip Fazıl Kısakürek, Sezai Karakoç ve İsmet Özel gibi edebiyatımızın meşhur simaları için gerçekleştirilen özel oturumlarla birlikte festival âdeta doyum noktasına ulaştı. Edebiyat ve düşünce dünyamızın önemli isimlerinden olan Yusuf Kaplan, Ümit Meriç, Ahmet Murat, Belkıs İbrahimhakkıoğlu, Aykut Ertuğrul, Güray Süngü, Turgay Anar ve daha birçok sevilen isim edebiyatseverlerle buluştu.

Nice edebî festivallere…