Yedi soruda fay yasası

Afet riskini en aza indirmek için, fay hatları ve dere yatağında yapılaşmaların önüne geçilecek.
Afet riskini en aza indirmek için, fay hatları ve dere yatağında yapılaşmaların önüne geçilecek.

Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunulacak olan 'Fay Yasası' kapsamında fay hatları üzerine yapılan binaların dönüştürülmesi ve daha güvenli bölgelere aktarılması gündemde.

1- Fay yasası neyi içeriyor?

Yasayla afet riski bulunan bölgeler için yapılaşma denetimi getirilecek. Fay hatları ve yakın bölge üzerinde yapılaşma yasak olacak. Riskli bölgelere kurulan yapılar içinse kentsel dönüşüm uygulanacak.

2- Yasa sonrası atılacak adımlar neler?

Afet riskini en aza indirmek için, fay hatları ve dere yatağında yapılaşmaların önüne geçilecek. Bu sahalarda bulunan yapılarınsa kentsel dönüşümle yıkılarak vatandaşların daha güvenli bölgelere taşınması ön görülüyor.

3- Elde edilen bilgiler paylaşıma açık olacak mı?

Afet risklerine karşı toplumun her kesiminde bilinç düzeyinin yükseltilmesi hedefleniyor. Bu nedenle veriler, belediyelerle ve üniversitelerle paylaşılacak. Üniversitelerde seminerler, ulusal ve uluslararası konferanslar düzenlenmesi sağlanacak.

4- Kentsel dönüşüm etkilenecek mi?

Binaların yaşı ve yapı durumuna göre nitelikli bir kentsel dönüşüm planlanacak. Şehir merkezlerinden başlayacak dönüşümle konutlar sağlamlaştırılacak. Henüz çerçeve tam olarak netleşmese de düzenlemeyle kentsel dönüşüm çalışmalarında fay hatları üzerinde bulunan yerleşim yerlerine öncelik verilmesi de gündemde.

Afet risklerine karşı toplumun her kesiminde bilinç düzeyinin yükseltilmesi hedefleniyor.
Afet risklerine karşı toplumun her kesiminde bilinç düzeyinin yükseltilmesi hedefleniyor.

5- İmar planı değişecek mi?

Fay hatlarına bina yapılmasına izin verilmemesi için, belediyelerin imar planlarında kalıcı düzenlemeler yapılması planlanıyor.

6- Fay hatları üzerinde yerleşim var mı?

Fay hatları üzerinde yer alan 18 il, ilçeleri ve köylerindeki yapılaşma oranının yüksek olduğu, yaklaşık 100 bine yakın binanın bulunduğu ifade ediliyor.

7- Yasa ne zaman görüşülmeye başlanacak?

Hukukî inceleme yapılıp, raporlar teklif haline getirildikten sonra meclisin açılmasıyla gündeme alınıp yasalaşması bekleniyor.