Assange ABD'ye iade edilecek mi?

Julian Assange, gözaltına alındı.
Julian Assange, gözaltına alındı.

Wikileaks'in kurucusu Julian Assange, 2012'de sığındığı Londra'daki Ekvador Büyükelçiliği'nde bugün gözaltına alındı. ABD'nin tutuklama kararı kapsamında İngiliz güvenlik güçlerince yakalanan 47 yaşındaki Assange'ın ABD'ye iade edilip, edilmeyeceği tartışılıyor. Uluslararası kurallara göre 'idam' cezasının bulunduğu ülkelere iade sağlanmıyor ancak ABD'nin 'idam' uygulamasının geçerli olmadığı eyaletleri için farklı bir süreç işletilebilir.

Julian Assange, Wikileaks tarafından geçen hafta yapılan açıklamada, üst düzey bir Ekvador yetkilisinin, "Assange'ın günler hatta saatler içinde elçilik binasından çıkarılacağını ve gözaltına alınması için İngiltere ile anlaşmaya varıldığını söylediği" belirtilmiş ardından bugün Ekvador'un sığınma hakkını geri çekmesiyle 2012'den beri yaşadığı Ekvador Büyükelçiliğinde gözaltına alınmıştı.

Dünya medyası konuya büyük ilgi gösterdi.
Dünya medyası konuya büyük ilgi gösterdi.

ABD iade edilmesini istedi

Reuters haber ajansının haberine göre, ABD, Wikileaks'in kurucusu Julian Assange'nin iadesini istediğini duyurdu.

İngiliz polisi tarafından sabah saatlerinde Londra'daki Ekvador Büyükelçiliğinde gözaltına alındıktan sonra Londra polisi, 47 yaşındaki Julian Assange'ın ABD'li yetkililer adına tutuklandığını açıklandı.

Julian Assange'nin ABD'ye iade edilip edilmeyeceği merak konusu.
Julian Assange'nin ABD'ye iade edilip edilmeyeceği merak konusu.

ABD'ye iade edilecek mi?

Ekvador’un sığınma hakkını geri çekmesinin ardından gözaltına alınan Assange hakkında merak edilen en önemli soru, 'ABD'ye iade edilip edilmeyeceği' oldu.

Assange'nin ABD’ye iadesi düşünülüyordu fakat, iade edileceği ülkede idam cezasının olması halinde iade işleminin gerçekleşmeyeceğinin garanti altında olduğu ve böyle bir durum karşısında ABD'ye iadesinin olmayacağı iddia edildi.

ABD'nin bazı eyaletlerinde idam cezası bulunmuyor. Assange'nin böyle bir durum karşısında ABD'ye iadesinin önünün açılabileceği de iddialar arasında yer aldı.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov konuya ilişkin açıklama yaptı.
Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov konuya ilişkin açıklama yaptı.

Rusya'dan açıklama: Tüm haklarına saygı gösterileceğini umuyoruz

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, gözaltına alınan Wikileaks kurucusu Julian Assange'ın tüm haklarına saygı gösterileceğini umduklarını söyledi.

Peskov, gazetecilerin sorularını yanıtlayarak, Assange'ın gözaltına alınmasına ilişkin "Tüm haklarına saygı gösterileceğini umuyoruz." dedi.

2012'den beri büyükelçilikte yaşıyordu

ABD Dışişleri Bakanlığının çok sayıda yazışmasını internet sitesi aracılığıyla kamuoyuna duyuran ve tartışmalara neden olan 47 yaşındaki Assange, 2012'den beri Londra'nın Knightsbridge semtindeki Ekvador Büyükelçiliğinin bir odasında yaşıyordu.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >