Güvenli Bölge: Venezuela'da bitmeyen ABD darbesi

Güvenli Bölge
Güvenli Bölge

İsmail Halis ve Mete Yarar'ın sunumuyla "Güvenli Bölge" programında, Venezuela'da bugün yaşanan darbe kalkışması, kendini geçici başkan ilan eden Juan Guaido'ya 'koşulsuz' destek veren ABD'nin tavrı ve Türkiye gündemini yakından ilgilendiren dünyanın en büyük Savunma Sanayii Buluşması 'IDEF' derinlemesine masaya yatırıldı.

Her hafta salı günü ülke, bölge ve dünya gündemine dair bir çok konunun tartışılıp konuşulduğu “Güvenli Bölge” İsmail Halis ve Mete Yarar'ın sunumuyla GZT sosyal medya hesaplarından canlı yayınlandı.

Bu hafta ele alınan bazı konu başlıkları şöyle:

● Venezuela'da bitmeyen ABD darbesi

● Dünyanın en büyük Savunma Sanayii Buluşması: IDEF

● Tel Rıfat'ta operasyon

● S-400 ve F-35'in küresel etkileri

Uluslararası Savunma Sanayi Fuarı IDEF

IDEF'19, TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi'nde bu yıl 14. kez Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve çok sayıda katılımcıyla kapılarını açtı.

Bin 61 firma katılıyor

Fuara bu yıl 576 yabancı, 485 Türk olmak üzere toplam bin 61 firma katılıyor. Türk firmalarının 250'si KOBİ'lerden oluşuyor. Dünyanın farklı coğrafyalarından 68 ülkeden 550 kişiden oluşan 150 heyetin katılım sağlayacağı fuarda, heyetlerde 68 üst düzey yetkili yer alacak. Fuar kapsamında 4 bin 420 planlı görüşme gerçekleştirilecek. Fuarda 70 imza töreni gerçekleştirilmesi planlanıyor. İmza törenleri ile yerli ve yabancı iş birlikleri ilan edilecek.

Fuarda dikkati çeken birçok ürün sergileniyor.
Fuarda dikkati çeken birçok ürün sergileniyor.
  • Fuar 30 Nisan'da kapılarını açtı ve 3 Mayıs'a kadar sürecek.

Güvenlik Politikaları Uzmanı Mete Yarar, TÜMOSAN dahil olmak üzere birçok grubun kendi motorlarını ürettiğini ve bu motorların envanterlere katıldığına işaret ederek fuar hakkında şöyle konuştu:

"Yerli savunma sanayi firmalar arttı"

"Kara araçları özellikle inanılmaz bir boyuttaydı. Aksungur'u çok yakından görme fırsatım oldu. ASELSAN'ın ürün çeşitliliği gerçekten çok fazlasıyla vardı. Beni çok mutlu edenlerden bir tanesi de yerli savunma sanayi firmasının çok artmış olması ve bu firmaların yalnızca ana ürünlerini değil destekleyici yan ürünler dahil olmak üzere birçok ürünü geliştirdiğini görmek beni çok mutlu etti.

Mete Yarar, IDEF'e ilişkin gözlemlerini seyirciyle paylaştı.
Mete Yarar, IDEF'e ilişkin gözlemlerini seyirciyle paylaştı.

Hepsi küçük ölçekli firmaların ötesine geçmiş, kendisini ispatlamış ve yurt dışına ihracatta fazlalaşmış firmalar diyebiliriz.

İsmail Halis çelik zırhlı yeleği izleyicilere tanıttı.
İsmail Halis çelik zırhlı yeleği izleyicilere tanıttı.

Programda hafifletilmiş zırhlı levha seyirciye tanıtıldı

Fuara katılan firmalar, elinde gördüğün bir zırh çelik yelek üretti. Normalde bu levhayı görev yaptığım yıllarda çelik yeleklerin içine koyuyorlardı. O levhaların ağırlığı 4-5 kilogramı buluyordu. Suriye'de de bunları giymek zoruna kalmıştık. Yalnızca ön kısmı 4-5 kilogramdı çift taraflı takılan şeydi bu. Ağır bir zırhtı.

Beni mutlu eden şey levhaların yeni şekliydi bu şekilde üretim yapabilmesi beni umutlandırdı. İhracatta yapılıyor. Programa getirdiğim levha tam olarak bu diyebiliriz.

"Yüzlerce Türk firması IDEF'e katılıyor"

Eskiden IDEF'e katılan firmaların sayısı bir elin parmakları kadardı. Bugün yüzlerce firma katıldığını görüyoruz. İlerde Türk firmalarının sayısı yabancı firmaları geçecek. ASELSAN beni çok etkiledi. Çok geniş bir ürün yelpazeleri vardı. Firmaların kendilerine güvenleri, iyi niyetleri beni çok mutlu etti. Savunma sanayiyle ilgili firmaların 'Güvenli Bölge'yi takip etmesi bizi mutlu etti. Zira yerli ve milli firmaları programda desteklememizden çok mutlular."

IDEF fuarında TÜBİTAK'ın geliştirdiği Türkiye'nin ilk lazer tüfeğini gördüm.

Mete Yarar'a IDEF'19 ile ilgili 'en çok heyecan veren ürün hangisiydi?' sorusu soruldu:

'Call Of Duty' detayı

Yarar, "'Call Of Duty' oyununda baktığınız oradaki ürünlerin Türk savunma sanayi tarafında üretilip hayata geçirildiğini söyleyebilirim. Bu ürünlerin tamamının milli yazılımlarla yapılabilmiş olması da çok güzel." dedi.

Gökbey IDEF'19'da sergilendi.
Gökbey IDEF'19'da sergilendi.

IDEF Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı'nda TÜBİTAK'ın geliştirdiği Türkiye'nin ilk lazer tüfeğini gördüğüne değinen Yarar şu ifadeleri kullandı:

"Birbirinden çok bağımsız ürünler vardı fuarda. Denizaltı için Torpido Savar diyebileceğim, karşı Torpido da yapılmış koral da yapılmış birbirinden uç yerlerde ürünler çıkartılıyor. Birbirinden çok çok farklı yerlerde ürünler mevcuttu. Tübitak'ın ürettiği ürünlere bakıyorum, 1-3 yıl arasında üretilmiş bizim mühendislerimiz bu konuda çok başarılı.

IDEF'19 Savunma Sanayi Fuarı
IDEF'19 Savunma Sanayi Fuarı

"3 ülkenin ürettiği ürünleri tek başımıza üretebiliyoruz"

Tek şikayetçi olduğum konu Türkiye hep kötü şeyleri konuşurken 3 ülkenin yapabildiği ürünleri üretebiliyoruz teknolojik anlamda dünyanın nadir ürettiği ürünleri söylemiyoruz. Daha görünür hale getirmemiz lazım bu ülkenin neleri başardığını göstermemiz lazım. İğneden ipliği derler ya neler üretiliyor tabanca tüfekten bahsetmiyorum kripto cihazlardan tut yüzlerce yazılım gerektiren malzemeden bahsediyorum. Hepsi üst düzey teknolojik ürünler. Mühendislerimizin başarı hikayesi Türkiye'mizin başarı hikayesi.

Fuarda sergilenen silahlar dikkati çekti.
Fuarda sergilenen silahlar dikkati çekti.

"Yabancı firmalara bağımlılığımız azalıyor"


3 Nisan Salı günü Güvenli Bölge'de ne konuşuldu?

👇

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >