Pençe Harekatı'nda iki hafta geride kaldı: İşte sınır ötesinde bugüne dek yaşananlar

Irak'ın kuzeyinde terör hedeflerine yönelik başlatılan Pençe Harekatı devam ediyor.
Irak'ın kuzeyinde terör hedeflerine yönelik başlatılan Pençe Harekatı devam ediyor.

Milli Savunma Bakanlığı, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Irak'ın kuzeyindeki Hakurk bölgesinde yürüttüğü Pençe Harekâtı kapsamında bölgede tespit edilen PKK'lı teröristlere ait hedeflerin vurulmaya devam ettiğini açıkladı. PKK'lı teröristlere ait sığınak, barınak ve mühimmat depoları hava harekatıyla vurulurken, 27 Mayıs'ta başlayan Pençe Harekatı'nda, terör örgütü PKK'ya karşı yürütülen operasyonlar kararlı şekilde devam ediyor.

Türkiye'nin Irak'ın kuzeyindeki Hakurk bölgesinde bulunan terör örgütü PKK hedeflerine karşı başlattığı Pençe Harekatı tüm hızıyla sürüyor. Karadan ve havadan düzenlenen operasyon kapsamında yaklaşık 17 bin Mehmetçiğin görev aldığı harekat kapsamında ilerleyiş sürüyor.

1995 yılında TSK tarafından 'Çelik', 1997'de ise 'Çekiç' adını taşıyan harekatlarla aynı bölgede düzenlenen operasyonların bir benzeri olma özelliğini taşıyan Pençe Harekatı, terörle mücadelede kritik rol oynuyor.

Irak'ın kuzeyindeki Hakurk bölgesinde 17 gündür devam eden Pençe Harekatı'nda 100'den fazla mağara ve sığınak kullanılamaz hale getirildi.

Milli Savunma Bakanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, 27 Mayıs'ta başlayan Pençe Harekatı'nda terör örgütü PKK'ya karşı yürütülen operasyonların kararlı şekilde devam ettiğinin altı çizildi.

Tuzaklanan patlayıcılar etkisiz hale getiriliyor

Komandolar, zorlu arazi şartlarına rağmen PKK'lı teröristler ile kullandıkları mağara ve sığınakları imha ederken, tuzaklanan mayın ve el yapımı patlayıcılar da etkisiz hale getiriliyor.

Harekatta 43 PKK'lı terörist etkisiz hale getirilirken 17'inci gününde yaklaşık 24 mayın/EYP daha tespit edilerek imha edildi. Böylece bugüne kadar imha edilen mayın/EYP sayısı 77 oldu.

  • Harekatın başlangıcından bu yana teröristlerin kullandığı 100 mağara ve sığınak kullanılamaz hale getirildi.

Sığınaklardan bugüne kadar neler ele geçirildi?

Sığınaklarda, 10 AK-47 piyade tüfeği, 9 bin 730 AK-47 mühimmatı, bir dragunov keskin nişancı tüfeği, bir BKC makineli tüfek, 600 BKC mühimmatı, iki RPG-7 roketatar, 15 RPG-7 roketi, iki doçka uçaksavar makineli tüfeği, 6 bin 693 doçka mühimmatı, 13 antitank roket, 6 el bombası, 3 bin 200 kilo patlayıcı yapımında kullanılan amonyum nitrat, 21 havan mühimmatı, 13 jeneratör, 2 sabit merkez telsizi, 104 jelikan benzin, 9 dizüstü bilgisayar ve EYP yapımında kullanılan malzemeler ile çok miktarda yaşam malzemesi ele geçirildi.

4 girişli 13 odalı sığınak imha edildi

Geçtiğimiz pazar günü ise teröristlerin kullandığı ve 4 ayrı girişi bulunan 13 odalı bir sığınak tespit edildi. Sığınak içerisinde yaşam malzemelerinin yanı sıra, 200 adet elektrikli fünye, 100 adet normal fünye, 15 adet hazırlanmış pil düzeneği, 2 çuval amonyum nitrat, 1 adet nikon dürbün, 15 adet AK-47 şarjörü, 13 adet gaz maskesi, T3 havan nişan aleti, 2 adet av tüfeği ve muhtelif çapta mühimmat bulunarak imha edilmişti.

PKK’nın silah tamir atölyesi imha edildi

Terör örgütü PKK tarafından silah tamir atölyesi olarak kullanıldığı belirlenen bir başka mağarada ise 1 adet 3.5 kilowatt jeneratör, 2 adet av tüfeği (biri sağlam), 1 varil AK-47 dipçiği, 9 adet BKC MK. RF. tamburası ve tamir sandıkları bulunarak imha edildi.


Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) komuta kademesi ile birlikte Pençe Harekatı bölgesindeki inceleme ve denetlemeleri kapsamında sınırın sıfır noktasındaki 2400 rakımlı Büyüktopraklı Üs Bölgesi’ni ziyaret etmişti.

Mehmetçik ile bayramlaşan Akar, "Pençe Harekatımız devam ediyor. Teröristlerin Pençe Harekat bölgesindeki tüm inlerine girilecek. Orada en son terörist etkisiz hale getirilmeden de o bölgeden çıkmayacağız. Orayı teröristlerden arındıracağız" demişti.


Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >