Poşet parası çevreci projelere ayrılacak

Arşiv
Arşiv

Plastik poşetlerde yeni dönem bugün itibariyle başladı. Plastik poşetler marketlerde bugünden ücretli satılacak. Poşet paralarının nereye gideceği merak konusu olmaya devam ediyor. 'Poşet ne kadar? Poşet paraları nereye gidecek?' sorularını cevaplandırdık.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca yapılan düzenleme kapsamında bugünden itibaren plastik alışveriş poşetleri tüm satış noktalarından ücretli alınacak.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum

“15 kuruş yeni çevreci projeler için ayrılacak”

Uygulanacak taban ücret 25 kuruştan az olmamak üzere Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından oluşturulacak heyet aracılığıyla belirlenecek ve her yıl güncellenecek.

Düzenlemeyi Yeni Şafak'a değerlendiren Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, bu yıl bir poşetin 25 kuruştan satın alınacağını söyledi. Kurum, "Bu bedelin 15 kuruşu "Geri Kazanım Katılım Payı" olarak yeni çevreci projeler için ayrılacak, kalan 10 kuruşluk bedel ise satış noktalarının karı olmayıp bu tutar plastik poşetlerin maliyeti ve KDV bedelini kapsayacak" dedi.

“Türkiye çevreyi en az kirleten ülkelerden biri”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın işe Emine Erdoğan'ın himayelerinde başlatılan sıfır atık projesiyle ilgili de bilgi veren Kurum, şu bilgileri paylaştı:

  • "Çevreyi en çok kirleten ülkeler sıralamasına baktığımızda yüzde 25 ile Çin birinciyken, ABD ve AB ülkeleri yüzde 15 kirlilik oranlara sahip. Türkiye ise yüzde 0,7 ile asgari bir seviyede kalarak, çevreyi en az kirleten ülkelerden biri.
  • Bu rakamlara rağmen ülkemizin doğaya saygılı, ekolojik dengeyi bozmayan bir şekilde ilerlemesini sağlamak için yeni projeler geliştirmeye devam ediyoruz.
  • Atığın kaynağında ayrı toplanması ve geri kazanımının sağlanmasını hedefleyen projemiz ilk olarak Cumhurbaşkanlığı Külliyesi ile bakanlığımızda hayata geçirildi. Yıl sonu itibariyle bu rakam 10 bin kuruma ulaştı.
  • İkinci eylem planında Sıfır Atık Sisteminin 13 bin kuruma yaygınlaştırılması planlanıyor."

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >