Trump'ın Meksika yalanı ortaya çıktı

ABD başkanı Donald Trump
ABD başkanı Donald Trump

ABD Başkanı Donald Trump dün akşam saatlerinde yaptığı açıklamada Meksika ile yaptıkları yeni anlaşmanın 'şimdiye kadar yapılan en büyük anlaşma' olduğunu söyledi. Ancak uzmanlar bunun mümkün olamayacağını, Trump'ın bu konuda yalan söylediğini belirttiler.

ABD Başkanı Donald Trump, Meksika ile ticaret müzakerelerinde anlaşmaya varıldığını, NAFTA yerine yapılacak yeni anlaşmanın adının ise "ABD-Meksika Ticaret Anlaşması" olacağını belirtti.

Trump basın mensuplarına yaptığı açıklamada "Bu yapılan en büyük ticaret anlaşmasıdır." dedi.

  • ABD'li bir ticaret uzmanı, “ABD ile Meksika arasındaki bir anlaşmanın 'en büyük' olabileceği herhangi bir sistemi hayal edemiyorum” diyerek Trump'ın açıklamasının sadece iç politikaya yönelik olduğunu ve Trump'ın halkına yalan söylediğini belirtti.


ABD'nin şimdiye kadar imzaladığı en büyük anlaşma 'NAFTA'

1994'ten bu yana yürürlükte olan ve ABD, Kanada, Meksika arasında serbest ticaret olanağı sağlayan NAFTA anlaşması yaklaşık 10 trilyon dolarlık bir pazara giriş imkanı sağlıyor.

ABD, Meksika ve Kanada arasındaki ticaretin toplam boyutu 1 trilyon dolardan daha fazla bu nedenle Meksika parlamentosu bu ticari anlaşmayı kabul etse dahi yapılan anlaşma şimdiye kadar ki büyük ticari anlaşması olamayacak.

ABD'nin ticari ilişkileri

2007 yılında ABD ve Meksika arasında yapılan ticari anlaşmaların toplamı 615.9 milyar dolar olarak belirlendi.

Aynı yıl ABD ve Kanada arasında yaptığı ticari anlaşmaların toplamı ise 673.1 milyar dolar oldu. Yani 2017 yılında ABD'nin Meksika ile yaptığı ticari anlaşmalardan 57 milyar dolar daha fazla.

Rakamlardan da gösterdiği üzere ABD'nin NAFTA'yı feshedip sadece Meksika ile anlaşarak 'şimdiye kadar ki en büyük ticari anlaşmayı' yapması teknik olarak mümkün görünmüyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >