Trump’ın Suriye’den çekilme kararı almasının yankıları

Arşiv
Arşiv

ABD Başkanı Donald Trump'ın Suriye'den çekilme kararı, ABD basını ve siyasetçilerinde tepkilere neden oldu. Demokratlar’ın yanısıra Trump’ın kendi partisinden Kongre üyeleri de çekilme kararına tepki gösterdi. Trump’ın kararına ABD medyasının ve siyasilerin bakışını derledik.

ABD Başkanı Donald Trump’ın Suriye’den çekilme kararı Amerikan Kongresi’nde de geniş yankı buldu.

Florida eyaletinden Cumhuriyetçi senatör Marco Rubio, Suriye’den “hızlı ve tam kapsamlı şekilde” çekilmenin DAEŞ’e karşı savaşın ötesinde, aylar ve yıllar sürecek ciddi etkilere yol açacak büyük bir hata olacağı uyarısında bulundu.

Rubio Twitter üzerinden paylaştığı mesajda, “Suriye’den aceleyle çekilme, Kürtler ve Suriye Demokratik Güçleri’nin (YPG) DAEŞ’e karşı savaşlarını sonlandırmalarına yol açar ve Suriye’nin İsrail’in en büyük düşmanlarına teslim eder. Bu korkunç bir hata. ABD ve İsrail açısından ciddi neticeler doğuracak; DAEŞ, İran ve Hizbullah’a ise büyük fayda sağlayacak” ifadelerini kullandı.

Graham: Obama tarzı bir hata

Cumhuriyetçi senatör Lindsey Graham da, alınan kararı eleştirdi. Senato Silahlı Hizmetler Komisyonu üyesi, Güney Carolina senatörü Graham, Suriye’den çekilmenin bölgede ve dünya genelinde ABD için “yıkıcı sonuçlarının” olacağı görüşünü dile getirdi.

Cumhuriyetçi senatör Lindsey Graham
Cumhuriyetçi senatör Lindsey Graham

Trump’ın bu kararını, “(bir önceki Başkan Barack) Obama tarzı bir hata” olarak niteleyen Graham, “Bu yıl Suriye’yi ziyaretimden sonra, orada konuşlu 2 bin civarında Amerikan askerinin ulusal güvenlik çıkarlarımız için hayati önemde olduğu çok açık. Bu zamanda Amerika’nın çekilmesi DAEŞ, İran, Beşar Esat ve Rusya için büyük bir kazanım olacaktır. Bunun ülkemiz, bölge ve dünya için yıkıcı sonuçlara neden olacağından korkuyorum” dedi.

Cumhuriyetçi Corker: “Karardan haberimiz yoktu”

Senato Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Cumhuriyetçi Bob Corker da gazetecilere yaptığı açıklamada, Suriye’den çekilme kararından önceden haberinin olmadığını, bir açıklama yapmadan önce Savunma Bakanı Jim Mattis ve Dışişleri Mike Pompeo’dan izahat beklediğini söyledi.

ABD basını Suriye'den çekilme kararını nasıl gördü?

CNN
CNN kanalı, Trump'ın, çekilme kararını alırken, ulusal güvenlik danışmanlarının ve askeri uzmanların "Suriye'den şimdi çekilmenin zamansız ve mantıksız olduğuna" yönelik tavsiyelerini dinlemediğini ileri sürdü.
CNN CNN kanalı, Trump'ın, çekilme kararını alırken, ulusal güvenlik danışmanlarının ve askeri uzmanların "Suriye'den şimdi çekilmenin zamansız ve mantıksız olduğuna" yönelik tavsiyelerini dinlemediğini ileri sürdü.
New York Times 
New York Times gazetesi Trump'ın, 2 bin ABD askerinin bulunduğu Suriye'den çekilme ve askeri operasyonlara son verme kararının, Rusya ve İran'ın bölgede güçlenmesine sebep olacağını öne sürdü.
New York Times New York Times gazetesi Trump'ın, 2 bin ABD askerinin bulunduğu Suriye'den çekilme ve askeri operasyonlara son verme kararının, Rusya ve İran'ın bölgede güçlenmesine sebep olacağını öne sürdü.
Wall Street Journal 
Kararın, ABD'nin Orta Doğu'daki duruşu ve politikasını ani bir şekilde kaydırdığını belirten Wall Street Journal gazetesi, Trump'ın bu kararının, Türkiye'nin askeri operasyon düzenleyeceğini açıkladığı ABD'nin Suriye'deki ortağı YPG/PKK'yı tehlikeye sokacağını savundu.
Wall Street Journal Kararın, ABD'nin Orta Doğu'daki duruşu ve politikasını ani bir şekilde kaydırdığını belirten Wall Street Journal gazetesi, Trump'ın bu kararının, Türkiye'nin askeri operasyon düzenleyeceğini açıkladığı ABD'nin Suriye'deki ortağı YPG/PKK'yı tehlikeye sokacağını savundu.
Washington Post
Washington Post gazetesi ise askeri kaynaklara dayandırdığı haberinde, ABD Savunma Bakanı Jim Mattis'in Suriye'de en azından küçük bir birlik tutulması tavsiyesine rağmen Trump'ın bu kararı aldığını ve Mattis'in görevinden ayrılabileceğini iddia etti.
Washington Post Washington Post gazetesi ise askeri kaynaklara dayandırdığı haberinde, ABD Savunma Bakanı Jim Mattis'in Suriye'de en azından küçük bir birlik tutulması tavsiyesine rağmen Trump'ın bu kararı aldığını ve Mattis'in görevinden ayrılabileceğini iddia etti.
ABD'nin Suriye’den çekilme kararı alması
ABD Başkanı Trump'ın "Suriye'de olmamızın tek sebebi DEAŞ'ı yendik" açıklamasından sonra Beyaz Saray'dan da flaş bir açıklama gelmişti. 

  


  
Açıklamada "ABD askerleri Suriye'den dönmeye başladı. DEAŞ'la mücadelede yeni sayfaya geçilirken ABD askerleri ülkeye dönmeye başladı." ifadeleri kullanıldı. 

  


  
Amerikan medyası, Suriye'deki ABD Dışişleri personelinin 24 saat içinde, ABD askerlerinin ise 60 ile 100 gün içinde çekileceğini iddia etti. Pentagon'dan da "askerlerin dönüşü başladı, ancak DEAŞ'a karşı savaş bitmedi" değerlendirmesi geldi. Amerikan medyasının Dışişleri yetkililerine dayandırdığı haberlerde, Dışişleri Bakanlığının Suriye'deki tüm personelini 24 saat içinde çekeceği ileri sürüldü.

  


  
Haberlerde ABD'nin Suriye'deki askerlerinin de 60 ile 100 gün içinde ülkeden çekileceği iddia edildi. ABD medyasında yer alan habere göre, Trump askerlerin 30 gün içinde çekilmesini emretti.
ABD'nin Suriye’den çekilme kararı alması ABD Başkanı Trump'ın "Suriye'de olmamızın tek sebebi DEAŞ'ı yendik" açıklamasından sonra Beyaz Saray'dan da flaş bir açıklama gelmişti. Açıklamada "ABD askerleri Suriye'den dönmeye başladı. DEAŞ'la mücadelede yeni sayfaya geçilirken ABD askerleri ülkeye dönmeye başladı." ifadeleri kullanıldı. Amerikan medyası, Suriye'deki ABD Dışişleri personelinin 24 saat içinde, ABD askerlerinin ise 60 ile 100 gün içinde çekileceğini iddia etti. Pentagon'dan da "askerlerin dönüşü başladı, ancak DEAŞ'a karşı savaş bitmedi" değerlendirmesi geldi. Amerikan medyasının Dışişleri yetkililerine dayandırdığı haberlerde, Dışişleri Bakanlığının Suriye'deki tüm personelini 24 saat içinde çekeceği ileri sürüldü. Haberlerde ABD'nin Suriye'deki askerlerinin de 60 ile 100 gün içinde ülkeden çekileceği iddia edildi. ABD medyasında yer alan habere göre, Trump askerlerin 30 gün içinde çekilmesini emretti.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >